15 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Vendégeink a kertben(17)
Milyen növény ez?? (37)
CSERE-BERE növények, magok....(50)
Milyen növényt vettem/szereztem ma (20 )
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
Hawaii rózsa - frangipani
Paprikák, chilik, Paradicsomok(5)
Daturák, trombita virágok (2)
Kékpillangó /clerodendron/...és egyéb Végzet-ek(5)

- Tábortűz témák:
A Tudat keresése (3)
Találd ki (29)
IDŐJÁRÁS (62)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
Miért mérgelődök?.....mi bosszant? (24)
GAZLAP szakácskönyv (72)
Eladnám..........Vennék (11)
Vicces történetek,...képek(17)
Nagyik és ŐK..........(3)
Írj bármilyen témáról (15)
ŐSZ....2015....2016.....2017.....2018.....2019.
Wanted! Őt keresem.....(8)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:29:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek
5:37:am kutyus :
Jó reggelt!
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
7:26:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!...az eső itt is szakad
7:20:am Etimami :
Jó reggelt. Esik az eső.
5:35:am kutyus :
Jó reggelt, kellemes hétvégét
4:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:26:am kutyus :
Jó reggelt!
5:32:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:31:am kutyus :
Jó reggelt!
5:17:am kutyus :
Jó reggelt, indul az újabb hét......
6:17:am kutyus :
Jó reggelt, szép vasárnapot!
6:32:am kutyus :
Jó reggelt!..Elment szeretteinkre emlékezünk
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!
5:41:am kutyus :
Jó reggelt, ismét itthonról!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés

A sütőtökről
Az igazi családi étel



A sütőtököt másnéven kertészpecsenyének is nevezik. De nevezhetik így is, úgy is, mindenképpen kitűnő téli csemege!


A sütőtök jó. Itt persze nem a ti tűzhelyeteknek arra a részére gondolok, ahol a süti készül, hanem a félméteres,vagy nagyobb átmérőjű, dércsípte sütőtökökre, melyek büszkén, elégedetten terpeszkednek a kertben, míg egyszercsak valaki így nem szól: De ennék egy kis sült tököt! És akkor negyedszeletekre bontva bekerül a sütőbe, köré a másik finom csemege, a tökmag, és sül.
És sül... és sül.
Persze a tökmag már egy óra múlva is remek, de a tök az még sül.

Nem hiábavaló a sülés, mert a konyhát ünnepi hangulatra hangoló illat összehozza a családot. A sütőtök, igazi családi étel. Csendesen, egy-egy sóhajtást hallatva időnként, lesik a sütő ajtaját, nagyokat szimmantgatván az illatból, tökmagot ropogtatva. Persze, aki szétszórja a héját, annak jobb lett volna, ha meg sem születik. Aztán elkészül. A sütőtök komoly étel. Nem egy ugri-bugri sajtosszendvics, hanem méltóságteljes, megbízhatóságot sugárzó étel. Aranylóan fénylő szeleteit, komoly, tudósokhoz illő, fekete szegély keretezi, mely azt jelzi, hogy pontosan időben vettük ki a sütőből.

Ezekért a szegélyekért, nemes vetélkedés folyik, lévén ezek a legfinomabb részei a forró, édes csemegének. Fokozható az élvezet, ha sütés előtt egy kis cukrot tesz az ember, a szeletek közepébe, melynek olvadt barnája, karamellíze, kellemesen egészíti ki a sütőtök édesen omló húsának zamatát. Ha ezt elmulasztottuk, akkor sincs baj, mert a mézet csak sütés után szabad rácsorgatni, és akkor is csak keveset. Áttetszően csorgó akácmézet, illatos hársmézet, édes vegyesvirág-mézet éppúgy tehetünk rá, mint az ínyencek által oly kedvelt, érdekes ízű vaddohány-mézet, vagy haraphatóan sűrű, hamar ikrásodó napraforgó mézet.
Egyszer-egyszer rácsempészhetünk egy cseppet, a kizárólag sütemények számára elzárt rumból is, melynek gondos kutatómunkával sikerül felfedeznünk rejtekhelyét, amiről persze mélyen hallgatunk. Különösen miután az üveg kiürült.

De jó a sütőtök csak úgy, a tepsiből kihalászva, sziszegve váltogatott kézből, huhogó szájjal habzsolva is.
Táplálkozáskutatók már biztos kiderítették, hogy a sütőtök hány kalória, hány milligramm ilyen-olyan ásvány, nyomelem. És hogy nem egészséges, mert nem drága. Tudom, hogy a forró sütőtök mindig megfekszi a gyomromat, mégsem tudok ellenállni neki, mert illata, íze, zamata, a sütőtökevés családi varázsa, mindig magával ragad. És éjszaka, a forró sütőtöktől megfeküdt gyomrok ismét összehozzák a családot, egy közös, éjszakai jajgatásra. A sütőtök, mint mondottam, igazi családi étel.

Dunaszentgyörgy 2000.09.01.










Vackor

© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-11-08 (6466 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.036 másodperc