17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Vendégeink a kertben (18)
Orchideák otthonunkban (111)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Karácsonyi-, húsvéti- és levélkaktuszok (11)
Muskátlik (7)
Szobanövények (22)
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
GAZLAP szakácskönyv (79)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
A Tudat keresése (4)
Vicces történetek....képek(21)
Kávéház (41)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
Szomorú vagyok (11)
Kedven filmem, színészem (2)
Jópofa, "beszélő" elírásaink (6)
Milyen öröm ért ma? (39)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
6:30:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!.....esett a hóóóóóóóóóóó
6:07:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:07:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:11:am kutyus :
Jó reggelt!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt! Megint egy héttel közelebb a Karácsony!
6:02:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:08:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:56:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:29:am pili :
Szia, Kátya!
5:24:am kutyus :
Hahóóó! maradék GAZ-ország! Jó reggelt!
5:36:am kutyus :
Jó reggelt!
5:55:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:41:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:32:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Szalmasaláta
Szalmaözvegy:
(ang. grass-widow a. m. fűözvegy), a párjától egy időre elhagyott hitves.
(Pallas nagy lexikon)


Magam vagyok. Asszony, gyerekek ki erre, ki arra. Magam vagyok itthon, magam ura, magam szolgája. Néha kell ez is, hogy egy kicsit csendes a ház, bár a család nélkül olyan üres.
A magvas gondolatok érlelője a csend, jelentette ki Kölcsey és biztos igaza volt, hiszen bölcs ember volt maga is. Ehhez már nincs is mit hozzátennem, hacsak egy kisfröccsöt nem, mely magvas gondolatok ébresztőjének maga sem utolsó.
Délután a kertben mászkáltunk a kutyákkal. Dante már idetartozónak érzi magát, öreg Flótásom pedig – korához illő méltósággal – előkelő eleganciával veszi tudomásul, hogy Axi után ismét egy spánielnél nagyobb kutya érkezett a házhoz. Dante még kölyök, alig múlt egy éves. Bohókás ugrándozása, esetlen hízelkedése mögül azonban már kikandikál a házőrző természet. Jó kutya lesz belőle, remélem.
A jóleső birkózás, kergetőzés csillagfénybe nyúlott, s az etetést követő csendes matatás, rendrakás otthonos neszei a nap végét jelzik. Lassan befelé készülődöm én is. Most tűnik csak fel, hogy bizony kimaradt az ebéd is. Látszik, hogy megjött a jó idő, hiszen a kert és a kutyák kinn tartottak egész nap. De mostanra – szégyen ide, szégyen oda - megkordult a gyomrom.
Lám, épp az imént hencegtem azzal, hogy néha kell az egyedüllét, de a gondos asszonyi kéz híján még az ebéd is elmaradt. Vacsorára valami könnyű, egyfogásos – sőt, inkább félfogásos – dolgot szabadna csak…. Talán egy salátát…
Nicsak, hiszen itt kallódik egy vasárnapról megmaradt fejes saláta! Különlegességnek számít még ilyenkor, és sárgarépa is akad. Erre már érdemes alapozni egy vacsorát!
Hamar odatettem három tojást főni és a konyhagéppel lereszeltem a répát. És ha már úgyis összemaszatoltam a reszelőt, amit – nincs mese! – el kell mosni, reszeltem krumplit is. Meg zellert. Meg retket. Meg hagymát. És ittam egy kisfröccsöt annak örömére, hogy milyen remekül reszel a reszelő.
A spájzpolcon kallódott egy kukoricakonzerv, azt is beledobtam a salátakeverő tálba és erre a sorsra jutott egy vörösbab konzerv is. Persze a levek nélkül, mert lé helyett öntet lesz, nem is akármilyen! Móni vendégeskedett nálunk húsvétkor és kedves ajándéka egy olívaolaj páros volt, melyben egy „normál” és egy extra szűz olívaolaj kelleti magát, szemérmetlenül gusztusos csomagolásban. No ebből pedig fűszeres öntet lesz egy kisfröccs után!
Decis pohárkába öntöttem az extra szűz olívaolajat, apróra vágott fokhagymát, rozmaringot és borsmentát kevertem bele. Nem keveset. Aztán félretettem állni, hadd oldódjanak ki az ízek, zamatok, hadd legyen ideje megérnie annak az ínycsiklandó szimfóniának, mely ma estére társamul szegődik. A fejes saláta nagyobb leveleivel kibéleltem egy másik tálat, és a salátakeverő tálba belecafatoltan a többi levelet. A belsejét, a sárgásan ragyogó szívét egyben hagytam. Az úgy finom! Hozzáöntöttem a hagymát, répát, a zellert, retket és két gerezd apróra vágott fokhagymát is. A lereszelt krumplit pedig egy kis liszttel összekutyulva, olajon kisütöttem tenyérnyi tócsiknak, melyet lapcsankának, macoknak, de krumplis pacsának is mondanak. De hallottam már Tóni fánknak is. Mindegy minek hívjuk, finom az így is, úgy is! És egy kisfröccs is illik mellé!
A három, időközben megfőtt tojást hideg vízben kihűtöttem, megpucoltam és a fehérjét apróra vágva, a sárgáját egy csepp olajjal, fél pohár kefírrel krémmé keverve adtam a keverőtál egyre gazdagodó tartalmához. Nagyon gusztusosan, sőt egyre gusztusosabban festett a dolog. Végül bele került a kukorica éa vörösbab is. Ráöntöttem az ízesített extra szűz olívaolajat is, majd óvatosan összekevertem, ne törjem meg a vörösbabot. Az egészet átöntöttem a salátalevelekkel kibélelt tálra és készítettem egy kisfröccsöt. A cicege – merthogy e néven is tisztelik a tócsit! – a salátával és ksfröccsel, mit tagadjam, fejedelmi vacsora volt. Illetve mit is beszélek, hiszen mit tudhattak a fejedelmek a rösti zamatáról! A soknevű hremzli ritkán kerülhetett előkelő asztalokra, lévén nagyon egyszerű étel. Salátával meg pláne! De mit is tudhattak a fejedelmek erről a salátáról is, melyet a család által hátrahagyott javakból kutyultam magamnak, magam. Hiszen ők most ki erre, ki arra. Üres a ház. Magam vagyok magam ura, magam szolgája. Lám, így lesz ebből a salátából is szalmasaláta, hiszen szalmaözvegyként készítettem. Magamnak, magam.
Nem is az ízével van a baj, az remekbe szabott! A kinézete is előkelő. Tudod mi hiányzik hozzá?
Bevallom az, hogy „Apa, kérek még!”

Dunaszentgyörgy 2005-04-05


Vackor

© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2005-04-05 (4655 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.036 másodperc