17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
Wanted! Őt keresem.....(8)
IDŐJÁRÁS (68)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Vicces történetek, képek....(20)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
A Tudat keresése (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:17:am aszokfa :
Jaóó reggel!
5:51:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Gazlap.hu :: Téma megtekintése - GAZLAP szakácskönyv (78)
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

GAZLAP szakácskönyv (78)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 31, 32, 33  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Capsella
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 16, 2012
Hozzászólások: 2347
Tartózkodási hely: Eger

HozzászólásElküldve: 2021.09.23, 16:13    Hozzászólás témája: Gazlap szakácskönyv Hozzászólás, az előzmény idézésével

Na, ide írok. Tudjátok,mihez kezdek rögtön? Paradicsom befőzéshez!

Ma voltam kontrollon, most nem volt röntgenezés. A fizikális vizsgálat szerint rendben van. A kartámaszra asszonta a doki, ez mehet hátizsáknak. Tornáztatom továbbra is, a fűrészelő mozgás ezután is megy és elkezdhetem a felkaromat is emelni. két hét múlva kontroll, röntgenezés is lesz. Addigra vállmagasságig kellene tudni felemelni a karom, ez ugye 90 fok. Na, erre kíváncsi leszek. Kb. 30 fok már megvan. még 60 fok 14 nap alatt, az 4,3 fok/nap. Így már nem is tűnik olyan soknak. Ez a 30 fok is utolsó egy hét eredménye.

Mivel a zember nincs itthon, parkolóhely kereséssel meg nem bosszankodunk, gyalog mentem. Odafelé lefelé kell menni. Bal kézben vittem a táskám, mert nem mertem a bal vállamra akasztani. A jobb kezem a kartámaszban, ennél rosszabb összeállítás a gyalogláshoz nincs. Egyik karom sem tudtam lóbálni, ahogyan azt tettem, mióta járni tudok. Szinte ellentétesen mozgott a fékek miatt a két karom.
Hazafelé már a táskában volt a kartámasz és a piac felé indultam, ott kell átmenni, ha a buszhoz megyek is. Közben eszembe jutott, hogyha szerencsém van, akkor ott lesz az a házaspár, akik konyhai eszközöket szoktak árulni és talán lesz paradicsompasszírozó. Szerencsém volt, vettem egy tekerőset, ami a húsdarálóhoz hasonlít. Magyar gyártmány, alig van benne fém. Remélem, jó lesz.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Capsella
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 16, 2012
Hozzászólások: 2347
Tartózkodási hely: Eger

HozzászólásElküldve: 2021.09.22, 20:19    Hozzászólás témája: Gazlap szakácskönyv Hozzászólás, az előzmény idézésével

Szécsike!
A maiak sem feltétlen hibrid burgonyák, hanem a különböző céloknak vannak kinemesítve az egyes fajták.
A vásárláshoz ki kellene írni, hogy milyen fajta, és a fajta A, B, vagy C típusú.
A, B, C-vel jelölik a felhasználási célt. Azt fejből nem vágom, melyik való olajban sütéshez, melyik a sütőben sütéshez, melyik krumplisalátának, levesnek és melyik krumplipürének.
De tényleg értelmes dolog lenne tudni, mit vesz az ember.

Pl ha krumplipürének levesbe valót főzök meg, akkor üt meg a guta, hogy nem akar úgy szétesni a töréskor, mint a pürének való.

Amelyik zöldségesben szoktam venni, ott általában csak egy fajta van. Ha a Te.coban veszem, ott sem három e célok szerintiben válogathatok.
Valójában úgy kellene, hogy a cél szerintiből venni 1 kilót, gyorsan felhasználni és ha tetszett, visszamenni és megvenni néhány zsákkal.
De ezt kényelmi okoból nem tesszük és megmagyarázzzuk, hogy ne nálam rohadjon.

A nagy méretű krumpli mindig gyanús kell, hogy legyen: túlöntözés, nitrogén túladagolás miatt lehetnek elsősorban nagyok, de lehet, hogy csak simán kedvezett az időjárás és genetikailag is hajlamos nagy méretű termés nevelésére.

Sajnos, ma már olyan sokféle krumlibetegség van, amiket nem lehet látni kívülről, hogy kész csapda a krumplivásárlás.

A hagymavásárlás ugyanaz.
.........................................
1 hónap után ma először voltam Ostoroson.
Jött a közép-ázsiai juhász kutya, beállt a két paradicsomsor közé és nem volt hajlandó elmenni, amíg annyit nem simogattam, amivel beéri. Leült, elfoglalta a sorközt. Amit tudtam, leszedtem. Fölötte áttettem a vödröket és amikor át akartam lépni, mindig felállt és nem engedett tovább. Így mardt a bal kézzel simogatás.

15 l paradicsom ment a baromfinak, azaz holnap megy. Ma még a barátnőmtől kapott két vödör paradicsomot kapták. Kb. 40-50 kiló paradicsomot hoztam haza. Még vagy 20 kilónyi van rajta, zöldek.
Mivel egy hónapja abba maradt az öntözés, apróbbak lettek a bogyók ,mint előtte.
A sárga almaparadicsom ebben a hónapban kezdett nagyon érni, 5 l ment belőle a tyúkoknak.
A lucullusból a saját nevelésű palántákat nagyon későn ültettem ki. Az egyik mellett egy cseresznyafa csemete sínylődik, már többször lerágta a szarvas. Egy törperózsa is mellette van, így ott nagyon sokat öntöztem. Két bokorról kb. 7 kg jött le, de még bőven maradt rajtuk zöld.

Van egy jelentős kártétel, amin nem tudom, hogyan legyek úrrá jövőre.
Két szép levendulabokor virágzott, sokat öntöztem őket, szépen terebélyesedtek. Rengeteg pillangót vonzottak. Ami nagyon szép, de lehet, hogy nem jó. Ugyanis a paradicsomokból és a paprikákból is nagy hernyók másztak ki, talán a bagolypille lárvái. Ebben majd kiművelem magam. Ezek a termések a baromfinak jók, nekünk nem. Jövőre ezt meg kellene akadályozni. Viszont hogyen szelektáljak a pillangók között vagy minden pillangót fogjak be? Ez valahogy lehetetlen.

Érdekes volt megfigyelni, hogy legépebbek a paradicsomfák és a lucullus termései maradtak. Leginkább a vékonyhéjú befőzési fajtákat és a minikörte koktélparadicsomokat kedvelte ez a lepke. Legnagyobb vesztes a sárga almaparadicsom.

Poloska kártétel nem volt a terméseken. Fentebb, ahol az idén csak kétszeri gaznyüvés volt az idén, hogy most csak 2 m-est találjak, viszont találtam poloska lárvát. Majd vasárnap újra megyek és megnézem, mit részesít előnyben az a dög és abból kell vetni távolabb a paradicsomtól, paprikától olyan meggondolásból, ha már egyszer úgyis jön, akkor azon megáll.
Találtam egy másik apró rovart is, siettem nem fogtam be, pedig be kellene azonosítani, hogy tudjak jövőre ellene védekezni. Vasárnap legyen jó idő, hogy ezzel is tudjak foglalkozni.

A paprikatermés olyan, mint amin volt jégkár, a szupercella oda pakolt le egy tetőlemezt és leborotvált néhány tövet, többször végigette a szarvas. Fúrkált benne a vakondok. Néhány tövet a kutya is letört. A paprika egy része még kint maradt. A kaliforniai még nem piros.

Ingyen munkatársam vakondok most is ott lakik. Találkoztam a túrásával. Van elképzelésem, hogy hogyan csalogassam máshová.

A krumpli nagyon keveset termett, többet kellett volna öntözni. Csak bírjam majd balkézzel kisásóval kiásni!

A tökfélék ideje lejárt, leszedtem. az uborkát szintén.

Az egy hónap alatt a gaz annyit nőtt, hogy tiszta egy bunda a terület. Elsősorban tyúkhúr és kicsiny gombvirág, amiket a baromfi nagyon szeret. Majd megkapják, de lehet, hogy inkább át kelelne őket engedni felügyelet mellett.

Úgy tervezem, hogy jövőre uborkát csak itthon termelek. Itthon egyenletesebben tudom öntözni és bírom két naponta szedni.

Tervezek egy fóliasátort is (régen is volt), amit márciusban indítanék el. Most a fakivágásból összegyűjtöm a komposztnak valót, kintről hozunk finom tyúkszart, tavasszal azzal beindítjuk az erjedést és majd fűti a fóliát. Így korán be tudom ültetni palántákkal és vethetek bele. Ha kell, elektromosan ráfűtünk.
Azonban az évek során úgy körbe lettünk építve, hogy a talaj benapozottsága kisebb lett. 1 m-rel magasabban már sokkal jobb. Ezért úgy tervezem, hogy 1 m magasra megemelem a fóliasátor alját, ebben jól elférnek a komposztanyagok. Régen is így csináltam, de akkor lefelé mentem.
Viszont fene nagy luxusnak tartom, hogy deszkával határoljam ezt a magaságyást. Most a kivágott fák gallyaiból, amiket még nem vagdaltunk össze, fogok gyüjteni ágakat és azokkal oldom meg kívülről belülről talán bomlófélben lévő deszkákat, raklapokat fogok lerakni.
Még a zsaluköves megoldáson gondolkodom. Viszont ez nagyon hideg, kívülről hőszigetelni kell. Talán erre is jó lenne a rőzsefonat, ahogy érik, apad, felülről csak raknánk az újakat és vagy 5 év múlva felszednénk és újakat raknánk. de az is lehet, hogy érdemes lenne hungarocellt venni, erős nájlonzsákba belerakni, rögzíteni a zsalukőhöz.
Ebben a sátorban nagyon sokat lehetne termelni, mert kinyújtható a szezon. Márciusban már ültethetőek a palánták és ősszel a fagyokig tud teremni.
Hogy sajnálja az ember, amikor ősszel a fagyok előtt a paprika és a paradicsom még tele van apró termésekkel. Ilyeneket a fóliában még meg lehet menteni, különösen ha csak néhány fagyos napról van szó, különösen egy kis ráfűtéssel.

Holnap megyek kontrollra, remélem rendben lesz.

Holnap nekiállok a paradicsombefőzésnek is, jó móka lesz! A gázon fogom két 10 l-es edényben főzni és a befőző automatában. Majd este a lányom segít passzírozni és üvegezni. Legalábbis remélem, mert én nem bírom a lapkát most jól rácsavarni.
Nagyon szeretnék ketcupot is főzni.

Nagyon tervezgetem a jövő évet, jó lenne, ha semmilyen extra dolog nem történne.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 13982
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.09.22, 17:32    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Z.borsó főzelék rántott párizsival volt az ebédünk.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 13982
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.09.21, 19:04    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Capsella örülök hogy szélsebesen javulsz,de léccci legyél óvatos duhaj! duma yeee puszi2

Ma kitettem magamért Wink sültkrumpli volt tükörtojással. Laughing

A.szalókról hazafelé gyüvet Fegyverneken vettem egy zsák krumplit. Nem kellett volna. Nemtom' Az,hogy egy krumpli 20 cm.-es /nem látszott a zsákban/ a kisebbik baj,de hogy íztelen,vizes, az már bosszant. Evil or Very Mad Lehet hogy ez fajtajelleg a franc tudja,hisz ma ilyen-olyan krumplikat termesztenek. Piros ropogósra sütve simán elhajlik egy vékony hasáb és puha mintha sütés után fedő alatt tartottam volna. Shocked

Anno mi csak rózsa krumplit termesztettünk,jó volt sütésre ,főzésre. Shocked Most a piacon csak mindenféle kereszteződések kaphatók. Evil or Very Mad
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Capsella
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 16, 2012
Hozzászólások: 2347
Tartózkodási hely: Eger

HozzászólásElküldve: 2021.09.21, 09:26    Hozzászólás témája: Gazlap szakácskönyv Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ennek az az oka, hogy a családokban egyre kevesebbet beszélgetnek a gyerekekkel. Ezeket és még nagyon sok más dolgot otthon kellene megtanulnia a gyereknek a mindennapokban, észrevétlenül, nem szándékos tanulásképpen.

A gyerekek a különböző történetekből is sok mindent megtanulnának, de már nem sztoriznak, nyomják a kütyüt, bambulják a tv-t. Jó, ezeket is lehet hasznosan használni, de nem hosszú órákra való időtöltés.

Mi még tanultunk az iskolában ének órán népdalokat. Én még mai fejjel is csodálom a népdalokat, fantasztikusan gazdag világot, sok-sok felhalmozott tudást tartalmaznak, a zenei világról nem is beszélve. És tartalmaznak értékrendet is!

Egyébként nem tudom, mi történt a szomszédban, elkezdték ideadni az unokákat, pedig ugye most is pandémia van. Azok meg boldogan jönnek. A minap a férjem mutogatta meg a gyűjteményeit, persze csak látványra, csak néhány tárgyat részletesen. Nagyot kártyáztunk, beszélgettünk.
A kicsi nagyon szívesen fut, a járvány alatt kezdte el tavaly tavasszal. Nagyon jót tett a testalakulásának, sokat izmosodott és nagyon szép stílusban fut. Megígértem neki, hogy egy-két héten belül futok, azaz gyalogolok, ő meg fut a téren körbe és én számolom a köröket. Úgyhogy felköthetem a gatyát! A nagyobbik utál futni, rossz ránézni, ahogyan fut, akár a lajhárt utánozná.

Ja, hazajöttem a fodrásztól. Egész jól megy a vezetés, úgyhogy d.u. kimegyek Ostorosra, ballal leszedem a paradicsomot, paprikát, patisszont, mivel a zember képtelen rá. Egy hónapja nem voltam kint. asszongya, ő úgy látja kívülről, a paprika elszáradt.

Tehát visszakaptam a szabadságomat! Még a tudata is jó!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ászokfa
Fasor
Fasor


Csatlakozott: Jan 23, 2005
Hozzászólások: 4235

HozzászólásElküldve: 2021.09.21, 09:26    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Capsella csak mond! Smile A sváb ételnek a neve volt ismerős. Bár a nejem édesanyja is sváb származású, de az após erdélyi lévén otthon totális "kultúrális terorrt" tartott, neki minden csak úgy volt jó, ahogy ott készültek a dolgok...
Ebből az következik, hogy nejem csak anyámtól tudott meg a sv. kajáról néhány dolgot.
( A recepttel tiitkolt (eddíg..) célom volt Bau-t előcsalogatni...)
-----------------------------------------------------------------------
Capsella, hogy milyen származású vagy már jó ideje sejtettem. Az aki ilyen szívósan és kitartóan áll a munkái, elvei mellett, és ráadásul fizikai lelki tartalékait folyamatosan kockáztatja, "kizsigerelve önmagát"- az igen nagy valószínűséggel sváb.
-----------------------------------------------------------------------
Gyerek koromban nem lehettem különb a mostani "kárhoztatott" korosztálynál a rokonok számontartását illetően...
Már régóta megjavultam! Smile

Szép jó napot mindenkinek! Razz


Legutóbb ászokfa szerkesztette (2021.09.21, 09:27), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
pili
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jul 27, 2006
Hozzászólások: 14657
Tartózkodási hely: Csömör (Pest megye)

HozzászólásElküldve: 2021.09.21, 07:16    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Nyelvtanárként gyakran tapasztalom, hogy mikor a "Család" témát dolgozzuk fel, legfeljebb a szülő-nagyszülő-gyerek-unoka-testvér-unokatestvér kapcsolatig tiszták a fogalmak magyarul is (!), a sógor, anyós-após, vő-meny, dédszülő stb. fokozatokra már általános a reagálás: "Hát én ezt már magyarul se értem." Néha még a báty-öcs-nővér-húg szavakat is el kell magyaráznom, mert ezek egységesen "tesók". Az meg, hogy a 'báty' és 'öcs' szavakat így kell helyesen írni, ha nincsenek ragozva, a hallgatók töredéke tudja, általános a 'bátty', sőt 'bátyj', 'bátj' is előfordul, és néha akad, aki nem 'öccs'-nek írja a fiatalabb fiútestvért. A 'fivér' szót eddig egy-két hallgatóm ismerte húsz év alatt. (Egyetem!!!)
_________________
Aki minden nap nevet, nem azért teszi, mert mindig jól mennek a dolgai, hanem azért, mert megtanulta, hogy mosolyognia kell a jón és a rosszon egyaránt.

Pá-pá Gábor
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Szécsike
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 13982
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2021.09.20, 19:07    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Érdekes és egyben szomorú is amit leírtál az uncsiddal kapcsolatban,de ma valahogy az így megy. Shocked Anno minden hozzátartozónak volt neve. Very Happy Nem most kezdődött ez,pl. keresett a vejem a munkahelyemen,a kolléganőm vette fel a telefont mert nem voltam a szobában. Kérdezte hogy mit mondjon ki keresett? - A lánya férje. Shocked Nálunk tanulta meg,hogy ő a vejem,az ő anyuja nekem nászasszonyom. Very Happy Nőtt a távolság a naaagy családokban,ritkák a találkozások,akkor meg nem azzal foglalkozunk hogy ki kicsoda. Laughing Nemtom jól van-e ez így,de el kell fogadjuk. Nálunk nincs ilyen gond,mert kicsi a naaagy család.

Ma rakott brokkoli volt a hamikánk.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Capsella
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 16, 2012
Hozzászólások: 2347
Tartózkodási hely: Eger

HozzászólásElküldve: 2021.09.19, 17:22    Hozzászólás témája: Gazlap szakácskönyv Hozzászólás, az előzmény idézésével

Na, ma d.e. kipróbáltam a vezetést itt a téren. Rendben van, de sok km-t még nem bírnék. Úgyhogy kedden fodrászhoz megyek, az csak vagy 3 km-re van.
7-re megyek, akkor még nem nagy a forgalom. 9 körül jövök visszafelé, akkorra már megint lecsökken. Tehát nem sokszor kell sebességet váltani. A kormányon meg elpihenget a karom, a ballal kormányozok.

Azért el tudok pihengetni!
Ma még csak annyit csináltam, hogy amit itt a virágokban borogattam félkézzel, majd a macska is levert, ma a kintről behozott javulóban lévő macskák szétkapartak, azokat raktam randbe. A kiborult virágföldet a macskák a többi vacakkal, amik a szekrényről, asztalról lecsúsztak, összekeverték. Na és az embernek a szarjait válogattam: szakirodalom, gyógyszer, papírzsebkendő, kulcsok, stb... minden vegyesen. Én nem tudom, más ember milyen, de ez semmit nem pakol el. Mindig azt mondja, hogy most nem, csak éppen neki mindig most nem van. De azt ismondja, ne nyúljatok hozzá. Mikor valami kell a szemétdombjáról, órákig keresi. Régen még belefolytam a keresésbe, de már évek óta nem.
Igen nagyon sérelmezem, hogy engem félrevezetett. Én azt hittem, hogy egy rendkívül pedáns ember, mert a kollégiumi szobában a négy fiúból az ő szekrénye volt a legrendesebb.
Csak annyi elvárásom lenne, hogy a saját dolgaival férjen el a házban és azok legyenek elpakolva, de úgy, hogy elő tudja venni.

Már többször volt olyan, hogy valamelyik autót átmenetileg nem tudtuk használni, mert elszórta, elpakolta az összes slusszkulcsot.
Az első terepjáróhoz másoltattunk 4 kulcsot, hogy mindenkinek legyen egy tartalék. A 7-ből már csak egyetlen egy van, mindet ő szórta el.
Két napja jött be a fiam, kalimpál a yaris kulcsával, hogy a téren a padon találta, amikor a kutyát sétáltatta. Na, akkor megvan, mert reggel rajtam kereste.
Most találtam egy csomó slusszkulcsot, az egykire a rendszám is rá van írva. Nem adom oda őket, majd végignézem, melyik mihez való és én teszem el tartaléknak. Ha nála van, akkor nincs.

Itt volt a két unoka. Ledöbbentem, két mondatból kortünet vagy kórtünet.
Tegnap vittem át nekik szilvát, tojást. Másik körben a kapott almatortából, az öcséméktől nekik adott körtebefőtett és tulipánhagymát. Mondtam, hogy az öcsém küldi, hogy a két kis kertész ültesse el az egri kertben és gyönyörködjenek benne. És még nálam is van, amit majd Ostorosn kell elültetniük. A körtét pedig az öcsém fia termelte.
Megkérdezte, neked van testvéred? Mondtam van, a menyasszony, akivel táncoltál, az öcsém lánya csak már elfelejtetted.

Így ma érdeklődött, hogy akkor nálunk ki kicsoda, kinek hány gyereke van.
Kezdtem a nagyobbik húgommal, hogy nekik három lányuk van.
Az öcséméknek négy gyerekük van. Erre azt kérdezte, de így: és az mind egy csajtól van? Igen. Az meg hogy lehet?
Mondtam neki, hogy nem csajtól vannak a gyerekek, hanem a feleségétől. És régen még úgy kötöttek házasságot a fiatalok, hogy azon voltak, hogy az egy életen át kitartson. Akkor még nem volt divat az első összezördülésnél lelépni, elválni. Tágra nyílt szemekkel megkérdezte, hogy ez tényleg így volt? Az meg hogy lehet? És hogy lehet, hogy egy apának és anyának kettőnél több közös gyereke van?
Mondtam neki, hogy ez elsősorban és jó esetben így van és valószínűleg mindenki jobban szeretne házasságban élni és gyerekeket nevelni. Biztosan nem olyan jó az senkinek sem, ha 10 évente váltanak.

Na, most ennyi elég volt. Majd visszatérünk rá. Nagy kavar lehet a fejében. Gondolom, az osztályban alig van olyan, amikor még az első házassága mindkét szülőnek. De ez nem követelmény.
Na, ha ehhez még jön az egyneműek házassága és gyereknevelése, akkor milyen kavar lesz a fejükben.

Jelzem, én nem ítélkezek. Csak ledöbbentem, hogy mennyire megváltozott a világ.[/i]
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44049
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.09.19, 05:31    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Capsella

Örülök, hogy szép lassan javul a karod....és hogy vigyázol is rá!
Lányodnak jobbulást......piszokul tud fájni az ember ujja, ha megsérül Sad

Sajnos az a legbiztosabb, ha magunk csinálunk mindent(már ha bírjuk!), mert akkor semmit nem teszünk tönkre!
Az ilyen emberektől ha megkérdezném, hogy a sajátját is így csinálná, biztosan nemet mondana Twisted Evil Twisted Evil
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Capsella
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 16, 2012
Hozzászólások: 2347
Tartózkodási hely: Eger

HozzászólásElküldve: 2021.09.19, 01:39    Hozzászólás témája: Gazlap szakácskönyv Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ászokfa!
Fogadatlan prókátorként ide tolakszom. Fajtatiszta sváb vagyok, nálunk nem főztek ilyet.
De ez nem jelent semmit sem,ettől méglehet sváb étel.

Van egy könyvelő kollegina itt Egerben. Nagyon régóta ismerjük egymást, mert amikor Egerbe költöztünk Apósomhoz, abban a tsz-ben helyezkedtünk el, ahol ő már ott dolgozott. Nekem onnan sürgősen menni kellett, mert a férjem is ott dolgozott, de nem ez volt az igazi ok. A főkönyvelővel rémesen nem tudtam kijönni, kereskedelemből jött, fingja nem volt a mezőgazdaságról, így örökké szakmai vitáim voltak vele. Én félév alatt elhúztam, jól tettem.
Ez a kollegina maradt. Akkor is szimpatizátunk, de róla nem üvöltött, hogy sváb.
Szakmai előadásokra jártunk, járunk. ott pár szót mindig beszéltünk, majd elkérte az elérhetőségeimet. Onnatól sokat értekeztünk telefonon, majd egy nagyobb munkában segítettem neki és többet beszélgettünk. Így megtudtam, hogy ő is sváb. Kiderült, egyszerre és nagyjából ugyanonnan jöttek be az ősök az ő falujukba is, a sváb nevek is ugyanazok.
Ez az asszony annyira tud és szeret főzni, mint Bau. Nagyon sok sváb ételt egyformaként ismerünk, de van amit egyikünk vagy másikunk nem ismer. Én pld. a kitolófánkot nem ismertem, csak Bautól hallottam róla, de ez a kollegina rendszeresen süti. Ő sok étel sváb nevét most is tudja, én nem tudok csak néhányat. (Előttünk direkt nem beszéltek svábul, hogy nehogy megtanuljunk, ezért ha megjelentünk, még annyit hallottunk, hogy zájstillá! (Sei stille!)
A kedvencem a strudli ügye. Ugye ez nem rétes, hanem egy kelt tészta, töltve, forró, bő olajban kisütve. Nálunk strudli, náluk sült derelye. A derelyéhez annyi köze van, hogy a derelyemetszővel szabják a lapocskákat.
A disznóvágásban is sok speciális sváb jelleg megvan mindkettőnknék, de vannak különbségek is.
Na, de a gondolkodása! Akárha otthon lennék! Nagyon bírom! Nincs nap, amikor nem telefonálunk. Sokszor van, hogy asszondom, ezt, amit éppen csinálok, befejezem és utána felhívom. Törlöm meg a kezem és indulok a telefonhoz, de az már csörög, ő keres. De ez fordítva is megy.
Közgazdász, de akár kertésznek is kiadhatná magát.
És le vagyok döbbenve, fejből mondja a sütik receptjét! Én erre képtelen vagyok! Azért van a receptes füzet, hogy az őrizze, ne a szűkös agyam.

