Lezárom ezt a topikot, mert már nagyra nőtt.
Folytatás a SZOBANÖVÉNYEK 2 - Püschl Gábor dísznövénykertész rovata című topikban _________________
"A föld itt olyan kedves, hogy csak megcsiklandozod egy kapával, és nevetése termést érlel." (Douglas Jenbold)
Úgy tetted vízbe, hogy a dugványról leszedted az alsó levélpárt,
s a levél helye (a nódusz) lóg bele a vízbe? Mert csak úgy fog kigyökerezni.
Ha így csináltad, akkor türelem, ki fog gyökerezni.
De ahogy Blumiii is írja, földben is könnyen kigyökerezik
Még hormon se kell hozzá. _________________
"A föld itt olyan kedves, hogy csak megcsiklandozod egy kapával, és nevetése termést érlel." (Douglas Jenbold)
Csatlakozott: Jan 22, 2006 Hozzászólások: 6367 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2006.09.23, 07:12 Hozzászólás témája:
én a pletykát úgy szoktam szaporítani, hogy borotvapengével levágom (az ujjammal együtt ),
esetleg behormonozom és egyből földbe teszem,
a földet mindig nedvesen tartom és hamar kigyökerezik. _________________ ildi
Csatlakozott: Jan 17, 2006 Hozzászólások: 6548 Tartózkodási hely: Budapest X. Kerület
Elküldve: 2006.09.22, 20:22 Hozzászólás témája:
Szia Gábor
Lécci segíts. Kaptam Sz Ilikétől lilapletyka hajtás kb 2-3 hete,
azóta vízben van és teljesen el vagyok kenődve,
mert nem gyökerezik pedig pitécske is akkor kapott
és az ővé már igen.
Szerinted mi csináljak???
Talán ültessem el földge vagy várjak még???
Bár nálam az elcsúnyulás meglehetősen relatív dolog...(főleg ha tükörbe nézek ), oké...Mikor szedjek hajtást?
A fejdugványozásról már írtál másnak, de figyeltem ám!!! Ezért lett kétszer annyi mályvám, mint amit eredetileg kiültettem, mivel vissza is vágtam őket... _________________ Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Legutóbb Bojtárgazdi szerkesztette (2006.09.22, 23:20), összesen 1 alkalommal
A jegecskét azért érdemes dugványról újra szaporítani, mert télen elcsúnyul, s már nem is fog úgy növekedni a következő évben. A dugvány fejdugványból érdemes készíteni, az a hajtáscsúcsa, az a része még fiatal, meg tud újulni, Ezért kell dugványról szaporítani.
Egyébként van még egynyári, amit szintén dugványról szoktak szaporítani:
Iresine lindeni
Iresine herbstii
Pilea microphylla
Tehetséges hajtáskái vannak ugyan, de zöld és semmi jelét nem mutatja annak, hogy halni készülne...Mit tegyek? Tudod, hogy én nagyon nem szeretem bántani és csonkolni őket, de a megmaradás ügyében hajlandó lennék egy-két hajtást leválasztani azért...
Azért nem értem ám...Egynyári, de a dugvány akkor újnak számít? Vagy hogy is van ez...
Nem tudod, ő hogyan tudja?? És mit szeretne? Nekem valami azt súgja, hagyjam békén, és akkor háborgassam, ha gondja van... _________________ Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Csatlakozott: Mar 02, 2006 Hozzászólások: 2279 Tartózkodási hely: Hajdu-Bihar
Elküldve: 2006.09.22, 15:15 Hozzászólás témája:
Na mégiscsak megtaláltam, hátha ez segit:
_________________ Üdv: Sz.Ili
----------------
A virág Isten legédesebb teremtménye,
melybe elfelejtett lelket lehelni.
1. Igen, ő koszorúfutóka (Stephanotis). Egész évben világos helyet igényel, a tűző naptól védeni kell. Hőmérséklet szempontjából tavasztól őszig az átlagos szobahőmérséklet jó neki, télen 12-16 fok között kell tartani, ez alapfeltétele annak, hogy virágot hozzon. Vízigénye, tavasztól őszig sok, ekkor bőven lehet öntözni, de alatta ne álljon víz. Télen elég, ha nyirkosan tartod a földjét. Tápigénye közepes, kéthetente elég neki általános tápot adni, télen havonta egyszer is elég. A párára érzékeny, ezért állítsd nedves kavicságyra s permetezgesd a leveleit. Szaporítása fej- és hajtásdugvánnyal lehet nyáron. Lehet vízben is gyökereztetni, remélem sikerülni fog. Nekem sajna anno nem sikerült
Átültetni 2-3 évente kell "B" típusú földbe. AMit még tudni kell róla, hogy mint a viaszvirágnál, ennél is figyelni kell, hogyha bimbós vagy virágzik, semmiképp ne mozdítsd el a helyéről, mert ledobálja őket.
2. Szerintem szép a Philodendron. Az esetleges sárguló levelek jelezhetnek fényhiányt, tápanyaghiányt és vízhiányt is. Ezeknél kell körbenézni, melyikből kap kevesebbet, s orvosolni a problémát. Gondolom vízhiány nem lehet. Tehát marad a fény- és a táphiány. _________________
Csatlakozott: Jan 17, 2006 Hozzászólások: 6548 Tartózkodási hely: Budapest X. Kerület
Elküldve: 2006.09.21, 18:53 Hozzászólás témája:
Szia Gábor
Lécci segíts
1. Úgye ő koszorúfutóka?????
Ird le lécci az igényeit, különösen érdekel hogyan kell szaporitani, mivel én csak hajtást kaptam amit beletettem vízve. Ott jó???
2. A fönökömnek az irodában van ez a filoja, A levele elégé sárgul a munkahelyi kertész azt mondta, hogy tegye fényre, világosra és öntözze 2-3 naponta.
Szerinted lehet vele valamit csinálni???
És még azt is iírd meg lécci hogyan lehet szaporítani, mert én már gondoltam arra, hogy megkellene fiatalítani.
Igen, a flamingónak "A" típusú föld kell, s érdemes tavasszal átültetni, de ha nagyon sürgősnek néz ki, akkor esetleg még átültetheted. Utána 2-3 évente érdemes átültetni. _________________
A flamingóvirágnak A típusú föld kell? Muszáj lenne átültetnem (most vettem), mert a cserép alján nagyon ki vannak nőve a gyökerek (3-4 cm-re). Vagy inkább várjam meg vele a tavaszt?
Igazából én még nem találkoztam vele, így csak netes segítséget tudok adni
Vegyes kompozíciókban nagyon jól mutat, szoliterként azonban nem állja meg a helyét. Gyorsan nő, egyetlen szezon alatt eléri végleges méretét, a 30 cm-t. Hűvös helyen, minimális öntözés mellett teleltessük, majd ha szükséges, az összekuszálódott szárakat vágjuk vissza. Nyáron hozza jellegzetes, szivar alakú, hamuszürke csúcsú, vörös színű virágait.
Fotó: A Cuphea jellegzetes, szivar alakú virágai
Hőigény: Átlagos meleg, télen a minimum 7 ˚C.
Fényigény: Mindenképpen világos helyre tegyük, meghálálja a közvetlen napsütést.
Vízigény: Földjét mindig tartsuk nedvesen, télen ritkábban öntözzük.
Páratartalom: Nem igényel permetezést.
Átültetés: Csak különösen indokolt esetben, tavasszal.
Szaporítás: Hajtásdugványozással, tavasszal vagy nyáron.
(forrás: édenkert.hu) _________________
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban