Csatlakozott: Nov 16, 2007 Hozzászólások: 1040 Tartózkodási hely: Polgár
Elküldve: 2008.11.15, 08:52 Hozzászólás témája:
Kedves Rezső!
Nem tudom jó helyen járok-e, nekem a dália és kerti kála gumóinak téli eltevése előtti "kezeléshez" kellene segítség. Tavaly nem volt problémám velük, de most 1 hete, hogy felszedtem és rágás nyomokat, lyukakat látok rajtuk. A csupaszcsigát már levadásztam (amit megtaláltam), de kis fehér színű 100 lábú féléket is látok, ők megszökdöstek elég sokan.
Mivel moshatnám át, vagy szórhatnám be a gumókat, hogy ne "rovareleség" legyen.
Várom válaszod, előre is köszönöm, Zsuzsi!
Csatlakozott: Jun 04, 2005 Hozzászólások: 3115 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2008.11.12, 16:07 Hozzászólás témája:
Kedves UJVARIEDI!
Köszönöm a tájékoztatást.
A „SERGOMIL L 60” dózisa jó. Ennek használta, 14 naponta ajánlatos.
Tanácsolom, ha megelőző jellegű a védekezés folyik, akkor a rézhatóanyagú szer 14 napos fordulót kell tartani. Ugyanis gyakori rezes permetezésnél, előfordul, hogy a kezelt növény rézmérgezést kaphat, és azért sárgul. Tehát túlzásba sem szabad vinni a réz hatóanyag használatát.
A baktériumos betegséget nehezen lehet gyógyítani. A növényt tünetmentessé lehet tenni, de ha legyengül, akkor a betegség újból jelentkezni fog. A legyengülés, leggyakrabban a helytelen tartásból származik.
Az előírt %-os oldat nem okozhat perzselést. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Az okos tanács nem gomba, hogy ott is teremjen, ahol nem vetették. (Jókai)
Legutóbb kr4308 szerkesztette (2008.11.13, 14:35), összesen 1 alkalommal
Elküldve: 2008.11.12, 13:34 Hozzászólás témája:
Kedves GYAGARDI!
Sajnos, az EU, sok növényvédő szert vonat ki, a minden napi használatból! Részben jó, részben nem.
Az orchideánál, általánosságban rézhatóanyagú szer érdemes használni. S emellett, még a SERGOMIL L 60 lombtrágyát is, amelyben felszívódó réz is megtalálható. Ennek a felhasználása 0,3 % -ban történjen. Az említett lombtrágya, nem váltja ki a réztartalmú növényvédő szer használatát, csak rá segít a szer hatékonyságára.
A rézhatóanyag közül, legjobbnak tartom, a CUPROXAT FW -et, mert folyékony és könnyen kezelhető. Ezen túl, legjobban ellen áll az esőnek is, és a növényen nem nagyon látszik. A javasolt dózisa 0,4 %. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Orchideához keresek gombaölő spray-t, de több üzletben is azt a tájékoztatást kaptam, hogy az EU betiltotta, csak bekeverendő port vagy folyadékot lehet árusítani. Mit és milyen bekeverési arányban tud ajánlani, illetve megelőzés céljából hogyan használjam?
Orchideához keresek gombaölő spray-t, de több üzletben is azt a tájékoztatást kaptam, hogy az EU betiltotta, csak bekeverendő port vagy folyadékot lehet árusítani. Mit és milyen bekeverési arányban tud ajánlani, illetve megelőzés céljából hogyan használjam?
Elküldve: 2008.11.12, 07:48 Hozzászólás témája:
Kedves SZILVI!
Ha megoldható, akkor a megtámadott levelet, ha csak egynél található, akkor sürgősen távolítsa el.
A második megoldás, VECTAFID A 1 % os oldattal történő permetezés, a kezelés az egész növényre terjedjen ki.
Harmadik megoldás, BIOSOL KÁLISZAPPAN 1 %-os oldatú puha ruhával, a növényt, elsősorban, kárósító általa megtámadott részt alaposan törölgesse át. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Elküldve: 2008.11.12, 07:35 Hozzászólás témája:
Kedves REZEDA!
A tájékoztatásod szerint, nagy valószínűség annak, hogy kivágott orgonán és a szomorú eperfán , lepkekabóca telepedett meg.
Nem került közlésre, hogy milyen lemosó permetezésnél, milyen növényvédő szert alkalmazott.
Tanácsolom, hogy a megtámadott növényt, „VEGTAFID A” 2 % -os oldattal való lemosó permetezését. Nem árt, ha többi fás növényt is lekezeli, mert nincs kizárva, hogy a szóban forgó kárósító, a kertben található cserjéken, vagy fákon is jelen van, de egyenlőre nem lehet, nagyon észrevenni. A lemosó kezelésnél arra kell törekedni, hogy a kezelésre kerülő növény minden részét érje a permetlé, nem gond ha a kezelt felületen, a permetlé megfolyik.
Az sem árt, ha vegetációs időszakban, DECIS 2,5 EC 0,04 % -os oldattal kezeli a fákat és a cserjéket. Na persze, az ide vonatkozó óvórendszabályok betartása mellett.
Írtakon túl, ha lehet, a tünetről készítsen képeket, és küldje el, az e-mail címemre. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Csatlakozott: Dec 29, 2007 Hozzászólások: 136 Tartózkodási hely: Hódmezővásárhely
Elküldve: 2008.11.11, 21:13 Hozzászólás témája:
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu[/img]
Ez lemaradt.A tavasszal készült.Erről vagdostam le az előbb feltett képeken lévő leveleket.Az alsó levél már lóg,a jobb oldali levelén meg terjed a folt.
Csatlakozott: Dec 29, 2007 Hozzászólások: 136 Tartózkodási hely: Hódmezővásárhely
Elküldve: 2008.11.11, 20:49 Hozzászólás témája:
Kedves Kardos Úr!
A múltkor 3 lepke orchideámat lepermeteztem Sergomillal,de ezt már írtam is.Akkor 1-2 nap múlva vízhólyag szerű kis púpokat fedeztem fel az egyik lepke levelén,ott ahol előzőleg valami megszívogatta a levelet,és ennek a gyökere is elkezdett tönkre menni.(meg is lett locsolva a szerrel)
Van egy óriás lepkém,amit már úgy kaptam a tavasszal,hogy barnás folt volt a levelén.Később elkezdtek puhulni ezek a levelek,amiket le is vágtam.Akkor Cuproxatal kezeltem,és a maradék 2 levél tünetmentes volt.Bár mást azóta sem,de legalább gyökereket produkált a növény.Időnként megismételtem rajta a Cuproxatos permetezést.Most viszont ezen is kipróbáltam a Sergomilt,és ennek a levelén(2levele van,de csak az egyiken) is találtam elváltozást.2-3 kis folt,ami kiszúrt vízhólyagra emlékeztet(csak a levél színén van)alatta sárgás színű folt.A levél széle pedig mintha kicsit össze száradt volna ,és feketés színű.Itt is került a permetből a léggyökerekre is,de azokon nincs változás.
1liter vízbe 30ml Sergomilt tettem.Nem ez lehet a gond?Jó ez az arány?
Sajnos még nincsnek az új képek a gépemen,de a lepke tavasszal levágott beteg leveleiről teszek fel képet.lLehet,hogy a régi probléma jött elő?Vagy erősre kevertem a permetszert?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel:U.Edina
Csatlakozott: Mar 21, 2004 Hozzászólások: 1074 Tartózkodási hely: Debrecen
Elküldve: 2008.11.11, 20:27 Hozzászólás témája:
Kedves KR!
Barátnőmnek van egy főnix pálmája. Egész nyáron kint volt a szabadba, most hogy bekerült a szobába észre vette hogy valami élősködő van a levelén. Érintésre nem jön le róla száraz, bársonyos tapintású. Én valami petére vagy gombára gyanakszom.
Csatlakozott: Apr 13, 2008 Hozzászólások: 1612 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2008.11.11, 15:44 Hozzászólás témája:
Kedves KR!
Van egy öreg orgonabokor a ketben, amin két éve már egy-egy öregebb törzsön vastag, fehér, penésszerű bevonat keletkezik - amit tudtunk, kivágtunk, de nem mindent - és lemosó permetezést alkalmaztunk.
Most viszont már a közelében lévő szomorű-eperfa vastag ágain is megjelent ez a (közelről apró, kókuszreszelékre hasonlító) bevonat - mit tegyek vele, mivel kezeljem?
Válaszát előre is köszönöm,
Rezeda _________________ Mindig segíts meggyógyítani mások törött szárnyait - nem tudhatod, hogy melyikük angyal.
Elküldve: 2008.11.11, 10:25 Hozzászólás témája:
Kedves CAT!
Azt tanácsolom, hogy a növényt, ahogy WEGGÉnél írtam, beteg levél eltávolítás helyét rézhatóanyagú szerrel bekenésre kerüljön.
Az orchidea, rezes kezelésben részesüljön, az alábbiakban írt vegyszer valamelyikével, és lombtrágyával. Az öntözés minimális szintű legyen.
Amennyiben a levél eltávolítási helye nem egészséges, vagyis barnás színű foltocskák láthatók, akkor, még az említett szer valamelyike mellé még, MYCOSTOP 0,2%.ban is kerüljön. Az sem árt, ebben az estben, hogy csak MYCOSTOP –os lével a növény tartóközegét is átitatod.
Javasolt rézhatóanyagú szerek használata: CUPROXAT FW 0,4 %-ban, vagy NORDOX 75 WG 0,2 %-ban
Még tanácsolom, a réz tartalmú lombtrágya használatát is, ez nem más, mint SERGOMIL L 60, ebből 0,3 % -os oldattal kell a tenni, az említett, s általad kiválasztott szerből, vagy szerekből készített permetléhez.
A permetezéseket, 8 napos ismétléssel, legalább 3 alkalommal ajánlatos elvégezni. A talaj beöntözését, elég 14 naponta megismételni, legalább két alkalommal.
Nem árt, ha többi orchideát is lekezeled. Na persze a művelő eszközt fertőtlenítése se feledkezz meg. A beteg növény, a többi egészséges növénnyel ne érintkezzen.
Végezetül, a szokásos közlésemet írom, a növényvédelmi munkánkat lakótérben tilos végezni, _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Csatlakozott: Jan 28, 2007 Hozzászólások: 3438 Tartózkodási hely: Szombathely-Gencsapáti
Elküldve: 2008.11.10, 15:51 Hozzászólás témája:
Kedves KR!
Az én egyik orchim is azt a tünetet produkálta mint Wegge-é. Egy levele fonnyadni kezdett majd vizenyőssé vált. Az előbb hozzá értem és szabályosan kifolyt belőle egy meglehetősen rossz szagú folyadék. Mielőtt levágom. lefényképeztem.
Remélem ez jobban látszik.
Cat _________________ Két pont - és ember - között legrövidebb út az egyenes.
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban