15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Vendégeink a kertben(17)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Daturák, trombita virágok (2)
Kékpillangó /clerodendron/...és egyéb Végzet-ek(5)
Paprikák, chilik, Paradicsomok(5)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Gyümölcsök (5)

- Tábortűz témák:
GAZLAP szakácskönyv (72)
IDŐJÁRÁS (62)
ŐSZ....2015....2016.....2017.....2018.....2019.
A Tudat keresése (3)
Vicces történetek,...képek(17)
Találd ki (29)
Milyen öröm ért ma? (37)
Események........kiállítások....programok (4)
Miért mérgelődök?.....mi bosszant? (24)
Írj bármilyen témáról (15)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
A Természet csodái zenei aláfestéssel.

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:25:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét....jó kertezést
5:23:am Etimami :
Jó reggelt. Kellemes hétvégét.
4:49:am kutyus :
Jó reggelt
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:51:am kutyus :
Jó reggelt!
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
4:58:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot! Használjátok kis a "nyarunkat" !
5:13:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
4:50:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:38:am kutyus :
Jó reggelt!
9:08:pm Bojtárgazdi :
Most ie meleg van! Tegnap ilyenkor kicsit csípett a hideg.
5:35:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek, ma melegebb volt az éjjel
5:11:am kutyus :
Jó reggelt
6:27:am kutyus :
Jó reggelt, megint egy új hét indul!
5:10:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

A kisfröccsről





Hogy ki nyomott először szódát a borba, azt nem tudom, de áldassék a neve. A nagyfröccs, mint neve is mutatja, nagy, elvonja a figyelmet arról, amit csinálsz. Egy kisfröccs pedig, kellemes intermezzoként, mint egy fuvolafutam egy szimfóniában, vidáman csillanó percet lop életünkbe.
Főzögetés közben jólesik a gőzök között egy kisfröccsel megnedvesíteni tikkadt ajkainkat, s utána még nagyobb merészséggel vághatunk neki, soha nem próbált ízek palettáját elővarázsolni.
Étkezés előtt, a kisfröccs jó étvágyat csinál, sóvár szemekkel sóhajtunk a szépen terített asztal gőzölgő táljainak hívogató illatát érezvén, s míg tányérunkra kerül a háziak kedvesen kínált remeke, egy kisfröccs kedves figyelmesség is lehet, a háziasszony, a házigazda, vagy a korelnök tiszteletére. De csak úgy, mondhatnám, per tangentem is jólesik.
Étkezés közben, egy-egy kiadósabb falatot leöblítendő, vagy egy újabb fogás előtt, ízlelőbimbóinkat felfrissítendő, a kisfröccs a legalkalmasabb instrumentum. A maga, kissé savanykás -hiszen, hogy egyik szavamat a másikba ne öltsem, kisfröccsöt a legjobb karcos, homoki borokból készíteni- mivoltában, jól illik a húsokhoz éppúgy, mint a köretekhez, a párolt és sült ételek költeményeihez, mint egy szép vers mellé egy rézkarc, mely segít jobban elképzelni a költeményt. A kisfröccs is kiemeli az ízeket, markánssá, élesen megrajzolttá teszi a fűszerek kontúrjait. És emellett remekül oltja a szomjunkat is.
Étkezés után, még a kávé előtt, feltétlen igyunk egy kisfröccsöt. Ez, mint egy festményen az utolsó ecsetvonás, késszé teszi az étkezés művét, melyet az étel alkotója alapozott meg, a gondosan megválasztott, s szeretettel, hozzáértéssel készített remekművel, jó étvágyunk, az ízek szeretete, a mesteri konyhaművészet iránti feltétlen odaadásunk emelte az őt megillető piedesztálra, s végül a kisfröccs, a végső akkord helyezte a koszorút a csontostányér, a kiürült tálak, gombóccá gyűrt szalvéták elégedett tájképe alá. És a kisfröccstől kellemesen könnyűvé válik az a bizonyos böffentés, mely sokakból rosszalló fejcsóválást vált ki, pedig egyszerűen csak egy olyan étkezés utóhangja, mely átlagon felül jólesett.
Étkezések között sem megvetendő dolog egy kisfröccs. A buborékok vidám tánca, a torkunkat kellemesen csiklandozó ital, bizony jobb kedvre derít, kicsit kiragad minket az élet taposómalmából. Nem szabad csak úgy állva, szabad kézből gallér mögé hajítani, tiszteljük meg a bor termelőjét azzal, hogy a kisfröccshöz leülünk. Egy szigetet ajándékoz nekünk, ahol megpihenhetünk, feledve egy percre a földi élet keserűségeit, örülhetünk mindannak, ami öröm ért minket, s emlékezhetünk azokra, akik már nincsenek velünk.
Nagyapám egészségére !

Dunaszentgyörgy 2000-01-20









Vackor

© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-11-17 (4211 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.038 másodperc