Szia Eveloagi!
Köszönöm válaszog. Igazad van, meghajtatták egy kicsit, mert szép zöldek a levelei, és még félig elszáradt virágok is voltak rajta.
De lenne még kérdésem a teleltetésével kapcsolatosan. Pincében fogom teleltetni.
1,Kell-e neki fény?
2,Locsoljam-e télen is? Ha nem kell locsolni, ha kiszáradtak néz ki az sem baj?
Csatlakozott: Dec 11, 2004 Hozzászólások: 3564 Tartózkodási hely: Cegléd, Pest megye
Elküldve: 2005.10.16, 12:30 Hozzászólás témája:
Megkérlek Benneteket, hogy növény meghatározásokkal a "Milyen növény ez?" című topicot használjátok. Én sem ismerek minden növényt és mindíg van végül olyan a lapon, aki meghatározza az "ismeretleneket".
Ráadásul sokszor előbb is válaszolnak ott, mint én itt...
Köszönettel:
eveloagi _________________ "Senki a világon nem képes bejárni útját baráti segítség nélkül."-Balzac-
Csatlakozott: Dec 11, 2004 Hozzászólások: 3564 Tartózkodási hely: Cegléd, Pest megye
Elküldve: 2005.10.14, 13:36 Hozzászólás témája:
dodo!
Miután nem látom , csak látatlanban gondolom, hogy egy kissé meg lehet hajtatva a lelkem: azaz a hajtásai zöldek és nem készülődik még fásodással a télre. Tehát ha kemény tél lesz vagy ha fagyzugos a kerted, akkor akár el is fagyhat. Ha nem okoz problémát, akkor szerintem inkább vidd védett helyre télen, egy fagymentes pince vagy garázs tökéletes. Azért a lombhullást várd meg. És ne metszd vissza, majd csak tavasszal.
Jövőre pedig egy augusztusi káliumdús tápoldatozással elősegíted a szövetek télre való felkészülését.
Üdv:
eveloagi
Tegnap vettem egy szép bokros hortenziat leértékelve a B.....-ban. Sajnos nem tudom, hogy kiültessem, vagy pedig az első télen teleltessem ikáb a pincében, és hogyan gondozzam utána.
Válaszodat előre is köszönöm.
dodo
eveloagi!
Köszönöm a hasznos tanácsokat. Igazad van, sokkal szeb a képen mutatott Aloe, ezért nem szét ültetni fogom, hanem csak egy nagyobb-terebéjesebb cserépbe fogom átteni. (mert még a bolti műanyagban van, és dülöngél)
üdv.dodo
Elküldve: 2005.10.07, 06:08 Hozzászólás témája:
Kedves Fórumozók!
Vicával tisztáztuk az ügyet és a következőket szeretném kérni tőletek:
Minden növényt én sem ismerek, viszont évelő dísznövényekkel (sziklakakerti,árnyéki, évelőágyi) kapcsolatban biztosan tudok segíteni.
Továbbá Aloe vera növénnyel kapcsolatban is.
Díszfaiskolai kérdésekben is megpróbálok válaszolni, évekig dolgoztam egy bp-i jó nevű faiskolai árudában Békásmegyeren.
Tehát bátran tegyetek fel örökzölddel, cserjével, fákkal kapcsolatban is kérdéseket, ha tudok,válaszolok rá.
Az a tervem, hogy 4-5 naponként fogok az összegyűlt kérdésekre válaszolni.
Természetesen az egyéb fórumokon szinte minden nap itt vagyok, de ez a topic a kiemelt jellegénél fogva egyfajta munka nekem és így is szeretném kezelni.
Kérlek hát Benneteket, hogy ha nem kaptok azonnal választ a kérdéseitekre, ne sértődjetek meg.
Köszönöm a bizalmatokat, remélem sokatoknak tudok majd segíteni.
Elküldve: 2005.10.06, 18:08 Hozzászólás témája:
Hát sziasztok!
Én lennék a lent említett személy... Nagyon megtisztelő volt Vicáék felkérése, remélem tudok kérdéseitekre kielégítő válaszokat adni!
Dodo!
Ha nagyon muszály, akár most is szétültetheted az Aloe sarjakat, de szerintem felesleges. Télen úgyis pihen (viszonylag).
Igényei:
Az Aloe vera egy sivatagi növény. Fényigényes és kevés vzzel is beéri.
A legjobbat akkor teszed vele, ha világos helyre rakod a lakásban, (de ne közvetlenül az ablakba), a téli legalacsonyabb hőmérséklet, amit még elvisel: 5 fok. (Mi a teljes állományt ilyen hőmérsékleten tartjuk télen, elsősorban a fűtési költség miatt. ) Tehát akár egy világos fűtetlen folyosón is jól érzi magát. Ha szobahőmérsékleten van, akkor 2-3 hetente(!) elég öntözni. Ha hűvösebb helyen telel, akkor még ritkábban.
Tavaly mi a fóliában novemberben öntöztünk és utána csak január elején.
Ez a mérsékelt öntözés nagyon fontos, ha ugyanis sok vizet kap és még sötét helyre is kerül akkor a levelei vízszintesen kiterünek, a tövüknél a levelek világos zöldek lesznek;megnyúlnak.
Így állnak a levelei, ha jól tartod:
Ha nagyon alacsony a lakás páratartalma, akkor lehet, hogy a két heti öntözés szükséges. De a legegyszerűbben úgy tudod megállapítani, hogy "szomjas", ha a levelet megnyomva nem rugalmas a tapintása, hanem puha, esetleg a levél keresztmetszete nem lencse alakú, hanem a felső oldala benyomódott. Ha öntözöd, pangó víz ne maradjon alatta, a cserépen átfolyó vizet 20-25 perc után ki kell önteni a növény alól.
talajigénye:
Kifejezetten laza, kavicsos talajt szeret, mint minden sivatagi növény.(pl: kaktuszok).
A boltokban kapható tőzeges földkeverékekben nem fejlődik szépen. Mi saját földkeveréket fejlesztettünk ki a számára, már ebbe ültetünk 3 éve.
Alább következik egy 2 éves növény:
Dodo!
Szerinted nem különleges ettől, hogy ilyen dús?
üdvözlettel:
eveloagi
Szeretném megtudni, hogy most is szét ültethetem-e a megszaporodott Aloe-Vera-mat, vagy kell várnom tavaszig. Hol teleltessem? Kell neki téli pihenő?
üdv.dodo
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban