Csatlakozott: Aug 22, 2005 Hozzászólások: 42543 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2020.07.20, 18:16 Hozzászólás témája:
Röppenős, pihe-puha piskóta receptet találtam a facén......megsütöttem
A Ribizlovából maradt tojás sárgákból főztem egy vanília krémet, de nagyon édesre sikerült, így belefacsartam 1 citrom levét - úgy már finom volt
Csatlakozott: Aug 22, 2005 Hozzászólások: 42543 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2020.07.20, 10:55 Hozzászólás témája:
Ma az aprólék leves után megettem a pulykaporc pörkölt maradékát rizzsel, koviubival _________________ "Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Bocsánat, egy keresgélés kapcsán most bukkantam rá egy régebbi hsz-re.
Tercsi írta, és akkor nem láttam.
"Bojti!
Már ne is haragudj de én ezt biztos nem írnám le,még ha tananyaként tanultad is,és nem is értem,hogy egy szakácskönyv alapján ilyen megállapítást lehet tenni. még ha egyes irodalom történészek ilyen fikciókat állítanak.
Azért mert Lénárt Sándor 15 éven keresztül élt Rómában,és bemutatja a várost,a kultúrát és az embereket, pont a háborús időszakból nem ad okot ilyen feltételezésekre. Idézet tőle:
„Fasiszta politika – kortárs vagyok, tanú vagyok, s előre ellentmondok azoknak, akik az okmányok világából akarnak okulni – nem volt soha. "
Bocsánatot kérek, ha bárkit megbántottam volna, az "antifasiszta szakácskönyv" minősítésről nem is gondoltam, hogy megütközésre adhat okot. Egyébként Kardos G.György nevezte annak:
"Talán az ínséges római esztendők gasztronómiai vágyálmai inspirálták Lénárdot híres szakácskönyve, a Római konyha megírására. Szakácskönyv? Igaz, megtaláljuk benne az ínycsiklandó recepteket is, de Lénárd minden recepthez gondolatot mellékel, történelmet, szokásokat, babonákat. Az olvasó egyszerre elfelejti, hogy szakácskönyvet lapozgat, lebilincseli a pizza izgalmas története: hogyan alakult ki a pizzateriák sokízű készítménye az antik Róma olajjal kent lepényéből, melyhez akkoriban fügét majszoltak. "Két-három szardella, 100 gramm tonhal ..." - kezdi a receptnek álcázott kultúrtörténetet Lénárd, és észre sem vesszük, máris megismerkedünk Marcus Gavius Apiciusszal, aki Tiberius uralkodásának idején máig is fennmaradt szakácskönyvet írt, s akit Plinius "altissimus gurges", magasztos gége néven illetett, Juvenalis pedig epigrammát írt róla: Exemplum gulae. (Példa egy zabálóra.) "Egy kiló borjúhús, hat paradicsom, egy pohár száraz fehérbor..." S a pompás recept után játékos gondolattársítással felidéződik Mussolini Rómájának ínséges étrendje vagy az alexandriai könyvtár égésekor elpusztult ókori szakácskönyv, Arkhesztratosz Deipnológiá-jának története.
Remek olvasmány. Humanista szakácskönyv. Sőt - s ebben talán egyedülálló a világon - antifasiszta szakácskönyv."
(A Pastasciutta persze hogy egyszerű, azért kezdtem ezzel a próbát. Az egyik alaprecept - de még így sem lettem a tészták barátja. )
(Egyébként Lénárd nemigen emlegette, hogy angol katonatiszteket bújtattak a háború vége felé. Valóban nem politizáló fő volt, inkább humanista.)
Tananyagként sajnos semmit nem tanultam róla, sajnos még ma sem tanítják. A szakdolgozatom konzulense is tőlem hallott róla először.
Legerősebb politikai állásfoglalását 9 évesen írta, egy verset, amelyet családi körben el is szavalt. Sajnos maga a vers nem maradt fenn, csak a címe: Kun Béla egy nagy gazember.
A szakácskönyve pedig élvezetes és étvágygerjesztő olvasmány, sok kultúrtörténeti vonatkozással. _________________ Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Csatlakozott: Dec 12, 2004 Hozzászólások: 40937 Tartózkodási hely: TB.
Elküldve: 2020.07.18, 12:10 Hozzászólás témája:
Ma reggel,jártam a piacon.
Vettem zöldbabot, fejteni való babot, száraz babot mákot, kovászolni való uborkát, kaprot és korom fekete óriás cseresznyét. (lakó mentes isteni ) és áfonyát.
Az uborkát már beraktam, most már csak a napot kell előcsalogatni hozzá.
A zöld babból főzelék lett a pörkölt mellé.
A fejtett bab a fagyasztóba került.
A többi meg a spejzba
Egész csirkét is vettem abból töltött csirke lesz vasárnapra.
https://izeselet.hu/receptek/katalan-krem/ _________________ Aki minden nap nevet, nem azért teszi, mert mindig jól mennek a dolgai, hanem azért, mert megtanulta, hogy mosolyognia kell a jón és a rosszon egyaránt.
Hajnalban keltem, azaz nem is tudtam elaludni, mert egy dodlog miatt majd megütött a lapos guta. Így éjszaka elinternetezgetetm és 4 felé ledőltem, tudván, hogy akkor akartam kelni. De ekkor se jött álom a szememre.
Viszont kigondoltam, hogy csinálok tojásos bundás kenyeret. 5 tojást vertem fel, jó étvággyal megreggeliztem belőle.
Gondoltam, én ezt most úgy kívánom, hogy ezt viszek ebédre. Bepakoltam egy adagot, lezártam a dobozt. Aztán meg azt gondoltam, nehogy már az éhség miatt ne bírjak dolgozni, beteszem az összeset. Na, én azt délelőtt és délben meg is ettem. Most 6-kor jöttem haza, de már olyan éhes voltam! Hiába, sok energia kell a kétkezi paraszti munkához és a szúnyogcsapkodáshoz.
A lányom rakott zöldbabbal várt, nagyon finom volt, egy jókora adag lecsúszott. A maffin is nagyon finom lett, abból is lecsússzant 3 db a görögdinnyével.
Ha sikerül jól aludni, hajnalban meignt megyek a gazzal birkózni.
Nagyon elfáradtam. Erre e-mailben írta az egyik ügyfél, hogy ma este hozza az ÁFA-hoz a papírokat. Irány zuhanni, hogy kiszedjem magam a koszból és az izzadtságból.
Ma nem volt meleg, de éppen elég volt. Sok szúnyog van a gazok között. Az egyik sor paprikában néztem, hogy reggeltől délutánig szemmel láthatóan nőttek a szőrös disznóparéjok. Ráadásul háromfelé raktam a gazokat: egyikben a szúrósok, el fogom égetni. Másik adag a mérgező gyomnövények, ezek mulcsozni jók. A harmadik a jó gazok, mennek a lovaknak.
A tökféléim nem kötnek változatlanul. Az egyikre rálépett a szarvasbika az éjszaka és kinyiffantotta. A dög megint bent volt, málna, zöldbab maradéka, szamóca, eperfa termése volt soron. A krumplival elégedetlen volt, csak megrugdosta, de még kicsik. Vagy a kutyák kezdtek el ugatni és erre elment.
Ja, és az őszbarackafa megkapta a kegyelemdöfésst.
Csoda hogy utálom az egész vadászbagázst?
Csatlakozott: Aug 22, 2005 Hozzászólások: 42543 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2020.07.16, 04:14 Hozzászólás témája:
Megirigyeltem Arozsa bundás kenyerét, így estére a kenyér csücsökből 2 kis szeletet csináltam, bundáztam, megsütöttem....a tetejét reszelt sajttal szórtam be......ISSSSSSTENI finom volt
Ma megeszem a bableves maradékát, a pulykaporc pörkölthöz főzök krumplit és koviubit eszem mellé _________________ "Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban