...Ha 2-3 fokkal több akkor mínuszt is kaphattak a télen?!, most látom , így más a helyzet. Sajnos 1 hétnél távolabb nem nagyon lehet bízni az előre jelzésekben ...
Ma kiraktam őket,a kisebbek között van 3 cseréppel ami zörög.
Az idősebbek köszönik jól vannak.
Egy helyre tereltem őket,ha beütne a ménkű rájuk dobok egy-két takarót.
/egy hortenziám valamelyik évben május elején fagyott el -9 ben,még akármi lehet /
Észre vettem, hogy itt Csongrádon enyhébb valamelyest a tél, mint pl. Kelet-Békésben, ott Gyulához közel lakik anyukám(Eleken), a hegyek is viszonylag közelebb vannak(tiszta időben látni a település határából is, mert kb 50-60 km-re már hegyek vannak, talán a Zarándi hegységet lehet látni), amire gyerekkoromban nem is gondoltam az országhatár közvetlen közelsége miatt, a talaj is homokosabb valamikor a folyószabályozások előtt ott folyt a Maros egyik ága, ott a bányászott homok durva szemcsés(nekem az az igazi homok), nem az a finom szemcsés mint az itteni csongrádi, itt csak az lehet bányászni.
A talaj is jobban átfagyhat, most idén tesztelem ott Eleken a leandereket szabad térben, csongrádi kertünkben már 2014 óta vannak szabadban(2013 tavaszán vettem az első töveimet, akkor még bent teleltek), korábban a kenderpálmák anyukámnál, 3-5 évente olyan hidegeket kaptak, hogy hullottak mint a legyek, fagyogattak vissza és ki rendesen , Itt Csongrádon egész jól bírják, a járdák kétségtelenül lehűtik a környezetüket. Gyulán olyan megoldást láttam emelt ágyásoknál , hogy nikecelt raktak a termőföld és a talaj közé belülről, hogyne fagyjon el az oda ültetett növények gyökere.
Tavaly(2018-ban) a gyökértakarást tavaly márciusban elszedtem a mediterrán növényektől, egész enyhe telünk volt addig, -5 °c volt a leghidegebb időszakokban, márciusban keményített be az idő, mert hó és nagyobb fagy is jött, -10 °c-ok lettek, a leanderek és a többi növény, talajtakarás nélkül kapta ezt, volt hogy nappal is közel fagypont volt, szerencsére mélyen nem fagyott át a talaj, áprilistól meg itt volt a nyár. A leák kibírták ezt a krízist.
Nagyon érdekes, ahogyan leírtad a kertedben érvényesülő mikroklimatikus hatásokat.
Én is figyelgetem a kertünkben.
Előttünk a téren elég rendesen deres szokott már lenni ősszel a fű, a mi kertünkben még nem. Körbe építettek bennünket, emiatt kevesebb a fény, de megszorul a levegő és nyáron nagyon meleg tud lenni.
Télen elég védettnek mondanám, de betonra nagyon haragszom.
Még az is számít, hogy két betonjárda háromszögében van-e a kedvencem vagy csak egy járda mellett. De legjöbb, ha a járdától legalább fél méterre és a közte lévő föld takarva van. Bár a járda lehűti a mellette lévő földet több 10 cm-re és a hideg mértékétőll, tartósságától függően több centi mélyen.
Nagyon becsapó, mert van egy ilyen kritikus járdatalálkozás, aminek a szögletében volt már, hogy minden megfagyott, hiába volt takarva. Nyilván a járdáktól terjedt a fagy a földben és felette a konténer, takarva, de alulről kapta a hideget.
Kíváncsi vagyok, hogy az idén mi fagy el? A teacserjék miatt aggódok.
Na és a hülyeségem, hogy márciusban már nem állom a takarás látványát, leszedem és visszajön a tél és tarol. Ez már többször előfordult. Tavaly két rétegben szedtem le a takarót, ez helyesnek bizonyult. Amikor hideget jeleztek, az érzékenyebb növényeket megint takartam.
De az ember lánya öregszik..., a tél meg nincs rá tekintettel.
Csatlakozott: Jan 02, 2016 Hozzászólások: 215 Tartózkodási hely: Csongrád
Elküldve: 2019.02.10, 06:46 Hozzászólás témája:
Villa romaine fajta leander egy hete vasárnap, katica ékszerrel feldíszítve:
Tavasz hangulatot idézett, nem csak a látvány, hanem a 14 °c-os hőmérséklet is.
