Kedves Rezső!
Az említett perzselésen lehet valamit mérsékelni? Eddig minimum 2 naponta volt öntözve, de néha naponta is. Vastagabb réteg füvet pedig nem merek alájuk szórni.
Tápanyaghiány nem lehetséges?
Csatlakozott: Jun 04, 2005 Hozzászólások: 3115 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2016.07.26, 16:29 Hozzászólás témája:
Kedves PETROL!
A képeken látott tünetek, nem betegségre utaló jelek, hanem hő hatás. A homokos talajon élő alacsony növésű növény megfő. Első sorban azokon a növényeken jelenik meg, amely gyenge gyökérzettel rendelkezik, vagy gyenge fejlődésű.
Valamint, a növény úgy védekezik, a sok vízvesztés ellen, hogy az alsó leveleket ledobja.
Tehát nem betegség, egy élettani jelenség. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Az okos tanács nem gomba, hogy ott is teremjen, ahol nem vetették. (Jókai)
A hátsó rétünkön kékes árnyalatú foltcsomókat vettünk észre. Közelről ezt láttuk a fű és gyomok levelein.
Megköszönném a segítséget, hogy mi lehet ez, kell-e valamit tenni vele (viszonylag közel vannak a zöldséges ágyások), ha igen, mit/mivel...
Sziasztok!
Új vagyok, viszont segítségre lenne szükségem. Pár hónapja ültettem néhány homoktövis csemetét, az egyik azonban betegeskedik. Elkezdett felkopaszodni, a sárga leveleit ledobja. Remélem nem fog kipusztulni.
Néhány képet belinkelek.. Íme egy egészséges példány: http://kepfeltoltes.hu/160724/IMG_20160724_125307_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ez pedig a beteg: http://kepfeltoltes.hu/160724/IMG_20160724_125257_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/160724/IMG_20160724_125250_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/160724/IMG_20160724_125234_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Egy kis adalék a történethez: Kiskunságban laknak a szüleim, tehát homoktalajról beszélünk. Permetezés minimális volt, legfeljebb narancsolaj+agrosol liquid-et kapott, illetve egy kis Polyversum biológiai gombaölőt. A telepítés során pedig mikorrhiza gombát. Továbbá még egy kis vízőr nevű szert. Ez utóbbi akár meg is perzselhette, igaz akkor a többit is meg kellett volna. Arról nem is beszélve, hogy utána kannából lelocsoltam az egész bokrot, hogy lemossam a szert. Annyi még érdekes lehet, hogy a frissen levágott füvet talajtakarás + szerves anyag visszapótlás miatt vékony rétegben kiszórom a bokrok környékére.
Előre is köszönöm a tippeket.
Üdv.
Gábor
Csatlakozott: Jun 04, 2005 Hozzászólások: 3115 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2016.07.18, 15:09 Hozzászólás témája:
Kedves DRONI!
A fikusz levelén, a sötét elhalásos folt, okai lehetnek:
a) mert levél szélén látható az sérüléstől is származhat.
b) amennyiben, a sötét foltokon, apró pöttyek észlelhetők, az gombás megbetegedés jelei azaz GLÖOSPÓRIUMOS levélfoltosság, a barna folt széle sárga is, ez vagy ezek levelek lehullanak.
Védrekezés: AMISTÁR 0,12 % -os oldattal történő permetezés javaslom a beteg levelek eltávolítását. Kerülni kell, a hideg öntözővíz használatát. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Az okos tanács nem gomba, hogy ott is teremjen, ahol nem vetették. (Jókai)
Csatlakozott: Jul 12, 2012 Hozzászólások: 8 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2016.07.14, 17:00 Hozzászólás témája: Mi a baj?
Kedves Rezső!
Már egyszer megmentett fikuszomon a képen látható sötétbarna foltok jelentek meg egy-két levélen. Mi okozhatja ezt? Huzattól védem, ellenben időnként (főleg nagy melegben) vízzel megspriccniztem, amit lehet, hogy nem kellett volna?
Csatlakozott: Aug 22, 2005 Hozzászólások: 42134 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2016.05.10, 04:51 Hozzászólás témája:
Rezsó kedves! itt egy érdekes "növényvédő" ........mi a véleményed erről???
bugyuta írta:
Néhány évvel ezelőtt a kajszibarackfámat megtámadta valami tűzelhaláshoz hasonló betegség, permeteztem ilyen-olyan üzletben kapható szerekkel, egyik sem használt. Szerencsétlen fa már igen ramaty állapotban volt, végső megoldásként kipróbáltam egy házilagos permetlevet / 10 liter víz + 1 dl. háztartási hypó / csodák csodájára a fa életre kelt. Még háromszor megismételtem a permetezést, persze beteg ágak levágva-eltüzelve, és a fám azóta is él és virúl. Ezen fellelkesűlve minden fámat így permetezek.
A kérdésem tulajdonképpen az, hogy valaki alkalmazta-e már ezt a módszert, és mi az optimális keverési arány?
Köszönöm az esetleges válaszokat.
....és még egy....
horvathgne írta:
Nekem szobanövényekre Domestost ajánlott pajzstetűre a virágárus. 1 l vízhez kb. 1 kupaknyit tettem és eltűntek a pajzstetvek. Mivel a növénynek nem lett baja, megelőzésképpen a többit is lefújtam. Persze csak a fásszárúakra leginkább.
A füge be volt télen takarva és az alatt is elszaporodtak a pajzstetvek, azokat is levitte ez a permet és nem lett baja a fának.
_________________ "Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Csatlakozott: Aug 22, 2005 Hozzászólások: 42134 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2016.05.08, 16:45 Hozzászólás témája:
Ismét egy növényvédős kérdés
Jeriko írta:
Szervusztok !
Én is segitséget kérnék,a viaszvirágaim zsenge hajtásain mindig megjelennek apró sárga tetvek,már vettem kertészetben egy fujókát,semmi eredmény,pedig olyan drágák ezek a vegyszerek.
Tudtok valami hatékonyabb szert ellenük? Félek még kivinni őket,mert télen nem jöttek rájuk a kamrában,ha kiviszem akkor tele lesznek tetüvel. Most még a zárt teraszomon vannak.
Előre is köszönöm a segitségeteket.
_________________ "Az élet szép!
Tenéked magyarázzam?"
Heltai: A néma levente
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban