Csatlakozott: Jun 04, 2005 Hozzászólások: 3115 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2012.07.05, 17:03 Hozzászólás témája:
Kedves MONIÓKA!
A balkonos ládában lévő fehér színű ugráló apró rovar, nem bántja a növényt, csak nem kellemetlen látvány. A védekezésnél a AXORIS TÁPRÚD + ROVARÖLŐ SZER nevű készítményt alkalmazza, ahogy ARKIKRISZTI- nek adott válaszomban írtam.
Az első képen, a növény levelein napégés látható.
A második kép alternárinás betegség tüneteit lehet kivenni, ez ellen alkalmazzon AMISTAR nevű gombaölő szert, amelyből 0,1 % -os oldat kell készíteni és permetezni a növényt. Ismétlés 10 nap, legalább 3 alkalom.
A elhalt növényi részeket nem lehet újra éleszteni, csak az újbóli fertőzést lehet az említett gombabetegségtől megóvni _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Az okos tanács nem gomba, hogy ott is teremjen, ahol nem vetették. (Jókai)
Elküldve: 2012.07.05, 16:47 Hozzászólás témája:
Kedves ARKIKRISZTI!
A több kérdést tett fel, ezekre, részletesen nem kívánok válaszolni. Ezért elnézést kérek, de az elkövetkezőben írt védekezési megoldás, minden balkonos virágját kárósító leküzdésre alkalmas, sőt, a növényei táplálására is.
Ez nem más, mint:
AXORIS TÁPRÚD + ROVARÖLŐ SZER nevű készítmény. Egy liter talajba 1 rudat kell tenni. Nem árt, ha utána a talajt gyengéden beöntözi, hogy a rúdból a hatóanyagok, gyorsabban felszabaduljanak, s hasson.
Az ismétlés szükség szerint, de érdemes a használati utasítást áttanulmányozni és annak alapján használni. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Elküldve: 2012.07.05, 16:34 Hozzászólás témája:
Kedves KRISZTA1224!
A feltett képeken, vírus fertőzés előjeleit lehet látni.
A levelek egyes részén, már a kifejlett tünetet is szemlélhető.
Jelenleg, a növényi vírus ellen, nincs „orvosság”, a növény idővel elhal. (Ilyen növényeket ajánlatos megsemmisíteni!)
Tanácsolom, hogy az egészséges növénytől tartsa távol, hogy az egészséges növényre, fertőzés ne terjedjen át. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
Csatlakozott: May 15, 2010 Hozzászólások: 7 Tartózkodási hely: Tatabánya
Elküldve: 2012.07.05, 16:25 Hozzászólás témája:
Kedves kr4308!
Panelban lakom, az erkélyen évek óta vannak növények, még soha nem volt egyik sem bogaras. Most viszont a cserepeseket megemelve nagyon sok apró rovart találok. Olyasmi, mint az ugróvillás, csak nem ugrál. Szürkék, éppen csak 1 mm-esek, puhák, könnyen össze lehet őket nyomni. Csak a cserép alatt látom őket, azt nem tudom, hogy be is másznak e a földbe, a tetején nem szoktam látni.Nagyon gyorsan szaladnak, ha megemelem valamelyik növényt. Sajnos nem tudom őket lefotózni, olyan picik és gyorsak.
Nem tudom, hogy ártalmasak e, félek igen, mert minden ilyen növényemnek van valami problémája (bár lehet, hogy semmi összefüggés).
Van két plumeriám, idén nyáron ők is kiköltöztek az erkélyre, a leveleiken vettem észre változást:
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
Illetve nevelgetek egy kis fügefát, majdnem hibátlan növény, pár napja lett két ilyen levele (az egyiket ma eldobta):
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
Elküldve: 2012.07.05, 16:21 Hozzászólás témája:
Kedves CAT!
Nagyon régen váltottunk szót!
A szivarfa levelén, nagy való színűséggel, üvegházi molytetű nyugvó alakja látható.
Az említett kárósító ellen, DECIS MEG 0,04% -os oldat használatát javaslom + NONIT (nedvesítő szer) 0,01 % -os. Ismétlés 10 naponta.
BIOSOL – KÁLISZAPPAN 2 % -os oldatát is lehet alkalmazni, hozzá teszem, nem 100 % -os hatékonyságú, de környezetbarátú megoldás. Ismétlés 6 – 8 naponta.
Mind két kezelésnél arra kell törekedni, hogy a permetlé, a fa levelei mind két oldalát érje.
Tanácsolom, hogy a környezetében lévő összes növényt is kezelje, hiszen akkor válik sikeressé kártevő leküzdése. _________________ Kardos Rezső
szaktanácsadó
1.) Több balkonládám van az erkélyemen, köztük, muskátli, büdöske, lobélia, szúnyogvirág.
Büdöskéből van magról vettettem (talán ez lett a legszebb, így jövőre is ezt csinálom majd), és van egy kertészeti óriás virágú. Szombaton reggel észrevettem, hogy pókháló szerűség lepte el, és nagyon apró épphogy észrevettem bogárka mászkált rajta. Gondolom takácsatka...??? Egyébként 2 nap alatt teljesen elszáradt egy kis zöld rész sincs rajta.
Muskátlit így megtámadhatja? Ha igen mivel előzzem meg?
2.) Majdnem minden virágcserepemben észre vettem nagyon pici kb 1-2 mm nagyságú bogárkákat, barnás színűek két csáppal. Ha meglocsolom a növényt eltűnnek, + ha a virág fölé hajolok elrohannak (olyan mintha meglátnának és félnének tőlem) mik ezek? Egyébként nem hinném hogy károsítják a virágot, mert mindegyik ép és egészséges. Kiirtani próbáltam Karate-val és Actarával, de tudnak a víz felszínén is mozogni meg ugrani is.
3.) Otthon is és a melóhelyemen is észrevettem ugróvilláshoz hasonló bogarakat, de csak sötétben jönnek elő (kb1-3 mm). A kicsik szürkés fehérek, a nagyobbak majdnem feketék. (ovális hát, 2 csáp) Nagyon gyorsan tudnak szaladgálni,de leginkább a növények közelében látom őket (levélen száron nincs). Pl.: a kerítésünk oszlopán van 2 növényem, és a cserép aljában is találtam már, de leginkább a betonon rohangálnak. Ezek mik lehetnek?
Csatlakozott: Jan 28, 2007 Hozzászólások: 3438 Tartózkodási hely: Szombathely-Gencsapáti
Elküldve: 2012.07.01, 17:43 Hozzászólás témája:
Kedves KR!
Lányom kedvenc gömb szivarfáját megtámadta valami.
A fehér pici fonalkákat nem látom mozogni, de a fán sok hangya és katica rohangál. Elvileg tudom, hogy ez levéltetűre utal, de azt nem látok.
Nem az egész fát, csak egy kisebb részét károsítja.
A képek:
Előre is köszönöm segítségét:
cat _________________ Két pont - és ember - között legrövidebb út az egyenes.
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban