15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Egzotikus és különleges növények (15)
Konyhakerti növények (14)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Szobanövények (22)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Golgoták (17)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Vendégeink a kertben(17)
Bonsai-bonszáj (2)
Páfrányok (3)

- Tábortűz témák:
Szomorú vagyok (10)
IDŐJÁRÁS (61)
Találd ki (29)
GAZLAP szakácskönyv (71)
2019-es nyári abádszalóki tali
Kutyák, cicák és egyéb házi kedvenceink (50)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
A Tudat keresése (3)
Vicces történetek,...képek(17)
Kávéház (40)
Slideshow & Videó
Milyen öröm ért ma? (37)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek! Legyen szép az ünnepetek
5:39:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:34:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:05:am kutyus :
Jó reggelt!
8:47:pm Emmylie :
Szep estet mindenkinek.
6:05:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
2:05:pm Bojtárgazdi :
Jó utazást, Emmylie Kedves!
11:02:am Emmylie :
Szép napot kivánok mindenkinek. kapkodás és pakolás van de hát ilyen egy utazo nap
5:28:am kutyus :
Jó reggelt! Vigyázzatok, ma tetőzik a hőség!!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:41:am etimami :
Jó reggelt.
9:52:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok!
5:21:am kutyus :
Jó reggelt!
7:43:am etimami :
Szép napot mindenkinek.
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Francia hagymaleves
ahogy odahaza készítem




Két-három komolyabb vöröshagymát kockára vágok. A sebek bekötözése után, forró olajon üvegesre párolom, majd a forró fedőt sziszegve a lábamra ejtve, enyhén aranyszínűre pirítom. Ezután átpasszírozom. Van, aki turmixolja. Egyszerűbb eljárás, ez tény, de azért az nem olyan. A passzírozást legjobb a halászlé passzírozóval végezni, persze szitán, szűrőn is lehet. Magyarországon demokrácia van, ha vannak is másként gondolkodók.
Passzírozás közben szoktam belekeverni egy csipet (fél teáskanál) sót, feleannyi fehérborsot, s hogy könnyebb legyen passzírozni, egy féldeci fehér bort. Könnyűt, szárazat. Olyat, ami főzés közben oly jól tud esni fröccsnek. Passzírozás után, ha ügyesek voltunk, kapunk egy sűrű pürét, meg egy letolást az asszonytól, hogy miért lett hagymás az előszoba is. De hát enélkül nincsen. Ezt –mármint a pürét- sűríteni szoktam egy kis liszttel, majd három-négy deci csontlével felengedem. Itt az idő, hogy eldöntsem, hagymalevest, vagy hagymakrémlevest készítsek-e. Ha hagymakrémlevest készítek, azt még legírozni is kell, azaz két deci tejszínt elkever az ember egy tojássárgájával, jó alaposan, s a levest, állandó keverés közben, óvatosan belecsorgatja. Nem ám fordítva, mert az valami förtelem lesz. Egyet még melegítünk rajta, persze nem forrásig, mert akkor a tojássárgája összeugrik, megkóstoljuk, s ha kell még sózunk rajta egy kicsit. Persze, ha éppen nincs otthon tejszín, jó ám a tejföl is. Csak nem kell elárulni.
Ha hagymalevest készítek, krém nélkül, azt nyugodtan felforralhatom. Tejszín helyett még két deci csontlével. Még egy kis fehérborsot pottyantok bele, legyen egy kicsit csípős. Az íze miatt feketborsot is tehetnék, de a leves fehéres színe miatt szebb, ha fehérborssal készítjük.
Akár hagymaleves, akár hagymakrémleves, mindenképpen finom hozzá a pirított zsemlekocka, de igazán előkelő helyeken tósztot –vékony, pirított kenyérszeletet- kap hozzá az ember, s reszelt sajtot. A levesbe rakott tósztra olvadó reszelt sajt látványnak sem utolsó, s az íze…!
Azt hiszem ma ez lesz ebédre…..

Dunaszentgyörgy 2000.09.11.










Vackor

© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-12-01 (5416 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.035 másodperc