Bár, ma meglátogatott egy volt kolléganőm, az is közgazdász végzettségű. Meglepett egy almatortával. Receptet kértem, hogy majd e-mailben küldje el. Erre lediktálta.! Őt én beszéltem rá, hogy az anyja halála után művelje az ostorosi szülői ház kertjét és elkezdte, kitartóan műveli, befőz, lekvárt főz, a termő gyümölcsfákhoz új csemetéket ültetett. Aprócska asszony, 150 cm-nek szokta volt mondani magát. Egyszer rákérdeztem, ugye, felfelé kerekítve, jót nevetett és mondta, hogy igen. A férje vagy 10 éve meghalt. De amit akar, azt megcsinálja, ha nagyon nagy fizikai munka, akkor szerez segítséget. Benne is tatár vér folyik, a férjemben is. Mindkettő szemén látszik. A kolleginának a testalkatán is. A férjem az már nagyon hibrid.

Na, micsoda hibridizáció van ebben az átjáróban! Legalább kevesebb az örökletes degeneráció!

.....................
Főzés:
A család úgy vette ki a részét, hogy volt pizzarendelés néhányszor, téliszalámi rudak. Mindkettő nagyon jó, de közte egy-egy krumplileves vagy valami nagyon elmenne. A zember főzött zacskós levest, de én azt nem ehetem. Már meg sem nézem az összetevőket, tudomásul veszem, hogy nem ehetem.
Mackót gondoltunk ki. Én megpucolom, a lányom lereszeli, én bekeverem, kisütöm. Erre a lányom elcseszte a jobb középső ujját, a köröm is le fog jönni, az biztos. Jegeli.
Az történt, hogy hátul nekifogott az elbontott kutyaól tégláit összerakni és valahogy ott maradt az ujja, a kesztyű védelme nem volt elég. Nagyon fáj neki.
Így ballal lereszeltem lassan, nehogy még a balnak is valami baja legyen. Ballal kevertem, jobbal sütöttem.
Alakul a jobb karom. Már néhány centire fel tudom emelni. Nem gyakorolom, csak megnéztem, hogy valami jó van-e már?
És már jobbal jól egerészek, már egészen sokat tudtam könyvelni.
Minden nap jobb a helyzet.

De bezárt vagyok, nem tudok vezetni. Már éppen meg akartam próbálni napok óta itt a téren körbe és ha megy, akkor majd a kozmetikussal megyünk a fodrászhoz. Erre ez az ember gondolatolvasó, most ezzel jár ki Ostorosra és ott átül a kinti terepjáróba, mintha csak azt akarná, hogy meg ne próbáljak vezetni.
Na, de ő nem lesz bent az orvosnál, csütörtökön megyek kontrollra és azt fogja mondani az orvos, hogy vezthetek. Természetesen, amíg nem lehet nem fogok. Nagyon jelez a karom, hogy mit lehet és mit nem és elcseszni sem akarom. Eléggé rossz lenne, ha a jövőben nem tudnám emelni, mert nem vigyázok rá eléggé.

A napelemes beruházáshoz hátul elkészült a melléképület vázszerkezete és a tető, hogy arra is rámehessen 19 db napelem, mert a házra nem fér elég.
Na, ami ott van, az borzasztó. A fakivágások, bontások után, 2 m magasan beterítve a kert. Hiába mondtam, hogy nekem milyen kincsek vannak, azt mondták, csókolom, majd tetszik venni másik gazt. A szőlőprés elemi a bontott téglával, faággal vegyesen és minden mindennel vegyesen.
Amíg a kertet ki nem tisztítjuk, addig nem folytathatjuk a melléképületet, mert nem férünk a kertben és amilyen növényt még meg lehet menteni, azt szeretném. Olyan páfrányfenyő csemeték, amiket magról 10 éve vetettem, el vannak tűnve és olyan is van, amit a kérge alapján felismertem, kifűrészelték. A rétes virágú hibiszkuszokkal is ugyanez a helyzet. Bezzeg az ecetfának csak a tetejét vágták le, hogy a tető fölötte lehessen.
Elvállalták a terület kitisztítását, a betonok kiszedését, de a végén már mi mondtuk, tovább ne nyúljanak semmihez sem. Kifizettük, mintha elvégezték volna. Ha még a betondarabokat is a növényeimre rakják, nem marad belőlük semmi sem. Amennyi konténert elhordtam távolabbra, az megvan. De fél kézzel nem volt haladós. Amit ők hordtak, azok fekszenek. Majd holnap bebújok a bokrok közé és felállítgatom őket és megöntözöm.
Izgalmas lesz a jövő tavasz, hogy a lefűrészelt dolgokból mi fog kihajtani és mi nem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ászokfa
Fasor
Fasor


Csatlakozott: Jan 23, 2005
Hozzászólások: 4235

HozzászólásElküldve: 2021.09.18, 13:32    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kedves Bau!
Arra szeretnélek kérni, hogy nyilatkozzál, főztek neked ilyesmit:
https://cookpad.com/hu/receptek/7379113-kraut-und-prai-krodonpraj
Tényleg érdekelne.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 44049
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2021.09.18, 11:00    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ma nyak-láb levest ettem, utána sült oldalast, sült édesköményt és sárgadinnyét
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Capsella
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 16, 2012
Hozzászólások: 2347
Tartózkodási hely: Eger

HozzászólásElküldve: 2021.09.18, 05:39    Hozzászólás témája: Gazlap szakácskönyv Hozzászólás, az előzmény idézésével

Még nem is hallottam, hogy ilyen is van!

Ha gyártják, biztosan okkal van rá igény.
De én ebben a pillanatban nem tudom, hogyan kellene benne sütni-főzni, hogy egyszerre készüljenek el mindkét részben és egyik ne legyen kemény vagy a másik túlfőtt, égett.


Vackor! Biztosan megszerzed és használni fogod. Kérlek, majd számolj be a tapasztalataidról. De a főzésszervezés is érdekel!
Helytakarékos, egy égő felszabadul. Egyszer kell levenni a fedőt és mindkettőt meg lehet kavarni. Nyílván energiatakarékosabb is.

Most el se tudom képzelni, hogy kell benne főzni. De ha értelmes dolog, nagyon szívesen megtanulnám a használatát.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Emmylie
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Feb 10, 2007
Hozzászólások: 14741
Tartózkodási hely: A+ H

HozzászólásElküldve: 2021.09.18, 05:23    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

VACKORnézzél szét itt aranyoskám

https://www.amazon.de/Hemore-Edelstahl-Induktion-Kochtopf-Zubeh%C3%B6r/dp/B07J9ZP6RC/ref=sr_1_5?

dchild=1&keywords=hot+pot+topf+2+kammern&qid=1631938327&
quartzVehicle=72
-810&replacementKeywords=hot+pot+topf+kammern&sr=8-5


https://www.google.at/search?q=kochtopf+mit+teiler&tbm=isch&ved=2ahUKEwipp9fszofzAhUGGewKHdr
_AVgQ2-cCegQIABAA&oq=kochtopf+mit+teiler&gs_lcp=
CgNpbWcQDDoECAAQGDoFCAAQgAQ6BggAEAUQHlDQYFi9tAFgk
NIBaABwAHgAgAFRiAGOC5IBAjIwmAEAoAEBqgEL
Z3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=q2FFYemlKYaysAfa_4fABQ&bih=
969&biw=1920


https://www.google.at/search?q=kochtopf+mit+teiler&tbm=isch&ved=2ahUKEwipp9fszofzAhUGGewKHdr_AVgQ2-cCegQIABAA&oq=kochtopf+mit+teiler&gs_lcp=CgNpbWcQDDoECAAQGDoFCAAQgAQ6BggAEAUQHlDQYFi9tAFgkNIBaABwAHgAg
AFRiAGOC5IBAjIwmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=q2FFYemlKYaysAfa_4fABQ&bih=969&biw=1920#imgrc=
ylzhaYQcuiQUDM
_________________

Legyetek vidámak.
A nevetés a legjobb orvosság.


Legutóbb Emmylie szerkesztette (2021.09.18, 06:08), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 31, 32, 33  Következő
4 / 33 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.097 másodperc