Voltam pár éve egy képzőművészeti előadáson,ahol olyan festményeket elemeztek, melyek valamilyen, betegségre jellemző tüneteket mutató, embereket ábrázoltak. Szem, fej, nyak, kéz,test, láb betegségek jelentek meg az ábrázolásokon, mert abban az időben nem volt divat elkendőzni a valóságot.
tercsi _________________ http://indafoto.hu/terneicsilla
A tudás: védőoltás. A gyűlölet és a közöny: betegség. A szeretet és az empátia: egészség. Mindannyian választunk.
Csatlakozott: Aug 22, 2005 Hozzászólások: 36538 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2019.02.12, 05:23 Hozzászólás témája:
A KÉZ ÁBRÁZOLÁSA A MŰVÉSZETBEN
Az első tenyér azt mondta:
- Kinyíltam, mert elengedtem.
A második így szólt:
- Nyitva vagyok, mert megáldottam.
A harmadik tenyér ezt mondta:
- Nyitva maradok, mert adok.
A negyedik szólt:
- Még mindig nyitva vagyok, mert simogatok.
Az ötödik mondta:
- Teljesen kinyíltam, mert felemelek.
A hatodik tenyér így beszélt:
- Kissé becsukódtam, de csak azért, hogy óvatosabban törölhessem le azt a könnycseppet.
Erre a hetedik kéz is megremegett és kinyílt. Nem szólt semmit, de mindenki hallhatta, ahogyan az éles kődarab tompa puffanással a földre hullik...
Ahogy azt a fenti idézet is mutatja, akár a szem - a tekintet -, úgy a kéz is sok mindent elárul az emberről, ha figyelmesen szemléljük. Tanúskodhat életvitelünkről, szociális helyzetünkről, higiéniai szokásainkról, és gyakran életkorunkról is. Számtalan érzelmet is kifejezhetünk egy-egy kéztartással, kézmozdulattal, de kezünk utalhat jellemvonásainkra is.
Hölgyek esetében lehet a szépség és a nőiesség, férfiaknál az erő és az elegancia szimbóluma. A kéz adhat vagy elvehet, bánthat vagy oltalmazhat, alkothat vagy rombolhat, és sorolhatnánk még sokáig a lehetőségeket.
Nem véletlen, hogy a művészek is nagy figyelmet fordítanak az emberi testnek erre a nemcsak szép és nélkülözhetetlen, hanem a világ megismerését is elősegítő és beszédes részletére. Az elmúlt korok, és a különböző művészeti ágakban tevékenykedő, kortárs alkotók számára is örök téma volt és marad. _________________ "Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Csatlakozott: Aug 22, 2005 Hozzászólások: 36538 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2019.02.11, 15:46 Hozzászólás témája:
Szépek, Bau...köszönöm
Bár én azt a Tüzijáték címűt eleve kiszórtam volna, de hát ízlések és irányzatok különbözőek _________________ "Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban