15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Paprikák, chilik, Paradicsomok(5)
Muskátlik (7)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Egzotikus és különleges növények (15)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Liliom (9)
Adeniumok (6)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)

- Tábortűz témák:
Miért mérgelődök?.....mi bosszant? (24)
IDŐJÁRÁS (62)
Találd ki (29)
GAZLAP szakácskönyv (71)
A Tudat keresése (3)
Nagyik és ŐK..........(3)
Milyen öröm ért ma? (37)
Kutyák, cicák és egyéb házi kedvenceink (50)
Valaki segítsen (22)
Írj bármilyen témáról (15)
Vicces történetek,...képek(17)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:25:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
9:37:pm Bojtárgazdi :
Szóval:
9:37:pm Bojtárgazdi :
Jóéjszakát! :sleep
11:13:am Emmylie :
Szép napot mindenkinek.
10:34:am Bojtárgazdi :
Szép napot, kellemes hetet kívánok!
5:53:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:22:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:14:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
4:48:am kutyus :
Jó reggelt!
5:49:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
3:06:pm kisfecske :
Szép napot Gazország!
8:01:am etimami :
Szép napot mindenkinek. Nekem nincsenek utazó napjaim.
4:50:am kutyus :
Jó reggelt! Merre utaztál Etikém?
12:57:pm Emmylie :
Szép délutánt kivánok nektek. Kettökor megy a vonatom
5:41:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Gazlap.hu :: Téma megtekintése - A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

A pálinkafőzés rejtelmei Gazos módra
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 27709

HozzászólásElküldve: 2012.03.29, 13:10    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Én pedig azt halottam valahol, hogy ha a pohár oldalán, ha megbillented, olajosnak látszó csurgás-nyomokat hagy, akkor pálinka...
Ha nem hagy ilyen nyomot, akkor gyanús a kocsmáros.
Ezt inkább amolyan gyorsteszt-ként ajánlotta valaki.... Very Happy

Azt tudtátok, hogy amikor Bilicsi Tivadar egyik lánya férjhez ment, a férje, valami külföldi lévén, nem tudott magyarul....Hallotta viszont a Pálinka szót, elég gyakran. Nem értette ugyan, de annyira szépnek találta a hangzását, hogy elgondolta, ez csak egy női név lehet. Amikor babát vártak, egy darabig ragaszkodott is hozzá, hogy Pálinka legyen a neve, ha kislány lesz! Very Happy Very Happy Very Happy
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
ferko
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Apr 18, 2005
Hozzászólások: 942
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 22:19    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Hahagáj! Én csinálom így. Nem csak én, hanem több pálinkás haverem. És az eredmény: kellemes íz, nincs másnap fejfájás.
Van egy jó pálinka tesztem. Hígitsd meg az italt kb. 1:3-4 arányban vízzel, és kóstóld meg. Ha ízlik, akkor PÁLINKA. Ha nem, akkor ....
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hahagaj
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Aug 06, 2006
Hozzászólások: 1857
Tartózkodási hely: nemvad-nyugat

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 22:05    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Hát Ferkó, ezt leginkább a magyar pálinka marketingje szakmunkából ollózhattad. Nem hiszem, hogy bárhol bárki kiválogatja a gyümölcs javát, hogy pálinkát főzzön belőle.
Már csak azért sem, mert jól tudják, ha megerjed, és alkoholos lesz, ott a gombáknak, más rothadásoknak és kukacoknak hurka. Nota bene, mikroorganizmusok nélkül, sterilen nem erjed meg. Pont ez a lekvárfőzés alapja, hogy a forraláskor ezek az alkoholgyártó és romlasztó izék feldobják a pacskert.
Elárulom, hogy a muslincák nem a rothadt gyümölcsre, hanem a cefrére jönnek, még ha steril gyümölcsből csinálják is.
Az ecetesedés pedig erjesztési hiba, nem az alapanyag hibája.
Ezzel együtt rossz cefrézéssel persze el lehet szúrni, de nem a rohadt gyümölcs miatt.
_________________
Születtem, felnőttem
durva gaz erdőben,
virág vagyok, attól félek:
csalán lesz belőlem. (Nagy László)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
ferko
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Apr 18, 2005
Hozzászólások: 942
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 21:46    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

sede írta:
... a pálinkába minden kukacos vackot beletesznek a földről...

A PÁLINKA cefrébe nem. Csak a "szeszbe". Aki jó minőségű pálinkát akar, az csak válogatott, egészséges gyümölcsöt tesz a cefrébe. Az ilyen cefrét bármikor szívesen megkóstolja a gazda. Tiszta, mint egy lekvár, nem kukacos(nem jutnak bele a muslincák). Kellemes illatú és ízű. Nincs a tetején penész, amitől "bunda" ízű lesz, és nem savanyú(ecetes).
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 27709

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 18:21    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

TeZsarg.....
Milyen lehet a kukacpájinka?
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
zsarg
Park
Park


Csatlakozott: Dec 27, 2005
Hozzászólások: 5924
Tartózkodási hely: Gyöngyös

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 16:56    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Sede
Ez ízlés kérdése.
A pálinkában már nem lesz kukac, arról vegyelemzéssel se lehet megmondani, hogy volt-e a cefrében. Smile Különben ha meglátod a kész cefrét, szerintem pár marék kukac ahhoz képest már nem oszt, nem szoroz...

Ez egy régi módszer, hogy ponyvára rázzák a gyümölcsöt.
A meggy az tipikusan olyan gyümölcs, amit nem kell magvalni, hiába csonthéjas.
A kajszit kell, mert abból sok cián kioldódik, esetleg a szilvát is, de azt nem muszáj, a többi csonthéjast meg nem is szabad, legfeljebb egy részét, mert a mag kell a fajtára jellemző aromához.
_________________
Valaki mondja meg, miért jó nekem itt dolgozni. Már megint elfelejtettem.


Legutóbb zsarg szerkesztette (2012.03.29, 20:30), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
ferko
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Apr 18, 2005
Hozzászólások: 942
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 16:34    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Bojtárgazdi írta:
Ferkókám, a bomborodó fedő...
röhög2 röhög2
Kösz Bojtika! Javítottam!
Az egész műveletnek az a lényege, hogy egy nagy edényben kell melegíteni a cefrét. Az ugyebár el kezd párologni. Namármost. Ezt a párolgó párlatot kell megfogni. Hát mivel? huh Egy hideg fedővel. Azon lecsapódik, és zsupsz, vissza a lébe. Itt jön a ravaszság öreg . A hideg felület legyen lefelé domború(pl. lavór), így a lecsapódott párlat a domborúság csúcsában fog összegyűlni, onnan cseppen le. De hová? yeee Egy előre odakészített edénybe, aminek a szája magasabban van, mint a cefre felszíne. Ezt úgy lehet elérni, hogy ezt a felfogó edénykét egy un. sámlira tesszük rá. A gazdaságosság érdekében - hogy az elpárolgó értékes anyag ne szökhessen meg - minden nyílást jó minőségű csirizzel betömünk.
Az első menetben elkészített árut érdemes a fentebb emített berendezésen ismét átengedni, hogy az aromák tisztuljanak.
Very Happy pacsi Puszi
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Thaiteek
Fűzfa
Fűzfa


Csatlakozott: Aug 08, 2005
Hozzászólások: 775
Tartózkodási hely: Karcag

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 13:36    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Faterom lassan 35 éve főz pálinkát rendes főzdében. Főz és nem főzet!
Ő mondta, hogy az a berendezés, amit mostanában kezdtek árulni az is bohóckodás csak. Lehet vele próbálkozni, de olyan karcos löttyöt kapsz, hogy leszaggatod a kerítést tőle. Érdemes legalább egyszer elmenni egy normális főzdébe és megnézni a helyes folyamatokat. Én voltam párszor megnézni mi és hogyan megy egy főzés alkalmával...még a régi szivattyúmentes pumpálós időszakban is....edzésnek sem volt rossz.
A kuktás, lábasos kotyvasztásról nem is beszélek. Többet árthat, mint amennyit spórol vele az ember. Nem marad a párlatban annyi antioxidáns, aroma- és ízanyag. A finomítást nem lehet ioncserélt vízzel megoldani, az nem ugyanaz, mint a desztillált. Akkor már vegyen az ember egy RO berendezést is. +40E alsó hangon egy jobb. Smile Mondjuk aki kuktázik, annak nem számít a különbség, mert annyira rossz lehet a párlat, hogy más semmi nem segít rajta.
2-300 liter cefrét mire lefőz valaki kuktában..... és az nem is nagy mennyiség cefréből. Ráadásul egységnyi cefréből jóval kevesebb párlat lesz házi körülmények között.
Csak ennyit akartam hozzátenni a témához.
_________________
http://thaiteek.atw.hu
http://rnbt.hu
https://www.facebook.com/RNBT2009
--<Thaiteek>--
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Bojtárgazdi
Srí Lanka
Srí Lanka


Csatlakozott: Apr 26, 2006
Hozzászólások: 27709

HozzászólásElküldve: 2012.03.28, 12:35    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ferkókám, a bomborodó fedőt még kitalálom valahogy, mi is legyen...de mi kell egymásba? A fazék, a cefre, a lábas??? Nem elég egyértelmű, hamar akartad mondani!
(Mint a mellékletes méleket időnként... Shocked Embarassed )

Sede...csak olyan boltot kellene találni! Mert a Tanért boltok már megszűntek...
Lombik, hűtő, üvegcsövek, dugók kellene hogy egy helyen kaphatóak legyenek, no meg az állvány és az égő.... Shocked
_________________
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek,
S továbbadjam egyszer az életemet.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
ferko
Nyírfa
Nyírfa


Csatlakozott: Apr 18, 2005
Hozzászólások: 942
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

HozzászólásElküldve: 2012.03.27, 21:25    Hozzászólás témája: .- Hozzászólás, az előzmény idézésével

Csak az érdekesség kedvéért.
Egyszerű pálinka főző: végy egy nagy fazekat, öntsd bele a cefrét. Tegyél bele fejjel lefelé egy kisebbet és rá egy széles lábast. Fedd le egy lefelé domborodó fedővel ( tányér, lavor, stb.). Lisztből gyúrt tésztával vedd körül a fedő és az edény találkozási körét, nyomkodd jól oda, hogy bentről semmilyen gőz ne tudjon kijönni. Az egészet tedd fel lassú tűzre, a fedőt öntsd tele hideg (hűtő) vízzel. A hűtő vízet rendszeresen cseréld, ne hagyd, hogy felmelegedjen. Kitapasztalt idő után bontsd ki a berendezést, és láss csodát, az lábasban "fínom" pálinka van. A harmadik pohár után már nem is olyan rossz. Very Happy


Legutóbb ferko szerkesztette (2012.03.28, 16:36), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
anya
Fasor
Fasor


Csatlakozott: Feb 18, 2006
Hozzászólások: 4270

HozzászólásElküldve: 2012.03.27, 21:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Mi a tavalyi meggy termésünket ráztuk le igy, fóliára, főzettünk belőle kis üstön pálinkát. Müanyag hordóba raktuk, fóliával lekötöttük, 2-3 naponta gereblyével kevergettük. Érett volt a meggy, kb. 1 hónap alatt a nagy melegben megérett a cefre. Lehet venni szeszfokolót, amivel ellenőrizhető a szesz fok. Kis üstön, ami 380 literes, kifőzettük. Azért ezzel, mert annak a gyümölcsnek a "levét" kapod vissza, amit vittél.
_________________
üdv.:anya
______________________________________
Téli Tájak46
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
sede
Site Admin
Site Admin


Csatlakozott: Jan 02, 2004
Hozzászólások: 869
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2012.03.27, 20:40    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszönöm az infókat! Ferko, a kuktás módszer kezdő próbálkozásnak jó lenne, mert olcsóból kijön, szerintem ezt fogom megpróbálni, ha sikerül kuktát beszereznem.

Azért nem adom teljesen fel Bojti módszerét, ha esetleg valamikor feljönne, ráérne és nekem is szabadnapom van, akkor megrohamozhatnánk egy ilyen tanszerboltot, ahol a kémcsöveket árulják.

Hahagáj a tartályok elkeserítően drágák az én kezdő próbálkozásomhoz Smile

Zsarg, én is úgy hallottam gyerekkoromban, hogy a pálinkába minden kukacos vackot beletesznek a földről, így valahogy nem lenne hozzá gusztusom. Viszont egy rokonunk elég jó módszerrel szedte a meggyet bornak nálunk, amikor már minden nekünk kellőt leszedtünk, már csak elérhetetlen helyen levő maradt, illetve túlértek a gyümölcsök. Hatalmas fóliát tett a fa alá és egyszerűen lerázta. A mi telkünkön is rengeteg gyümölcs marad meg, arra kellene ezt alkalmazni, majd meglátjuk.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hahagaj
Mamutfenyő
Mamutfenyő


Csatlakozott: Aug 06, 2006
Hozzászólások: 1857
Tartózkodási hely: nemvad-nyugat

HozzászólásElküldve: 2012.03.23, 19:19    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Bölcs dolgokat írtál Zsarg!
_________________
Születtem, felnőttem
durva gaz erdőben,
virág vagyok, attól félek:
csalán lesz belőlem. (Nagy László)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
zsarg
Park
Park


Csatlakozott: Dec 27, 2005
Hozzászólások: 5924
Tartózkodási hely: Gyöngyös

HozzászólásElküldve: 2012.03.23, 17:27    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ősszel voltam egy nyugdíjas rendőr ismerősnél, és bár nem nagyon érdekel a házi pálinkakészítés, mindenáron meg akarta mutatni, hogy hogy főzi.
Sajnálatos módon az anyja éppen felmosott a konyhában, és leverte a hűtőberendezés víztartályának gumicsövét, úgyhogy árvíz keletkezett...
Ő is egy méretesebb kuktát használt.

A cefrével én nem szoktam annyit faksznizni. A magyar hagyományokat tartom szem előtt, ami szerint a pálinkakészítés alapvetően kármentő munka volt mindig is a szegény nép körében (az uradalmak és pálinkaültetvények kivételével), a hullott, kukacos, gyenge minőségű gyümölcsöt használták erre, mert a jobb minőségűt eladták vagy megették, addig sem éhezett annyira a gyereksereg.
Nálunk az étkezési célra nem alkalmas gyümölcs kerül a cefrébe, a féléretten vihar által levert, a kukacos, a romlani kezdő. (A nagyon rothadt nem, természetesen.) Olyat meg még az öregapám sem hallott, hogy pálinkába kerülő gyümölcsöt megmosni. Ezzel együtt is mindig nagyon illatos cefréink vannak, a főzdében mindig megdicsérik a segédmunkások, hogy bezzeg mások mivel állítanak oda.

Amikor már nem (nagyon) forr, akkor nem szabad, hogy oxigént kapjon. Attól büdösödik meg. Mondjuk, ha nem nyúlnak hozzá, akkor egy védő penészréteg keletkezik a tetején, ami többé-kevésbé elzárja az anyagot a rothadástól, és meggátolja az alkohol elillanását, de azért mi légmentesen tároljuk.

Ameddig forrásban van, addig lehet hozzá további gyümölcsöt tenni.
Forrás közben a keletkező gáz elzárja a cefrét az oxigéntől, mert nehezebb a levegőnél. Addig nem is szabad lefojtani, mert szétdurran az edény, ha jó a zárás.
_________________
Valaki mondja meg, miért jó nekem itt dolgozni. Már megint elfelejtettem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
timi76
Almafa
Almafa


Csatlakozott: Sep 06, 2010
Hozzászólások: 590
Tartózkodási hely: Győr-Moson-Sopron megye, Mecsér

HozzászólásElküldve: 2012.03.23, 10:01    Hozzászólás témája: . Hozzászólás, az előzmény idézésével

Az én férjem most ügyködik egy pálinkafőzővel, söröshordó az alap bele csap meg cső hogy hogyan fog működni még nem tudom, de nagyon lelkes. Embarassed Laughing Bütyköl, hegeszt , fúr , farag. Very Happy
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tábortűz Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás az oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő
3 / 10 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.082 másodperc