15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
Hirdetés
Üzenőfal
5:14:am kutyus :
Jó reggelt!
5:41:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
8:07:pm bau :
Nna véééégre!
8:02:pm kutyus :
itt vagyok....ragyogok!.. ..Tabon voltam, kb. 1 órája értem haza
7:47:am etimami :
Szép napot mindenkinek. Itt esett az eső.
5:02:am kutyus :
Jó reggelt! Akkor jó
7:18:pm Emmylie :
Nem áztam el csak egy kicsit. Mikor a faluba értem a nap sütött.
5:43:am kutyus :
Jó reggelt!Remélem, nem ázol el Emmylie!
5:19:am Emmylie :
Jo reggelt szep napot. Vissz-ut napom van
6:48:am etimami :
Szép napot mindenkinek.
5:31:am kutyus :
Jó reggelt
5:36:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:47:am kutyus :
Jó reggelt, indul az új hét
7:55:am pili :
Szép vasárnapot!
5:16:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

A kisfröccsről





Hogy ki nyomott először szódát a borba, azt nem tudom, de áldassék a neve. A nagyfröccs, mint neve is mutatja, nagy, elvonja a figyelmet arról, amit csinálsz. Egy kisfröccs pedig, kellemes intermezzoként, mint egy fuvolafutam egy szimfóniában, vidáman csillanó percet lop életünkbe.
Főzögetés közben jólesik a gőzök között egy kisfröccsel megnedvesíteni tikkadt ajkainkat, s utána még nagyobb merészséggel vághatunk neki, soha nem próbált ízek palettáját elővarázsolni.
Étkezés előtt, a kisfröccs jó étvágyat csinál, sóvár szemekkel sóhajtunk a szépen terített asztal gőzölgő táljainak hívogató illatát érezvén, s míg tányérunkra kerül a háziak kedvesen kínált remeke, egy kisfröccs kedves figyelmesség is lehet, a háziasszony, a házigazda, vagy a korelnök tiszteletére. De csak úgy, mondhatnám, per tangentem is jólesik.
Étkezés közben, egy-egy kiadósabb falatot leöblítendő, vagy egy újabb fogás előtt, ízlelőbimbóinkat felfrissítendő, a kisfröccs a legalkalmasabb instrumentum. A maga, kissé savanykás -hiszen, hogy egyik szavamat a másikba ne öltsem, kisfröccsöt a legjobb karcos, homoki borokból készíteni- mivoltában, jól illik a húsokhoz éppúgy, mint a köretekhez, a párolt és sült ételek költeményeihez, mint egy szép vers mellé egy rézkarc, mely segít jobban elképzelni a költeményt. A kisfröccs is kiemeli az ízeket, markánssá, élesen megrajzolttá teszi a fűszerek kontúrjait. És emellett remekül oltja a szomjunkat is.
Étkezés után, még a kávé előtt, feltétlen igyunk egy kisfröccsöt. Ez, mint egy festményen az utolsó ecsetvonás, késszé teszi az étkezés művét, melyet az étel alkotója alapozott meg, a gondosan megválasztott, s szeretettel, hozzáértéssel készített remekművel, jó étvágyunk, az ízek szeretete, a mesteri konyhaművészet iránti feltétlen odaadásunk emelte az őt megillető piedesztálra, s végül a kisfröccs, a végső akkord helyezte a koszorút a csontostányér, a kiürült tálak, gombóccá gyűrt szalvéták elégedett tájképe alá. És a kisfröccstől kellemesen könnyűvé válik az a bizonyos böffentés, mely sokakból rosszalló fejcsóválást vált ki, pedig egyszerűen csak egy olyan étkezés utóhangja, mely átlagon felül jólesett.
Étkezések között sem megvetendő dolog egy kisfröccs. A buborékok vidám tánca, a torkunkat kellemesen csiklandozó ital, bizony jobb kedvre derít, kicsit kiragad minket az élet taposómalmából. Nem szabad csak úgy állva, szabad kézből gallér mögé hajítani, tiszteljük meg a bor termelőjét azzal, hogy a kisfröccshöz leülünk. Egy szigetet ajándékoz nekünk, ahol megpihenhetünk, feledve egy percre a földi élet keserűségeit, örülhetünk mindannak, ami öröm ért minket, s emlékezhetünk azokra, akik már nincsenek velünk.
Nagyapám egészségére !

Dunaszentgyörgy 2000-01-20









Vackor

© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-11-17 (3869 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.034 másodperc