15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Egzotikus és különleges növények (15)
Konyhakerti növények (14)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
Szobanövények (22)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Erkély és ablakpárkány kertész (5)
Golgoták (17)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Vendégeink a kertben(17)
Bonsai-bonszáj (2)
Páfrányok (3)

- Tábortűz témák:
Kutyák, cicák és egyéb házi kedvenceink (50)
IDŐJÁRÁS (61)
Találd ki (29)
GAZLAP szakácskönyv (71)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
A Tudat keresése (3)
Szomorú vagyok (10)
2019-es nyári abádszalóki tali
Vicces történetek,...képek(17)
Kávéház (40)
Slideshow & Videó
Milyen öröm ért ma? (37)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:39:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
5:34:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:05:am kutyus :
Jó reggelt!
8:47:pm Emmylie :
Szep estet mindenkinek.
6:05:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
2:05:pm Bojtárgazdi :
Jó utazást, Emmylie Kedves!
11:02:am Emmylie :
Szép napot kivánok mindenkinek. kapkodás és pakolás van de hát ilyen egy utazo nap
5:28:am kutyus :
Jó reggelt! Vigyázzatok, ma tetőzik a hőség!!
5:59:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
5:28:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:41:am etimami :
Jó reggelt.
9:52:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok!
5:21:am kutyus :
Jó reggelt!
7:43:am etimami :
Szép napot mindenkinek.
5:43:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

Pandúrleves





Lassan eljött az ideje a jó kis forró, tartalmas őszi-téli levesek elkészítésének is... Amikor még nappal csalókán jónak mutatja magát az idő, de hajnalban, este már meglátszik a lehellet, nincs is jobb vígasza a meggémberedett kezeknek, mint egy forró bögre, amelynek mélye persze rejthet teát, kávét vagy forralt bort is... de mégis a legjobb egy életmentő adag finom, fűszeres leves!

Sokan az ebédből kimentett húslevesre esküsznek, mely -bár már kifogyott belőle a leszopogatni való csont, a hajszálnyi zsírerekkel finoman átszőtt marhahúst is feltálalta már a háziasszony valami jóféle, házias szósszal, melynek féltve őrzött receptjét még a dédanyja hagyta rá... de a drága, áldott lé őrzi még emlékét a csont melletti húsok zamatának, a belefőzött zöldfélék nyárias aromájának!

Galagonya a maga részéről leginkább a tormás ragu nyílt, őszinte ízét kedveli, mely a magányos férfiak legjobb vígasztalója! Vagy ott van a füstölt csontok igézetében fogant kaszáslé, mely ugyanúgy alkalmas a nagy munkákban - szüretelésben, a téli tüzelő bekészítésében megcsappant erő visszapótlásához, mint mondjuk Ráday csendbiztos és legényeinek kedvence, a pandúrleves, ez a régi-régi, kiváló alföldi étel!

Lássuk hát a régen elporladt, hajdan marcona csapat kedvelt étkét!
Ehhez először is a gondos háziasszony beszerzi a fő hozzávalót, két kicsi, formás, mellső sertéscsülköt (nem füstöltet, hanem nyerset!). Ha az otthoni fagyasztó nem szolgál ilyennel, akkor hentesnél vagy a piacon kell zsákmányolni, de semmi gond... ma már olyan szépen, gusztusosan megtisztított példányokhoz lehet ott is hozzájutni, hogy igazán megkönnyítik velük a szakácsné dolgát! Persze, azért nem árt gondosan megvizslatni a lábakat és a nemodavalókat róluk eltávolítani és jól leöblíteni.

A lábacskákat ezután hideg vízben feltesszük főni. A főzővízbe a forrás után egy-két, később kidobandó babérlevelet, 5-6 szem borsot ejthetünk és félúton besózzuk a lét. Addig főzzük, míg a hús könnyedén le nem válik a csontról.
A lábakat ezután kicsontozzuk, a lefőtt húst félretesszük, hogy -nemsokára- egy adag kapros csülköt, esetleg töltött, kirántott sertéslábat készíthessünk belőle (vagy pritaminos hússalátát, vagy bármi más egyebet...), de ez egy "másik történet"!

A lábasban visszamaradt, kiadósan zsíros-zselés lével a következő varázslatot műveljük: minden fölösleges aggodalmaskodás nélkül egy nagyobbacska, lédús citrom levét az utolsó cseppig belefacsarjuk! Ez teljesen elveszi a zsíros ízt és kellemesen pikánssá ízesíti a lét, melybe ezután még egy szál lereszelt sárgarépát is belefőzünk.
Közben egy serpenyőbe egy kis olajat töltünk, megforrósítjuk és beleszórunk egy bő maroknyi eperlevél tésztát, majd gusztusos, piros-barnára meg is pirítjuk.

A levest gyenge, világos rózsaszínű rántással berántjuk, az eperlevelet szűrőkanállal beleszedjük, mégegyszer megforraljuk és egy kis petrezselyemzöldjét, melyet finom apróra metéltünk, a tetejére szórunk.
"-Ó, csak egy kis üres leves!" - mondjuk szerényen, mikor kitaláljuk.









© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-11-10 (4324 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.039 másodperc