15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Vendégeink a kertben(17)
Milyen növény ez?? (37)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Hawaii rózsa - frangipani
Paprikák, chilik, Paradicsomok(5)
Daturák, trombita virágok (2)
Kékpillangó /clerodendron/...és egyéb Végzet-ek(5)

- Tábortűz témák:
Találd ki (29)
IDŐJÁRÁS (62)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
Miért mérgelődök?.....mi bosszant? (24)
A Tudat keresése (3)
GAZLAP szakácskönyv (72)
Eladnám..........Vennék (11)
Vicces történetek,...képek(17)
Nagyik és ŐK..........(3)
Írj bármilyen témáról (15)
ŐSZ....2015....2016.....2017.....2018.....2019.
Wanted! Őt keresem.....(8)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:37:am kutyus :
Jó reggelt!
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:26:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!...az eső itt is szakad
7:20:am Etimami :
Jó reggelt. Esik az eső.
5:35:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
4:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:26:am kutyus :
Jó reggelt!
5:32:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt, indul az újabb hét......
6:17:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
6:32:am kutyus :
Jó reggelt!..Elment szeretteinkre emlékezünk
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:41:am kutyus :
Jó reggelt, ismét itthonról!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Vadas, kutyabarát módra





Az úgy volt, hogy az asszony azt mondta, hogy szombaton vadast akarok csinálni. Na most kérdem én, lehet egy vadast megcsinálni három személyre? Na de, kérdem én, hol az a bátor dali, halát megvető honfi, ki szembe mer szállni egy ilyen kijelentéssel?! Hát nekiláttam a vadasnak, három személyre.
Fogtam az 50 dkg marhahúst, mely rostélyos volt, leginkább szeletnek érdemes sütni, de én csíkoztam, mert ugye ki mer ellenkezni a hatalmi szóval, csíkoztam, pácoltam, ahogy azt kell, gyökér és répa, kevés borókabogyó, fekete bors, frissen őrölt, illatos, meg két-három babérlevél. Hozzá fele-fele olaj és víz, hogy ellepje, meg két kávéskanál ecet, hogy a hús puha legyen, omlós, mint tavasszal az alpesi lavinák. Érett is a pácban a hús két napig, és illata, harsogóan élénk színe, komoly reményekkel kecsegtetett.
Szombat reggel elővettem a jénait, melyben pácolódott a csodavadas három személyre, s a páclét, répástól, gyökerestől, borókabogyóstól átmaszatoltam egy szimpatikus fazékba, a hússzeleteket pedig apróra kockázott szalonnadarabkákkal – mintegy kétdekányival – meghintve, picinyre vagdalt vöröshagymával koronázva – másfél fejnyi, mert egy fél maradt reggeliről –, a jénaiban marasztaltam, egy kis zsírral megkenegetve. Annyi levet visszaszármaztattam a húsra, hogy ellepje, s beraktam a mikróba. (Ennyicske húsért nem érdemes a sütővel vacakolni.)
Hogy főni raktam-e be, vagy inkább sülni, ez vita tárgyát képezi mértékadó körökben, s ebben a vitában, annak meddő volta miatt, nem kívánok részt venni, tehát nem főni és nem sülni, hanem mikrózni raktam be, mintegy órára. És persze nem a legmagasabb fokozaton, mert nem szeretem a húst, ha fekete. Az utolsó negyedórára melléraktam a páclét is, gyökerestől-répástól, hadd szerezzen egy kis színt magának. Le is passzíroztam, majd égetett cukorral, mustárral, tejföllel adtam meg végső zamatát. Kedvesem készített hozzá finom zsemlegombócot, mert annak csak ő érti igazán a módját, s az így, kooperációs együttmûködéssel elkészített ebéd, nagy reményekkel, csábító illatokkal hívogatott minket az asztalhoz. A leves egyik kedvencem, zacskós spárgakrémleves volt, és a második, a főfogás, a vadas, a maga fenséges gyönyörûségében.
A fenséges gyönyörûséggel nem is volt gond, amíg csak néztük. A mikróban kőkeménnyé vált húsoknak azonban, szívből csak Axi és Flótás, a két kutya tudott örülni. S ha már vállalták az üvegvágónak is beillő szeletek biológiai hasznosítását, egy kis szósz is járt hozzá. Persze olyan fogakkal, akár még élvezetet is jelenthetett annak a vadasnak az elfogyasztásra, mely a természetes funkciójától, a harapástól, rágástól régen elszokott emberi fogsorunknak leküzdhetetlen kihívást jelentett.
Minden kutyabarátnak ajánlom, készítsen vadast mikróban, s így kutyáinak különleges élményt tud szerezni.
Már ha el tudják rágni...

(megjelent a Kutya Szövetség című újságban, 1999)










Vackor

© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2005-09-27 (3961 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.164 másodperc