17 éves a Gazlap...
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Gyümölcsök (5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Konyhakerti növények (14)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Dézsások (20)
Vendégeink a kertben (18)
Hawaii rózsa - frangipani
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Kertünk meglepetései (2)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Dézsások (19)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hibiszkuszok (32)
Árnyékliliom (Hosta) 2

- Tábortűz témák:
IDŐJÁRÁS (68)
Wanted! Őt keresem.....(8)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (7)
Vicces történetek, képek....(20)
GAZLAP szakácskönyv (78)
Írj bármilyen témáról (17)
Versek, költemények (4)
A Tudat keresése (4)
Kedven filmem, színészem (2)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben (11)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Nagyik és Ők....(4)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:10:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:34:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:29:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt!
6:22:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:54:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:44:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!....bár esősnek ígérkezik
6:19:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:39:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
1:44:pm kutyus :
Szp napot mindenkinek!
8:38:am Emmylie :
Jo reggelt szép napot. BAU-rol még mindig nincs semmi hir?????
5:15:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
6:17:am aszokfa :
Jaóó reggel!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
Kenyértésztából készülő finomságok

Szinte minden kenyérsütéskor csináltak lángost. Tésztáját a szakajtáskor vették külön, majd kisebb darabokra bontva elnyújtották akkorára, mint a sütőlapát feje. Sütését a kemence fűtésének utolsó szakaszában végezték, a szétterített parázs közelében, néha a lánggal égő tűz melletti vagy előtti kemencefenéken. Bevetés előtt a tészta felületét villával vagy késsel megszurkálták, mert ha sülés közben felpúposodott, akkor a láng megkapta a tetejét. A lángost sütőlapáttal vagy nyújtófára tekerve helyezték a kemence belsejébe. Az utóbbi esetben a tészta legöngyölését a fa óvatos forgatásával érték el. A lángos néhány perc alatt megsült, közben átfordították a másik oldalára is. A kész lángost a szénvonóval húzták ki, lesöpörték és még melegen fogyasztották.
Ízesítésként zsírral vagy vajjal kenték be, és sóval meghintették. Nagyon finom volt a fokhagymával megdörzsölt és zsírosan vagy tejfölösen fogyasztott lángos. A tejfölt legtöbbször a szétválasztott lángos belsejébe töltötték és úgy ették, de sütötték eleve megtejfölözve is. Ilyenkor a sütőlapátra helyezett tészta szélét körben felhajtották és a közepét kemény tefföllel vastagon megkenték. Ez a lángos lassabban sült meg, mint a rendes, mivel rajta volt a tejföl és megfordítani sem lehetett. Amikor a tejföl buborékja visszaesett, a lángos jó volt, kivehették. Volt, aki szilvalekvárral vagy kapros túróval megkenve szerette a lángost.

A kenyérrel együtt sült a cipó , amely a gyerekeknek járó finomság volt. A kisebb cipó öklömnyi méretű volt, de sütöttek ennél nagyobbat is. Mindig a kemence szája körüli részbe vetették be, mivel gyorsabban sült meg, mint a kenyér és így korábban kellett kivenni. A kis cipó 10 perc alatt megsült, a nagyobbnak fél óra is kellett a jól felfűtött kemencében. Ha a gyerekek jól viselkedtek, kolbászos cipót sütött édesanyjuk. A füstölt kolbászból 5-6 centiméter hosszúságú darabot vágtak és a cipó tésztájába tették. A kolbász belesült a cipóba és igen finom ízt adott neki. A rendes cipónál nagyobb, de a kenyérnél kisebb volt a koros cipó , amely egy férfiember egynapi kenyéradagjának felelt meg. Távolabbi munkára indulónak sütöttek ilyet. Hasonló volt a kolduscipó, amelyet egyházi ünnepek előtti sütéskor sütöttek és adományozásra szántak.

A teknő oldalára ragadt tésztavakarékból készítik a vakarcsot vagy a zsírosbodagot. Az összegyűjtött kenyértésztát forró zsírral, sóval összegyúrják, néha lisztet is tesznek bele. Tetejét késsel kockásra vagdalják, vagy pogácsaszaggatóval megmintázzák. Közepébe beleszúrnak, hogy fel ne púposodjon, majd a kenyér bevetése után a kemenceszáj közelében megsütik. Hamarabb vették ki, mint a kenyeret és azon nyomban elfogyasztották.

Kerekre nyújtott kenyértésztából készült a vese. Széleit a két szemközti oldalon megfogták és behajtották úgy, hogy középen összeértek. Ezután az egészet félbehajtották, amitől a tészta vese alakú lett. A felületét minden hajtáskor zsírral kenték be. A kenyerekkel együtt sütötték a kemence szájában. Gyorsabban elkészült, mint a kenyér. A veséhez hasonló módon készült a réteges lángos vagy a zsidó biblia. A kerekre és vékonyra nyújtott tésztát megzsírozva és sózva összehajtották, majd újra elnyújtották. Négyszer-ötször ismételték a műveletet, majd a legtetejét is megzsírozták, megsózták és kelni hagyták. A kenyerekkel együtt sütötték ki, jó foszlós, réteges tésztája volt. Jólesett utána a bor.

Téli időben sütütték a pompost, ha sütés reggelére a kenyerük már elfogyott. Nem lehetett annyit készíteni belőle, amennyit a család meg nem evett! Kenyértésztából kétöklömnyit szakajtottak, majd először sodrófával, utána kézzel elnyújtották. Ezután zsírral meglocsolták és tölteléket hintettek rá. Úgy hajtották össze, mint a rétest, miközben zsírozták és a töltelékkel hintették is. Tepsibe téve a kemence szájában sütötték meg, ahol fél óra alatt elkészült. Tölteléknek túrót, káposztát vagy lekvárt használtak.
A pomposhoz hasonló volt a pampuska, de ízében nem érte utol az előbbit. A kenyértésztát tepsi nagyságúra nyújtották és a tetejét megzsírozták. Tepsibe téve apróra vágott vagy reszelt cukorrépával hintették meg, majd ismét tésztalapot tettek rá. Néha a répát pirítva alkalmazták. A rétegeket esetleg többször is -kétszer vagy háromszor - megismételték. A répás pampuska több zsírt igényelt, mint a pompos; néha ez utóbbiba is tettek répát.

Búza- vagy rozskenyér tésztájából sütötték a látószárt vagy patkót, amely másfél arasz hosszú, lekvárral töltött kifli volt. A gyerekek kapták kenyérsütéskor.

Finom krumplis pogácsát lehetett sütni a kenyér tésztájából, ha ízlés szerinti mennyiségben főtt krumplit törtek bele, majd zsírral keverve meggyúrták, aztán elnyújtották. Pogácsaszaggatóval kiszaggatták és tepsibe téve a kemencében megsütötték.

Leginkább böjti, karácsonyi étel volt a guba vagy pupácska. A kenyér tésztájából jó ujjnyi vastag, arasz hosszúságú rudakat sodortak, késsel bebordázták és a kemence fenekén megsütötték. Az is szokás volt, hogy a sodort hurkából szerpentin alakban táblát hajtogattak és ezt sütötték ki. Ilyenkor egy nagy tenyérnyi darab egy személy adagjának felelt meg. További felhasználásáig napok, sőt több hét is eltelhetett. Ekkor a sült tésztát apró, nudli nagyságú darabokra tördelték, majd forró vízzel vagy vizes tejjel szitán keresztül megöntötték, hogy megpuhuljon. Előfordult, hogy öntés helyett tejben vagy savóban áztatták meg. A megpuhult gubát megzsírozták és túróval meghintve vagy mézes mákkal ízesítve fogyasztották. Volt, hogy egyik felét mákosan, a másikat túrósan tálalták fel.

A rongyoskapca vagy laska a gubához hasonlóan sült tészta volt, amelyet kenyérsütéskor készítettek. A kenyér tésztájából vékony leveleket, lángosokat nyújtottak, majd a kemence fenekén ropogósra sütötték. Néha a félig megsült kenyér tetejére terítették és úgy sütötték át. Sütés után tenyérnyi darabokra tördelték és felhasználásig félretették. Szűrőbe állogatva, forró sós vízzel megöntötték, hogy megpuhuljon, majd zsírral mákkal, túróval ízesítve tálalták.

Zsírral meggyúrt kenyértésztából készült a dübbencs. Tésztáját elnyújtották, majd újra megzsírozták és felgöngyölték. Tepsiben, a kemence fenekén megsütötték. Jó nehéz, zsíros éstel vol, varjúnak is nevezték.

© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-12-01 (7407 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.038 másodperc