16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 2 / 18286
Összes látogató: 8
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:08:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:26:am kutyus :
Jó reggelt!
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:06:pm aszokfa :
Lobularia hybrid 'Stream® Purple' – Illatos ternye (mézvirág) lila szinben magra vevő lennék!
7:23:am Etimami :
Szép napot mindenkinek.
5:19:am kutyus :
Jó reggelt!
5:41:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:23:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:25:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét...készülődés t Pünkösdre
6:13:am Bojtárgazdi :
Ó, szóval jó reggelt kívánok!
6:12:am Bojtárgazdi :
ó reggelt! Hidegecske van.
5:49:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!pályinkás at vagy anélkülit
5:08:am aszokfa :
Jó reggelt! Ki korán kel, hamar álmos lesz!
2:57:pm bau :
:sleep
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
A fürjcsoda




A Biblia rejtélyeivel, azok lehetséges magyarázataival foglalkozó érdekes műben (szerzője Farkas Henrik, megjelent a Móra Könyvkiadónál 1988-ban) találtam rá egy fejezetre, mely arról szól, hogy az egyiptomi fogságból kiszabaduló és a pusztában vándorló, nélkülöző zsidó népet hogyan segítette meg istenük a fürjek segítségével.


A FÜRJCSODA

A megpróbáltatásoknak kitett nép – panaszkodott.
„és Izrael fiai is újra síránkozni kezdenének, és mondának: Kicsoda ád nékünk húst ennünk?”

(4 Mózes 11,4)
Mózes tanácstalan volt, az Úrhoz fordult és az alábbi igéretet kapta:
„A népnek pedig mondd meg: Készítsétek magatokat holnapra, és húst esztek…

(4 Mózes 11,13-14)
És másnap a sivatagban vándorló nép valóban húst ehetett!

„És szél jöve ki az Úrtól, és hoza fürjeket a tengertől és bocsátá a táborra egynapi járásnyira egy felől, és egynapi járásnyira más felől a tábor körül, és mintegy két sing magasságnyira a földnek színén. Akkor felkele a nép és azon az egész napon, és egész éjjel, és az egész következő napon gyűjtenének magoknak fürjeket … és kiteregeték azokat magoknak a tábor körül.”
(4 Mózes 11,31-32)

A leírt esemény teljesen hihetetlennek tűnik; mintha a mesebeli, szájba repülő sült galamb bibliai változata lenne. Pedig –ebben biztosak lehetünk– mindez így történt. A Biblia ugyanis egy évente ismétlődő jelenség pontos és hű leírását adja. Vessük össze a Biblia leírását Brehm Az állatok világa című műve megfelelő soraival:
„Aki a fővonuláskor Afrikának északi partvidékein tartózkodik, az néha tanúja lehet a megérkezésüknek. Először csak a víz színe fölött lebegő sötét felhőt látunk, mely azonban gyorsan közeledik, s közben mind lejjebb is ereszkedik, hogy aztán az utolsó, partot verő hullám taraján alig túl –holtfáradtan partot érjen. A szegény párák bódultan feküsznek perceken keresztül, s még mozdulni is alig tudnak. De ez az állapot nem tart soká; kezdődik a mozgolódás, és hamarosan sietve átsuhannak és átrohannak a csupasz homokról jobb búvóhelyek felé. Sokáig tart, amíg a vándorútjáról megérkezett fürj arra határozza magát, hogy újra működésbe hozza fáradt mellizmait; legalábbis az első időben csak a legsürgősebb kényszer esetében. Legkevésbé sem kételkedem abban, hogy attól a pillanattól kezdve, amikor újra szárazföldre jutottak, gyalogszerrel vonulnak tovább, mert Afrika minden részén találkozhatunk fürjekkel a vonulás idején, de repülő csapatokkal sohasem. Mindig és mindenütt csak egyes példányokra bukkanunk, habár hellyel-közzel elég nagy számban vannak.”

Ha figyelmesen elolvastuk a fenti sorokat, világossá válik, hogy a „fürjcsoda” színhelye a Földközi-tenger partja, a tengerpartot övező homokszegély. A fürjek észak-déli irányban vonulnak. Ősszel Európából dél felé haladnak, átkelnek a Földközi-tenger felett és holtfáradtan érik el a tengerpart sávot, ahol „lerogynak” a közvetlenül a víz partját övező homokra. A kiéhezett vándorok leütötték a tömegével érkező fáradt madarakat, majd kiteregették a napra, megszárítandó, a tábor körül. És éltek belőlük majd egy hónapig, míg a primitíven tartósított hús szörnyű járványt nem okozott. De ez már – ahogy manapság mondani szokás- egy másik történet!









© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-10-29 (4423 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.064 másodperc