16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
*bau
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
7:39:am Etimami :
Legyen szép a napotok.
6:21:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:08:am kutyus :
Jó reggelt!
5:40:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
6:00:am kutyus :
Jó reggelt!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:49:am aszokfa :
Jó reggelt!
6:57:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:25:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!.....Kösz önöm Ászokom, szép volt!
4:18:pm aszokfa :
Jó napot és szép délutánt Kutyus!
6:57:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
11:57:am kutyus :
Ászokom nagyon jópofa mindkét szöveg....bár én egyiket se ismerem
10:08:am bau :

10:00:am aszokfa :
Szisztok! Szia Bau néni! igen hol svábbal, hol újmagyarral próbálkozunk no és értelme van:- Lám, te észre is vetted!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
A zsíroskenyérről...




Mottó:
Amikor valami igazán finomat ennél, általában nincs otthon semmi, amiből elkészíthető. Amikor igazán éhes vagy, akkor általában üres a hűtő... És hiába minden szakácstudomány, ha nincs miből elkészíteni a legegyszerűbb ételt sem. Ilyenkor jön a zsíroskenyér.


Egyszerű étel, elkészítése még kezdő háziasszonyoknak sem okoz gondot. Általában. Nincs is mit írni a zsíroskennyérről. Mert mit is lehetne írni róla? Az ember levág egy szelet kenyeret, megkeni zsírral, megsózza-paprikázza és megeszi. Látszólag ennyi a folyamat. De nézzünk a dolgok háta mögé!
Zsíroskenyérnek ugyanis a friss kenyér a legjobb! A puha, még langyos kenyérke, annak is a csücske, a sercli, melyért mi közelharcot folytatunk kedvesemmel. A halkan roppanó barna héj, mely morzsákat perget ajkunkra, s a kemence melegét még kicsit őrző fehér kenyérbél puha ízének egyszerűsége, mely távolivá halványítja az előkelő étkek rafinált ízeit. Ketten maradunk, a kenyér és én. A zsír persze nem azonos azzal a fehéres vacakkal, amit a boltban kap az ember, holmi papírba gyömöszölve, téglásítva, félkilónként! A zsír vagy pecsenyezsír legyen, titokzatosan megbúvó, keményre sült húsdarabkákkal, vagy hurkazsír, melyben a kidurrant májas hurka töltelékdarabjai, mint kis szigetek meredeznek, a vöröses tengerben. De lehet kacsazsír is, melyben kacsamáj törmelékek gondoskodnak ínyünkről, esetleg halványan sárgálló libazsír, melyhez esetleg még libatöpörtyű is kerülhet. Van, aki távoli disznóölések borgőzös emlékeit idézvén, a zsírosbödönbe kanyarítja kését, s az annak idején kevés vízzel grízessé tett házizsírt keni téglányi szelet kenyerére. És bizony, annak van igaza, aki így tesz! Mert az ilyen zsíroskenyérhez illik leginkább egy sör, az ilyenhez passzol a tea is. Ezzel lehet kiülni a lépcsőre, és egy-egy falatot a kutyáknak vetve -hálás morrantást, farkcsóválást kap érte az ember cserébe- elmajszolni, de lehet a konyhaasztalnak dőlve állva is enni. Hagymával, ha akad, de anélkül is finom. Nemsokára újhagymával, paradicsommal, paprikával...
Betévedő barátunkat is leghamarabb zsíroskenyérrel tudjuk még egy kicsit marasztalni, és a zsíroskenyér mellé asztalra tett kisfröccsök mellett estig szól a halk beszélgetés, nevetgélés. A zsíroskenyér mellett nem lehet veszekedni.
Jó lenne háború idején, fegyverek helyett zsíroskenyeret szállítani az ellenségeskedő országoknak. És amikor az ellenséges katonák, a zsíroskenyeret majszolgatva körbeülnék az asztal híján négy aknavetőre támasztott deszkát -mennyivel értelmesebb módja is használatuknak!-, rájönnének, hogy nekik semmi bajuk egymással. És mire elfogyna a zsíroskenyér, elfogyna a háború is, mert teli gyomorral nem lehet háborúzni sem, és inkább hazamennének.
De túl messzire mentem már, és a zsíroskenyerem is elfogyott. És különben is, mit lehet írni, egy szelet zsíroskenyérről?

Dunaszentgyörgy 2000-03-04










Vackor

© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-12-01 (6710 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.037 másodperc