Csatlakozott: Feb 10, 2007 Hozzászólások: 12787 Tartózkodási hely: A+ H
Elküldve: 2018.11.27, 16:47 Hozzászólás témája:
Egy krizantem rendelesbe benne voltam csak talan nem Volt jo hogy akkor rögtön ki ültettem öket a kertbe.
Az összesböl csak egyetlen egy maradt meg.
Hiaba lehet hogy nem kellett volna akkor rögtön a kertbe ki ültetni na mindegy a krizantemhoz nem ertek.
Nem az a mérvadó, hogy évek óta nem volt komoly, tartós hideg, mert az bármikor lehet és akkor késő bánat.
Az tény, hogy a takaró anyagnak egészségesnek és szellősnek kell lennie.
Ezért szokták a saját szárát levágva rátenni, és arra még szórhatsz falevelet, szalmát, mulcsot, az előbbi javaslat szerint.
De ami a legszerencsésebb, ha adódik, az a fenyőfélékkel való takarás, ha egészségesek, mert ezek tényleg szellősek. Ez lehet tuja, boróka, fenyő, tiszafa, akármi.
A karácsony után kidobott fenyőket én össze szoktam szedni, mert karácsony után szokott jönni még egy hideg hullám és ezekkel még takarok, ahol szükségesnek találom.
A falevelet zsákokban betárolom és őszi első takarás után, ha kell, még szórok a növényekre.
Nagyon szerencsés takarási mód, ha van növényi bozontos szár vagy fenyőfélék, azzal egy sor takarás és arra egy levélréteg 1-2 cm vastagságban. Így a szár, fenyő biztosítja a levegőt, nem áll össze levegőtlenül a sok levél. A bezsákolt levélből szükség esetén bármikor lehet később is szórni. A szél is vihet le belőle, összébb tapad, a résekbe beesik, stb..., kell a pótlás.
A szalma kiváló takaróanyag, mert csöves, ezért szellőzik, nem fullad be alatta a növény.
A krizantém különösen érzékeny a befulladásra, de egyes fajták a hidegre is.
Nem véletlen, hogy olyan drága a krizantém. Mennyi munka van vele, mire az virít. És mennyi tapasztalat kell, mire valaki ezt jól csinálja.
Lehet, hogy néhány, begyakorolt fajtával könnyen lehet boldogulni, de ha az ember behoz új fajtákat, néha nem sikerül.
Van, amit túldédelgettem, nem bírta ki a pincés teleltetést, van, ami kint kifagyott, mert nem takartam, de volt, amit az embernek a vadkacsái lelegeltek. Ez egy külön történet volt.
Ami van, még ezután fogom takarni, nálunk eddig nem volt komolyabb fagy.
Csatlakozott: Oct 05, 2011 Hozzászólások: 382 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2016.11.10, 18:06 Hozzászólás témája:
Terike én szoktam a tövek köré levelet szórni, amit a kertben összeszedek főleg a cseresznye és meggyfák alól. Van aki azt mondta, hogy ettől elrothadnak énnekem nem ez a tapasztalatom. Tavasszal leszedem ezeket a leveleket, de szerintem sokat védenek. Többtől hallottam, hogy ezt teszi, főleg a nemes fajták kényesebbek őket érdemes védeni. Van aki szalmával, vagy mulccsal védi, de jó a levél is.
Csatlakozott: Feb 14, 2005 Hozzászólások: 1557 Tartózkodási hely: Vajdaság, Zenta
Elküldve: 2016.11.10, 14:40 Hozzászólás témája:
Ti szoktátok takarni a töveket télire? Nekem az idén vannak először a nemesebb fajtákból, nem fóli alatt vannak. Nagyon szépek, sajnálnám ha elfagyna . Szivesen fogadom a jótanácsokat!
Végre nyílnak a krizantémok, van ami már el is nyílt
Nagyon szépek Olyan jó, hogy még ilyenkor is van egy kis színfolt tőlük a kertben.
Nálam most kezdenének virágozni, mert szegények cserépben sínylődnek , de jövőre lesz helyük, ahová majd kiültethetem őket, feltéve, ha ismét túlélik cserépben a telet. _________________ Mindig tudd, a dolgok egyszer történnek meg veled; a legértékesebb idő a pillanat, amelyben élsz. (Tatiosz)
Sziasztok!
Őszre, vagy tavaszra keresek krizantém hajtásokat dugványozni, vagy gyökeres palántát. Ha lenne valakinek, akkor kérem írjon privátba, és elküldöm miket tudnék cserébe adni.
A cserét az alábbi helyeken tudom megoldani személyesen: Érd, Diósd, Tárnok, Budaörs, Törökbálint, Dabas, Budapest: 11. 22. 5. 6. 7. 3. kerületek, 2-3 havonta Budapest Hegyeshalom útvonalon.
Köszönöm szépen előre is!
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban