15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Gyümölcsök (5)
Hawaii rózsa - frangipani
Hibiszkuszok (32)
Paprikák, chilik, Paradicsomok(5)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Vendégeink a kertben(17)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Muskátlik (7)
Egzotikus és különleges növények (15)
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
CSERE-BERE növények, magok....(50)

- Tábortűz témák:
GAZLAP szakácskönyv (71)
Miért mérgelődök?.....mi bosszant? (24)
Írj bármilyen témáról (15)
Találd ki (29)
Milyen öröm ért ma? (37)
Ezzel kúráljuk magunkat (2)
IDŐJÁRÁS (62)
A Tudat keresése (3)
Wanted! Őt keresem.....(8)
Vicces történetek,...képek(17)
Nagyik és ŐK..........(3)
Kutyák, cicák és egyéb házi kedvenceink (50)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:37:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:27:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
6:42:pm Bojtárgazdi :
Látom, igen, már boldogan pakolgatsz!
6:33:pm Bojtárgazdi :
Azóta már megérkezett, Emmylie Kedves?
4:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. Remélem ma meghozzák végre.Eddig nem kaptam meg.
2:02:pm Bojtárgazdi :
Épp akartam is kérdezni, Emmylie Kedves!
1:05:pm Emmylie :
Szép délutánt Még mindig a hütöt várom
7:05:am etimami :
Szép napot mindenkinek.
5:46:am kutyus :
Jó reggelt
5:25:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
9:37:pm Bojtárgazdi :
Szóval:
9:37:pm Bojtárgazdi :
Jóéjszakát! :sleep
11:13:am Emmylie :
Szép napot mindenkinek.
10:34:am Bojtárgazdi :
Szép napot, kellemes hetet kívánok!
5:53:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Gazlap.hu :: Téma megtekintése - Írj bármilyen témáról (15)
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Írj bármilyen témáról (15)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, ... 24, 25, 26  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Capsella
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 16, 2012
Hozzászólások: 1738
Tartózkodási hely: Eger

HozzászólásElküldve: 2019.09.10, 20:51    Hozzászólás témája: Írj bármlyen témáról! Hozzászólás, az előzmény idézésével

Jaj, Kutyus! Nehéz ügy.

A kertecskémben, amikor még fiatal a szúrós gyom, akkor késsel elvágom a tövét, de nem foghatom meg, ezért jobb, ha metszőollóval vágom le tőben és az ollóval megfogom, az edénybe dobom. De ha annyira széles, hogy eléri a kezemet, a karos ollóval kell levágni.
Kapával azért nem szabad, mert ha lehullik a mag, elvetem magamnak a bosszúságot. Ha a tövis hullik le, azzal még két év múlva is találkozok a gyomláláskor vagy hagymaduggatáskor.

A szúrósokra az a jellemző, hogy még picik, de már olyan erős száruk van, hogy nem lehet kihúzni, pléne mert hogy fogjam meg? A kesztyű, még a hegesztő bőrkesztyű is alig ad védelmet.

Ha bokrosabb, öregebb tő, akkor csak a karos ollóval tudom levágni. Ha nem férek a tövéhez, oldalágakat vágok le és utána vágom le a tövénél. A kertben nagyon gyorsan nő a gyom, trágyás.

Sajnos, a vett szénákkal rengeteg gyomot behurcoltunk. Annyi szerencse van a szerencsétlenségben, hogy a lovak ezeket a gyomokat, magvakat nem ették meg, ezért ezek a telephelyi 36,5 ha-on vannak az etetőhelyeken, kb. 1 ha-on. Ezeket az etetőhelyeket évente összetúratom a dózerral hatalmas kupacba, hadd érjen. A normál gazok a bomló kupac melegében elveszítik a csíraképességüket, de ezek a szúrósok évekig nem. A régi kupacokat is évente újra túratom, hogy az estleges csírák megmozduljanak, elhaljanak. Ha éppen van kapacitásom, a kupacokon levágom a gazt és edénybe gyűjtöm vagy talicskára, halomba, szárad és elégetem. Így a tövistől és a magtól is megszabadulok.

Az a helyzet, hogy ezt az 1 ha-os területet én már az életben sem fogom levagdalni, olyan, mintha vetve lenne. Mert ami ritka, csak nagy bokrok, azzal még valamit haladok is, de ami sűrű, vékony, azzal nem lehet.
Na, ez a terület jövőre csupa-csupa szúrós gaz lesz. A zember minden évben elkábít, hogy lekaszálja a traktoros kaszával, de nem teszi, inkább elmegy lófingolni. Ha lekaszálná virágzás előtt, akkor nem nem hozna magot, az már félsiker. Én összegyűjteném, felseperném a lombseprűvel, hogy semmi ne maradjon ott és elégetném a tövises nyavalyát. De ezt több éven át kellene következetesen, hogy kikeljen az összes elhullott mag és az pusztuljon, de eltávolítva, hogy még a tövis se maradjon vissza. Ahol ilyen tövises nyavalyák vannak, ott az állatok nem tudnak legelni, ezzel még nagyobb teret kapnek ezek a gazok.

Az őszi kaszálásnak az a baja, hogy akkor már sok tövis és mag lepotyog.
No, meg most hordják a szőlőcsumát, ott forog a traktor, ahol ez a szúrós terólet van. Így még szét is trancsírozta a gazt, lehullottak a magvak, tövisek.

Gondolom, ha szombaton megnézem, a dózer mellett döntök. Megint kupacba az egészet és érlelni. De amíg ezek a kupacok csíraképesek, addig sehová nem lehet az egyébként kiváló szerves anyagot kivinni, hogy ne vessük el a szúrós gazt.

Amikor zöld, akkor lehetne vegyszeres gyomirtást csinálni, nem is kerülne sokba, de mi nem akarunk ott, ahol az állatok előfordulnak. Pedig az őszön azt hiszem rá leszek kényszerítve, hogy a gyalogbodzát vegyszerezzem.
A felső részre úgy telepítettem be, hogy Egerből, a pincefúrásokból vitettem tufát, abban volt gyalogbodzamag. Ha csak egy ernyő virágot hoz és a termést elhordják a madarak, az jövőre már kb. 20-30 tövet jelent. De gyökérről is nagyon gyorsan szaporodik a föld alatt.

Egyedül egyszerűen nem tudok ezzel lépést tartani. A fiam, amikor még velünk dolgozott, csak röhögött, hogy milyen hülyeségre pazarolom az időmet, erőmet, a férjem meg észre se vette a gazt, legjobb hülyének lenni. Na, most már látja, de ő nem tisztítja. Azt mondja, jövőre ugyanolyan lesz. Na, ezért kellett volna az elején elcsípni. Ugyanis 2009-ben beteg voltam és azon a nyáron nem tudtam tisztítani és azóta csak több és több. Addig rendben tartottam.
Én látom, hogy ahol tavaly szépen megcsináltam, ott alig van gaz. Tehát van értelme, de én már vén pi..a vagyok ennyi munkához. Még ha a nyarak enyhébbek lennének és júlus végétől bírnám csinálni, jó lenne.

Hát, nem tudom, több évi vegyszerezéssel a végére lehetne járni vagy folyamatos kaszálással és gyűjtéssel, elégetéssel.

Az idén nem kell szénát venni, a zember megerőltette magát és kaszál. Nincs a fiúnk, niem várnak egymásra. Így legalább újabb gazt nem telapítünk be. A mi kaszálóink elég jó állapotban vannak. A telephelyen az etetőhelyek (1 ha) csúnyák. Na, ezért jó a dózer, mert összetúrja, legalább a szememet nem bántja.
Az etetőhelyen sok szénamaradék is van, amit nem esznek meg, vagy szalma, amin csak pihennek télen. Tehát ez egy jó anyag, milyen jó lenne a szántón. Persze, bálamadzag is van benne vagy bálaháló. Megértem, hogy télen, amikor minden fagyos, csúszik, és kigurítja egyedül a bálát és ott van rajta 40 ló, akkor nincs mód a hálót felszedni, másnapre betapossák.
Így, amikor a dózer túr, egíedül szedem a hálót, de három helyen kellene egyszere lennem: a régi helyen, szedni, a dózer kanalának a tüskéire felakadtakat szedni és az új helyre túrtakat szedni. Amelyik trágyában bálaháló vagy madzag van, az nem mehet a szervestrágyaszóró gépre.
Kb. két óra hosszat bírok pattogni ebben a témában a dózer körül az utóbbi években és elfáradok, Nagyon nehéz cibálni a trágyából a hálót. Ez is természetesen az XY-kromoszómák bűne, mert ez nem egy női munka. Tavaly ősszel elkaptam a zembert, de fél óra után lelépett, hogy menni kell a szerelőhöz. Tavaly még sokkal kevesebbet bírt a gerincműtétje miatt.

Természetesen ezek a problémák nem lennének, ha normális kultúrállapotban kaptuk volna meg a legelőket, de ez nem így volt. Nagyon sok területen áthatolhatatlan bozót volt. Sok helyen csak erdészeti szárzúzóval lehetett dolgozni és folyamatosan nagyon sok akácot kellett kitermelni. Több évtizeden át senki nem művelte ezeket a területeket. A vadászoknak paradicsom volt, ki is akartak bennünket túrni a sajátunkból.
2003. őszén hajtóvadászatot tartottak, miközben az állataink ott legeltek és az emberünk legeltetett. Szegény, szóvá tette, hogy itt ne vadásszanak, ez az állataink helye, azok azt mondták, takarodjon onnan, hajtsa el a lovakat! Mit tehetett, eljöttek. Tudta, hogy a vadásznépség többnyire semmirekellő, potyolinós népség! Na, ott az volt az utolsó hajtóvadásat! Ki az a hülye, aki az állatainak vesz földet és azon szórakázni ezeket a barmokat? Lövöldözzék le egymsát részegen máshol! És vegyenek maguknak földet, vigyék be a VT használatába és ragadjanak ott le! A parasztot meg hagyják a saját földjén dolgozni!

Na, eltértem a lágy szárú szúrós gyomoktól.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 38133
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2019.09.10, 03:56    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Látom, mindenkinek van valami, amit jobb lenne kerülni!

Emmylie
tényleg vigyáz az őrangyalod, de azért próbálj te is segíteni neki


Capsella
Nem lehet a lágyszárú szúrósakat valami eszközzel irtani??
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Capsella
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Jan 16, 2012
Hozzászólások: 1738
Tartózkodási hely: Eger

HozzászólásElküldve: 2019.09.10, 01:14    Hozzászólás témája: Írj bármilyen témáról Hozzászólás, az előzmény idézésével

Hú, Emmylie! Ebben a tempóban hamar kifárasztod a z őrangyalodat és akkor mi lesz?
Kinek mi van megírva! Neked az esések, nekem a tövisek.


2003-ban rám borult a galagonya bozótirtás közben. 2004-ben gumis karámot építettünk, a gumiszőnyeg ledőlt és enekem elrepített -szerencsére- mannyira, hogy a nehéz gumiszőnyeg nem rám dőlt. Viszont olyan erővel repített, hogy a jobb oldalammal rárepültem egy szúrós bozótcsomóra, amit előtte vagdostam le és raktam csomóba. A tövisekből jutott a fejembe, a jobb lapockámba, vállalmba, a bal faromba és akkorát nyekekntem, hogy percekig nem kaptam levegőt. 2008. november 1-én itthon a kertben rózyát vágtam a barátnőmnek, de a bokor magasabb volt nálam. Gebbeszkedtem utána, egyik kezemmel fogtam a levágott rózyákat és amiről éppen vágtam, jobb kezemben a metszőolló. A bokor húzott felfelé, viszont a nedves lejtős földön megcsúsztam, és hogy ne kelljen újra a gereblyével lehúni a rózsaágakat, nem engedtem el a bokrot. Így az először lefelé végigszántotta az arcomat, utána felfelé.
A tövisre allargiás lettem 2003-ban. A sebek tisztítása sem egyszerű, a jód megemelte a őajzsmirgy hormontermelésemet, ami előtte is magas volt, tehát azt nem használhatom. Az alkohol ilyen sok felületen elviselhetetlenül fáj. Van az a vízben oldódó tabletta, pár nap után nem viseli el a bőröm. A bioptron lámpát már annyit használtam, hogy megemelte a vérnyomásomat.
A tövis nem piszkálható ki, mert olyan mélyen van, lemegy a csonthártyához, ott betokozódik, az évek során még vándorol is. Aztán a napfényre, körömvirágkenőcsre vagy sok áztatásra elindul kifelé. 1-2 hónap mire egy-egy tövis helye tényleg rendesen kitisztul ls végérvényesen begyógyul.Ezzel szenvedek rengeteget.
Ja, még 2010.10.11-én is volt egy tövis balesetem.
Vonzok minden tövisest. És még ezeken kívül nagyon sok a kezemen, karomon, lábamon. Nem lenne szabad zárt öltözet nélkül Ostorosra menenm. Sajnos, a gazok között i sok a lágyszárú tövises, ami még a gyomlálásnál is gondot okoz, mert átszúrja a hegesztő kesztyűt is.

Nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki mindezek ellenére 1 km-en bülülre megközelítse a terepet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Emmylie
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Feb 10, 2007
Hozzászólások: 13183
Tartózkodási hely: A+ H

HozzászólásElküldve: 2019.09.09, 22:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Az utazásom egész jol sikerült egészen addig amig a föpályaudvarra érkeztem.
Szépen mentem a szokásos uton a "nyanya mercedesemet" huzva mikor egy nagy csapat diákkal kerültem szembe.
Ezek joformán az egész helyet elfoglalták ugyhogy kerülgetnem kellett öket.
Sikerült is és már majdnem a banda végéhez értem amikor egy "hülye lány" mert másnak nem tudom nevezni jol nekem jött meglökött.
Nem véletlenül hanem akarattal abban biztos vagyok.
Ugy meglökött hogy le estem és jol meg ütöttem magam.
Na akkor a vezetöjük szolt nekik hogy segitsenek fel a földröl na ezt meg is tették.A lányra meg rászolt hogy kérjen tölem bocsánatot.
Nem tudom ki vigyáz rám föntröl és minden alkalommal össze törhettem volna magam.
Végtelenül hálás vagyok az örangyalomnak.
Engem vonz a föld ugy látszik mert ez már a hatodik esésem Volt a amult héten egy kábelban buktam el és az örangyalom akkor is vigyázott rám.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Őserdő
Őserdő


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 10565
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2019.09.09, 19:41    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Crying or Very sad simi puszi2
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 38096
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2019.09.09, 17:45    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Tudod amikor itt is fáj,meg ott is fáj,akkor az ember jánya nem tud nyugodtan aludni Sad
fél éjszaka ébren vagyok.... Sad
Így lesz reggelre egy kupac a lepedőmbőlSad
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Őserdő
Őserdő


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 10565
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2019.09.09, 17:42    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

bau írta:
...
Forgolódok,forgolódok,reggelre meg "szamárfészek" lesz az ágyam...


Minek annyit ugggálni? Shocked piszkál röhög2

Nekem ezzel a férjem csinál munkát. Laughing /mint a sajtkukac Shocked /
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 38096
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2019.09.09, 14:32    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Az legalább feszes marad...-nem úgy mint az enyém. Evil or Very Mad
Forgolódok,forgolódok,reggelre meg "szamárfészek" lesz az ágyam Evil or Very Mad


Idézet:
a lepedő

_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 38133
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2019.09.09, 14:30    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Én a lepedő-cserémmel vagyok bajban: olyan vastag és nehéz a matrac, hogy a fiaimnak is elég megemelni - én nem is tudom
Többnyire a tüneményes szomszédom kérem meg rá Embarassed Embarassed Embarassed
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 38096
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2019.09.09, 14:24    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Idézet:
na de az mikor lesz???


Hát ez az röhög
Egyszer szóltam,nem is igazán jött válasz.
Elhozta a tűzőgépet,amit két kézzel kellett nyomnom,mert olyan erős.
A HARMADIK kezemmel,- meg szorítani kellett volna az anyagot Smile
Nem is azt vártam,hogy helyettem megcsinálják,hanem tényleg kellett volna még egy kéz Mad
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kutyus
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Aug 22, 2005
Hozzászólások: 38133
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2019.09.09, 14:14    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Gratulálok Bau!!!
Valóban ügyes vagy........és valóban várhatjuk a gyerekeket segítségnyújtás céljából
Jönnek, ha ráérnek - na de az mikor lesz???
_________________
"Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 38096
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2019.09.09, 11:42    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

röhög
Nem is tudtam magamról,hogy ilyen ügyes vagyok Smile

Van egy ős öreg hokedlim a konyhában.
Szeretem,mert jó strapabíró,-kibírja ha felállok rá . Embarassed Laughing
De a huzata (műbőr) sajnos elöregedett.
Volt tartalék anyagom,-hát szétszedtem a régit és megcsináltam az újat helyette.
Kis kárpitos munka,-röpke 2 napomba tellett,de készen van ugra
És egészen pofás lett! yes

Még mindig várom a gyerekeket,hátha ráér valamelyik segíteni Durca
Várhatom....
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 38096
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2019.09.04, 19:26    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Mártogasd még agy kicsit a mézbe,-hátha vastagabb lesz. Smile
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Szécsike
Őserdő
Őserdő


Csatlakozott: Jan 21, 2008
Hozzászólások: 10565
Tartózkodási hely: Bp.Pestszentimre

HozzászólásElküldve: 2019.09.04, 18:45    Hozzászólás témája: .. Hozzászólás, az előzmény idézésével

Megkaptuk a 9.000-es mézesmadzagot. Shocked
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bau
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Dec 12, 2004
Hozzászólások: 38096
Tartózkodási hely: TB.

HozzászólásElküldve: 2019.09.03, 12:33    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ma,megjelent az udvarunkon 6 db varjú!
Megfigyeltem már ,ha ilyen közel jönnek,komoly hideg várható.
Lehet,hogy itt az ősz?
Félénk állat,ha teheti nem tartózkodik az ember közelében.
De télen rendszeresen itt kotorásznak a játszótéren.
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, ... 24, 25, 26  Következő
2 / 26 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.085 másodperc