Az igazi családi étel
A sütőtököt másnéven kertészpecsenyének is nevezik. De nevezhetik így is, úgy is, mindenképpen kitűnő téli csemege!
A sütőtök jó. Itt persze nem a ti tűzhelyeteknek arra a részére gondolok, ahol a süti készül, hanem a félméteres,vagy nagyobb átmérőjű, dércsípte sütőtökökre, melyek büszkén, elégedetten terpeszkednek a kertben, míg egyszercsak valaki így nem szól: De ennék egy kis sült tököt! És akkor negyedszeletekre bontva bekerül a sütőbe, köré a másik finom csemege, a tökmag, és sül.
És sül... és sül.
Persze a tökmag már egy óra múlva is remek, de a tök az még sül.
Nem hiábavaló a sülés, mert a konyhát ünnepi hangulatra hangoló illat összehozza a családot. A sütőtök, igazi családi étel. Csendesen, egy-egy sóhajtást hallatva időnként, lesik a sütő ajtaját, nagyokat szimmantgatván az illatból, tökmagot ropogtatva. Persze, aki szétszórja a héját, annak jobb lett volna, ha meg sem születik. Aztán elkészül. A sütőtök komoly étel. Nem egy ugri-bugri sajtosszendvics, hanem méltóságteljes, megbízhatóságot sugárzó étel. Aranylóan fénylő szeleteit, komoly, tudósokhoz illő, fekete szegély keretezi, mely azt jelzi, hogy pontosan időben vettük ki a sütőből.
Ezekért a szegélyekért, nemes vetélkedés folyik, lévén ezek a legfinomabb részei a forró, édes csemegének. Fokozható az élvezet, ha sütés előtt egy kis cukrot tesz az ember, a szeletek közepébe, melynek olvadt barnája, karamellíze, kellemesen egészíti ki a sütőtök édesen omló húsának zamatát. Ha ezt elmulasztottuk, akkor sincs baj, mert a mézet csak sütés után szabad rácsorgatni, és akkor is csak keveset. Áttetszően csorgó akácmézet, illatos hársmézet, édes vegyesvirág-mézet éppúgy tehetünk rá, mint az ínyencek által oly kedvelt, érdekes ízű vaddohány-mézet, vagy haraphatóan sűrű, hamar ikrásodó napraforgó mézet.
Egyszer-egyszer rácsempészhetünk egy cseppet, a kizárólag sütemények számára elzárt rumból is, melynek gondos kutatómunkával sikerül felfedeznünk rejtekhelyét, amiről persze mélyen hallgatunk. Különösen miután az üveg kiürült.
De jó a sütőtök csak úgy, a tepsiből kihalászva, sziszegve váltogatott kézből, huhogó szájjal habzsolva is.
Táplálkozáskutatók már biztos kiderítették, hogy a sütőtök hány kalória, hány milligramm ilyen-olyan ásvány, nyomelem. És hogy nem egészséges, mert nem drága. Tudom, hogy a forró sütőtök mindig megfekszi a gyomromat, mégsem tudok ellenállni neki, mert illata, íze, zamata, a sütőtökevés családi varázsa, mindig magával ragad. És éjszaka, a forró sütőtöktől megfeküdt gyomrok ismét összehozzák a családot, egy közös, éjszakai jajgatásra. A sütőtök, mint mondottam, igazi családi étel.
Dunaszentgyörgy 2000.09.01.
© Gazlap . Minden jog fenntartva.