16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Tagok: 1 / 18286
Összes látogató: 7
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Vendégeink a kertben (18)
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Milyen növény ez?? (37)
Konyhakerti növények (14)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Csomag indulás, érkezés.......köszönet(16)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
CSERE-BERE növények, magok....(50)

- Tábortűz témák:
GAZLAP szakácskönyv (76)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
Találd ki (30)
IDŐJÁRÁS (65)
Írj bármilyen témáról (16)
JÓKÍVÁNSÁGOK (20)
Vicces történetek...képek (19)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben(10)
Szomorú vagyok (10)
Versek, költemények (4)
A Tudat keresése (3)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
11:32:am Bojtárgazdi :
Szép napot!
5:49:am aszokfa :
Jó reggelt!
5:03:am kutyus :
Sedénak sok nagy puszi.....csak az előbb mellé ütöttem
5:02:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!....Sef
7:31:pm szécsike :
jaj de jóóóóó! Köszönjük!!
2:02:pm sede :
Szívesen, örülök Nektek
1:27:pm aszokfa :
Köszi a játékunkat maestro!
10:42:am bau :
Hurrá!Megint van Gazlapunk! Köszönjük Sede!
8:10:pm szécsike :
Megint szaraXik! Két oldalt nyitok meg,az egyik pörög ezerrel,a másikon meg látom h.megjelent. Felváltva írok hol az egyik lapon,hol a másikon.
6:19:pm aszokfa :
Elég csak egyszer!
5:55:pm bau :
Már megint duplán kell rányomni az üzenet elküldő gombra.
6:03:am kutyus :
Jó reggelt!
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!Cidri van odakint!
3:27:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok minden gaznak! Én elfelejtettem aludni, most már költöm a "kis" fiamat mindjárt.
5:35:am kutyus :
Jó reggelt!
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
A sütőtökről
Az igazi családi étel



A sütőtököt másnéven kertészpecsenyének is nevezik. De nevezhetik így is, úgy is, mindenképpen kitűnő téli csemege!


A sütőtök jó. Itt persze nem a ti tűzhelyeteknek arra a részére gondolok, ahol a süti készül, hanem a félméteres,vagy nagyobb átmérőjű, dércsípte sütőtökökre, melyek büszkén, elégedetten terpeszkednek a kertben, míg egyszercsak valaki így nem szól: De ennék egy kis sült tököt! És akkor negyedszeletekre bontva bekerül a sütőbe, köré a másik finom csemege, a tökmag, és sül.
És sül... és sül.
Persze a tökmag már egy óra múlva is remek, de a tök az még sül.

Nem hiábavaló a sülés, mert a konyhát ünnepi hangulatra hangoló illat összehozza a családot. A sütőtök, igazi családi étel. Csendesen, egy-egy sóhajtást hallatva időnként, lesik a sütő ajtaját, nagyokat szimmantgatván az illatból, tökmagot ropogtatva. Persze, aki szétszórja a héját, annak jobb lett volna, ha meg sem születik. Aztán elkészül. A sütőtök komoly étel. Nem egy ugri-bugri sajtosszendvics, hanem méltóságteljes, megbízhatóságot sugárzó étel. Aranylóan fénylő szeleteit, komoly, tudósokhoz illő, fekete szegély keretezi, mely azt jelzi, hogy pontosan időben vettük ki a sütőből.

Ezekért a szegélyekért, nemes vetélkedés folyik, lévén ezek a legfinomabb részei a forró, édes csemegének. Fokozható az élvezet, ha sütés előtt egy kis cukrot tesz az ember, a szeletek közepébe, melynek olvadt barnája, karamellíze, kellemesen egészíti ki a sütőtök édesen omló húsának zamatát. Ha ezt elmulasztottuk, akkor sincs baj, mert a mézet csak sütés után szabad rácsorgatni, és akkor is csak keveset. Áttetszően csorgó akácmézet, illatos hársmézet, édes vegyesvirág-mézet éppúgy tehetünk rá, mint az ínyencek által oly kedvelt, érdekes ízű vaddohány-mézet, vagy haraphatóan sűrű, hamar ikrásodó napraforgó mézet.
Egyszer-egyszer rácsempészhetünk egy cseppet, a kizárólag sütemények számára elzárt rumból is, melynek gondos kutatómunkával sikerül felfedeznünk rejtekhelyét, amiről persze mélyen hallgatunk. Különösen miután az üveg kiürült.

De jó a sütőtök csak úgy, a tepsiből kihalászva, sziszegve váltogatott kézből, huhogó szájjal habzsolva is.
Táplálkozáskutatók már biztos kiderítették, hogy a sütőtök hány kalória, hány milligramm ilyen-olyan ásvány, nyomelem. És hogy nem egészséges, mert nem drága. Tudom, hogy a forró sütőtök mindig megfekszi a gyomromat, mégsem tudok ellenállni neki, mert illata, íze, zamata, a sütőtökevés családi varázsa, mindig magával ragad. És éjszaka, a forró sütőtöktől megfeküdt gyomrok ismét összehozzák a családot, egy közös, éjszakai jajgatásra. A sütőtök, mint mondottam, igazi családi étel.

Dunaszentgyörgy 2000.09.01.










Vackor

© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-11-08 (6772 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.059 másodperc