Csatlakozott: Jan 16, 2012 Hozzászólások: 1882 Tartózkodási hely: Eger
Elküldve: 2018.08.02, 14:41 Hozzászólás témája: Konyhakerti növények
Bagoly!
Nagyon szép a batáta lombja, csak öntözd szorgalmasan. Ha tudsz, a hajtásokra húzzál porhanyós földet, de ne törd össze a leveleket.
Kritikus a betakarítás után a hőmérséklet biztosítása: ha tudjuk, hogy magas, 20 C feletti kell, hogy a sebek beforrjanak, akkor már nincs is probléma.
A téli tárolása is magasabb hőmérsékletet igényel, mint a mi burgonyánk, hiszen trópusi, szubtrópusi éghajlatra való. De semmi baj, ha a betakarítást követő sebgyógyuláson túl van, akkor a tárolás 16 C körüli hőmérsékleten jó.
Nekem az idén nincs. A télen állandóan visszaestem az influenzába és nagyon fájtak az izületeim, izmaim. Egyszerűen képtelen voltam a tárolásukkal foglalkozni, itt maradtak a konyhában, még tavasszal is jók voltak, de én még akkor sem voltam jól és nem bírtam velük foglalkozni. A nyárra kiszáradtak.
Fontosnak tartom, hogy a saját termelésű apróbb gumókat használjátok fel következő évben a szaporításra, mert ezeket nem érte vegyszer. Amit a Tescoban vagy más multinál megveszünk, nem tudni, milyen vegyszeres kezeléseket kapott.
Tehát a saját apró gumót érdemes kora tavasszal elővenni. Én tavaly úgy terveztem, hogy ezeket tavasszal egy-egy cserépbe elültetem és előnevelem a zöldet és mindenestül ültetem a nyári helyére. Mert azt gondolom, hogy a gumó még tartalmaz energiát, amit a növény felhasználhat. De lehet róla palántákat is leszedni.
A puha föld azért jó, mert abban jobban fejlődik, de ennél fontosabb, hogy betakarításkor a puha földből könnyű kiszedni sérülés nélkül. Mivel érzékeny a sérülésekre, azokon keresztül könnyen fertőződik, ezért kell a betakarítás után magasabb hőmérsékleten száraz levegőn, tisztán tárolni, hogy beforrjanak a sebek.
A homok hiánya nem kizáró ok. A homok azért jó Mórahalmon, mert puha és gyorsan melegszik. Ráadásuk ők délen vannak, mindent összevetve hozzánk képest ott jóval hosszabb a tenyészidő.
Nekem is hegyi agyag van, azt javítottam első évben trágyával és tőzeggel, második évben csak trágyával.
Azt tapasztaltam, hogy célszerű a levelek között porhanyós földet beszórni, mert ez a nem normális meleg nagyon kiszárítja a vékony földet.
Nagyon sokat kell öntözni a jó terméshez.
Összességében nagyon életre való növénynek tartom. A beltartalmi értékei jobbak, mint a mi burgonyánknak, annyit terem, mint az, igaz nagy macerával jár.
Szerintem a siker titka, hogy minél fejlettebb palántát ültessünk ki és mielőbb. Nálunk az időjárás miatt nagyon rövid a tenyészideje.
Fantasztikus, hogy jelenleg nincs kártevője, betegsége, tehát nem kell permetezni.
Mivel nagyon kis területen termeljük magunknak, a tenyészidőt elő- és utófóliázással lehetne meghosszabbítani. Ha ez 2+2 hét, akkor az már nagy arányú tenyészidő hosszabbítás.
Bagoly ,nagyon szép a batátád. Biztos lesz alatta ,én tavaly próbáltam 3 hajtásom volt,nem is gondoltam ,hogy lesz alatta, de lett 3db 20cm-es ,és 5 kisebb darab . Az idén már én is többet raktam.
Teleltetni nem a hűvös zöldséges pincében próbáltam,
hanem a másikban ,ahol a virágok(leander ,angyaltrombita)telel. Bele tettem cipős dobozba ,és kitartott, februárba tettem vízbe hajtatni.
Csatlakozott: Aug 29, 2005 Hozzászólások: 3297 Tartózkodási hely: Soroksári-Dunaág
Elküldve: 2018.08.01, 10:21 Hozzászólás témája:
Köszi Kutyus, Már sok mindent olvastam a mórahalmi termelők honlapján a termesztésről is, de a mi földünk messze nem olyan homokos, int arra. Igazából csak egy érdekesség a kertemben, de azért várom, hogy lesz-e termés. _________________ Éva
Belőlem csak egy van, a többiek sokan vannak
Ezért nekem nagyon kell vigyázni magamra
Csatlakozott: Aug 22, 2005 Hozzászólások: 38804 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2018.08.01, 07:32 Hozzászólás témája:
Bagoly
gratulálok a batátádhoz!!!
Ha túl sok, hozzám is vághatsz párat
Szerintem nézd meg a neten, hogyan és meddig lehet tárolni.
Nekem a kamrában, nyitott nylon zacskóban elég sokáig eláll, amikor veszek 1-1 darabot _________________ "Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Csatlakozott: Aug 29, 2005 Hozzászólások: 3297 Tartózkodási hely: Soroksári-Dunaág
Elküldve: 2018.07.31, 11:57 Hozzászólás témája:
Van pince, de majd meglátjuk, mi lesz alatta? 8 db hajtás van elültetve, nem gondolnám, hogy olyan mennyiség lenne, hogy sokáig kelljen tárolni. _________________ Éva
Belőlem csak egy van, a többiek sokan vannak
Ezért nekem nagyon kell vigyázni magamra
Csatlakozott: Dec 22, 2009 Hozzászólások: 3975 Tartózkodási hely: Ózd
Elküldve: 2018.07.26, 10:03 Hozzászólás témája:
Érdeklődni szeretnék, hogy tudna nekem valaki, valahol pakcsoj (pak-choi) magot venni? Szerintem még most is vethető lenne, de ahol én lakok, ott nem árulnak ilyen magot _________________ Rózsa
Csatlakozott: Dec 12, 2004 Hozzászólások: 38573 Tartózkodási hely: TB.
Elküldve: 2018.07.15, 16:43 Hozzászólás témája:
CSIGÁK ELLEN tojáshéj
ha az összetört tojáshéjat szétszórjuk a növények alatt a földön. Az éles tojásszéleken a csigák nem tudnak anélkül közlekedni, hogy ne tegyen bennük kárt. _________________
Csatlakozott: May 08, 2008 Hozzászólások: 386 Tartózkodási hely: Zemplén megye
Elküldve: 2018.07.12, 18:41 Hozzászólás témája:
Szécsike!
Most is vethetsz, s lesz frissen. Készítsd elő a helyét, ahol a kutya nem jár.
Szórd rá a magot, s kicsit gereblyézd el, majd locsolgasd minden nap, míg ki nem kel. Meglátod, "erdő" lesz belőle.
Marika _________________ Üdv: Marika
Több éves próbálkozás után,most szépen kikelt a kaprom.
Egy magasra nevelt,lombos datura alatt voltak.
Jöttek a nagy melegek és a kutyáim kifeküdték. Egyetlen szál sem maradt.
Marad a piac. Kaporból és petrezselyemzöldből rengeteget használok sajnos.
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban