15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Egzotikus és különleges növények (15)
Konyhakerti növények (14)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Szobanövények (22)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Golgoták (17)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Vendégeink a kertben(17)
Bonsai-bonszáj (2)
Páfrányok (3)

- Tábortűz témák:
Kutyák, cicák és egyéb házi kedvenceink (50)
IDŐJÁRÁS (61)
Találd ki (29)
GAZLAP szakácskönyv (71)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
A Tudat keresése (3)
Szomorú vagyok (10)
2019-es nyári abádszalóki tali
Vicces történetek,...képek(17)
Kávéház (40)
Slideshow & Videó
Milyen öröm ért ma? (37)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:39:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:34:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:05:am kutyus :
Jó reggelt!
8:47:pm Emmylie :
Szep estet mindenkinek.
6:05:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
2:05:pm Bojtárgazdi :
Jó utazást, Emmylie Kedves!
11:02:am Emmylie :
Szép napot kivánok mindenkinek. kapkodás és pakolás van de hát ilyen egy utazo nap
5:28:am kutyus :
Jó reggelt! Vigyázzatok, ma tetőzik a hőség!!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:41:am etimami :
Jó reggelt.
9:52:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok!
5:21:am kutyus :
Jó reggelt!
7:43:am etimami :
Szép napot mindenkinek.
5:43:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Az élet apró örömei
Ne feledkezzél meg arról, hogy minden percnek leszakaszd virágát!




Nem fordítunk elég figyelmet az élet apró örömeire. Pedig ezek fontos dolgok, mert ezek közelebb hoznak minket egymáshoz, színesebbé teszik életünket, mint egy-egy strasszdísz egy bársonyruhát, mint egy ékszer egy szép nőt. Ilyen apró öröm például egy jó kávé.
Mitől lesz jó egy kávé? Nem könnyű erre felelni. Mindenekelőtt, a jó kávét frissen kell őrölni. Csak a frissen őrölt kávé őrzi meg azt az illatot, azt az aromát, melynek érzékeinket csiklandó, már-már erotikus simogatása, megfelelően előkészíti ajkainkat a keserédes csókra, az ínyünket kokottként, hamiskásan ingerlő ízekre. Nem szabad túl erősre főzni, hiszen a szívdobogtatóan heves dopping nemcsak epeízű mivoltában alázza meg az ébredés hajnalillatú varázslatát, a jó ebéd diszkréten böffentő, álmos emlékét, vagy a délutáni társaság jóízű eszmecseréjét, de csalódást is kelt azokban, akik Dél-Amerika, vagy Arábia egzotikus ölelésére vágytak. Persze a túl erősre sikerült kávén még lehet segíteni, némi tejszín, cukor, esetleg - minő szentségtörés! - víz hozzáadásával, ám a túl gyenge kávét asztalra adó házigazda szégyenét nehéz feledtetni. A mai, modern kávéfőzőkkel, nehéz jó kávét főzni. Gyorsan elkészülnek, még lehetnek akár erősek is, ám az illat, az aroma... hamar munka ritkán jó.
Az úgynevezett "német kávé", ami alatt a papírfilteren áteresztett, színtelen, ízetlen löttyöt értjük, nevében hordozza minőségét. A német műszaki termékek azért készülnek remekbe, mert az emberek inkább dolgoznak, mintsem hogy kávézniuk kelljen. Hasonló az angol kávé is. A portugálok és a spanyolok ellenben nagyszerű kávéval kínálják a "hombre"-t. A spanyol café corte feledhetetlen élményt nyújt annak, aki becsüli a jó kávé zamatát. Törökországban, Bulgáriában, s az általában ma is a török kultúra jegyeit viselő országokban "török kávét" főznek. Készítésével a legkevésbé lúgozzák ki a kávé nemes aromáját, ám ugyanakkor a markáns kávéíz megmarad. A nálunk is legismertebb "presszókávé", olasz találmány. Talján kávéfőzőn csorgott le az első igazi "dupla". A századelő klasszikus kávéházaiban, csillogó vörösréz kávéfőzők doromboltak gőzzel teli hasukkal, s az ínyenc polgárok élvezettel ízlelgették a forró különlegességet. Sőt, a magukra sokat adó kávéházaknak (New York kávéház, Pilvax), külön pörkölték és állították össze a csak nekik készült kávékeveréket. Azért ma sem kell kétségbeesni, mert ahol a Segafredo vagy a Piazza d'Oro emblémát látjuk, ott bizony finom kávéra számíthatunk.
Mamika "kotyogójában" szertartásos lassúsággal készült a délutáni kávé. Hideg, minél hidegebb vízzel, és közepesnél semmiképp sem erősebb lángon. Az első kottyantás után, már takarékon is volt. A lassú kotyogás közepette szétterülő illat, már előre sejttette, hogy nem akármilyen fekete készül. Az utolsó fél percre, Mamika még le is vette a tűzről a kotyogót, s a lakásban körbehordva, a friss kávé illatával varázsolt ihletet a kávézáshoz. Mert azt a kávét nem "megittuk". Azzal a kávéval "kávéztunk". Ahhoz a kávéhoz járt egy keksz, tejszín, egy jó beszélgetés, nevetés... és járt hozzá Mamika.
Na ezért nem ittam egy igazán jó kávét, már több mint tizenöt éve.

Dunaszentgyörgy 2000.01.19.










Vackor

© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2005-11-03 (4079 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.042 másodperc