Nagyon szépek!
Azon gondolkodom,hogy ki kellene tenni az enyémeket is. Fedett helyre vannak bezsúfolva. A hőmérséklet csak 2-3 fokkal több mint a kinti,de kapnának levegőt és fényt. Az előrejelzéseket nézve nem látok fagyveszélyt.
Kedves Szécsike!
Köszönöm Neked is a dicső szavakat!
Nem ajánlott a bent telelteket kitenni ilyen hamar, na nem azért, mert kisebb a hidegtűrésük, hanem mert már akklimatizálódtak bent, kisebb fagy is árthat nekik ilyenkor. Tehát még egyenlőre bent kell tartsad a telelőben őket. ..
Ha 2-3 fokkal több akkor mínuszt is kaphattak a télen?!, most látom , így más a helyzet. Sajnos 1 hétnél távolabb nem nagyon lehet bízni az előre jelzésekben , de csak megeszi a kutya egyszer ezt a telet, remélem február végén, március elején nem kapunk belőle újra ízelítőt. amúgy nagyon tetszik ez a mostani tavaszidéző idő.
Kedves Capsella!
Köszönöm a dicséretet a leanderek nevében is , Az a 'kerítés' déli fekvésű, egy lábazat nélküli pala kerítés amit néhány év(tizeden) belül le szeretnék cserélni, lábazatos tégla kerítésre, sajnos egyenlőre ebben kell a telekhatár látványával megelégednem
Vannak betonoszlopok is, igen tudom, hogy a beton jó hővezető, nem szigetel semmit. Lehet, hogy perlites beton lesz a lábazata, talán szigetelne is valamelyest. . Nagy szerencsére a kerítés mögötti szomszéd háza is közel van, mivel osztott a telkünk, északról védhet valamit, kb 3 méterre lehet a telek és a ház között, épp, hogy kocsival be tud állni. A másik szomszédunk is közel van(6 méterre a házhoz), ebben a 'folyosóban' vannak a szülő leanderek, ott valamelyest mindig enyhébb a fagy a két ház között a télen , mint a kert hátsóbb részében. Amikor bederesedik a fű hátul, ott még semmi nyoma ennek.
Nagyon szépek!
Azon gondolkodom,hogy ki kellene tenni az enyémeket is. Fedett helyre vannak bezsúfolva. A hőmérséklet csak 2-3 fokkal több mint a kinti,de kapnának levegőt és fényt. Az előrejelzéseket nézve nem látok fagyveszélyt.
Van egy megjegyzésem:
Úgy látom, a kerítésnek van lábazata, mégpedig beton, ahogy sazt szoktuk.
A leándernek télen nem tesz jót, mert levezeti a hideget a talajba is, lévén jó hővezető.Ráadásul a lábazat a földben is benne van vagy 30-40 cm-re, az odáig és még lejjebb vezeti a hideget.
Minél messzebb vannak a gyökerek a betontól, annál jobb.
A türelem rózsát terem, a kitartásod szép leándert terem.
Csatlakozott: Jan 02, 2016 Hozzászólások: 215 Tartózkodási hely: Csongrád
Elküldve: 2019.01.21, 07:11 Hozzászólás témája:
Sziasztok!
Itt van a 2019-es év, leander ügyben a hidegtűrőim meg vannak, szépen helyrejöttek a 2016-2017-es télen viszafagyottak 2017 őszére rendbe jöttek. 2018 nyarára giga virágzásba kezdtek az Atlas magoncaim. Több tövem maghüvellyét várom, hogy felrepedjenek.
Most 5 hidegtürő fajta telel a kertben:atlas, atlas nain de tidili, hardy red, provanvce, villa romaine, egyenlőre ezek a fajták vannak kint a kertben.
A lea gyerkőcök a teleltetés alatt cérna vékony hajtásokat hoztak.
Hagyjam így,vagy inkább törjem ki???
Lehet, hogy jobban jársz ha kitöröd őket, most gyorsan kihajtanak újra, és az új hajtások már szépek lesznek _________________ Mindig tudd, a dolgok egyszer történnek meg veled; a legértékesebb idő a pillanat, amelyben élsz. (Tatiosz)
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban