16 éves a Gazlap!!!
Információk
Szia Anonymus!
Összes látogató: 6
Utolsó tag: czaczi
Keresés
Web Gazlap
Részletes fórum kereső
Utolsó fórumtémákból
- Szakértői témák:

- Kertészeti témák:
Segítség csak kertészeti témákban(17)
Vendégeink a kertben (18)
Milyen növény ez?? (37)
Konyhakerti növények (14)
Virágaink, növényeink teleltetése (4)
KAKTUSZOK ÉS POZSGÁSOK (48)
Hagymások, gumósok, rizómások (34)
Csomag indulás, érkezés.......köszönet(16)
Fokföldi ibolya / Saintpaulia (52)
CSERE-BERE növények, magok....(50)

- Tábortűz témák:
A Tudat keresése (3)
Találd ki (30)
IDŐJÁRÁS (65)
GAZLAP szakácskönyv (76)
Ki milyen zenét hallgat Gazlapozás közben(10)
JÓ TUDNI....érdekességek...ismeretterjesztő írások (6)
Miért mérgelődök?.....Mi bosszant? (25)
Kedvenc filmem, színészem
Vicces történetek...képek (19)
Milyen öröm ért ma?..(38)
Wanted! Őt keresem.....(8)
Szomorú vagyok (10)

A Gazlap Fórumai
Tábortűz
Kertészet
Szakértők
Műhely
Archívum
Virágrend
Hirdetés
Üzenőfal
5:49:am aszokfa :
Jó reggelt!
5:03:am kutyus :
Sedénak sok nagy puszi.....csak az előbb mellé ütöttem
5:02:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!....Sef
7:31:pm szécsike :
jaj de jóóóóó! Köszönjük!!
2:02:pm sede :
Szívesen, örülök Nektek
1:27:pm aszokfa :
Köszi a játékunkat maestro!
10:42:am bau :
Hurrá!Megint van Gazlapunk! Köszönjük Sede!
8:10:pm szécsike :
Megint szaraXik! Két oldalt nyitok meg,az egyik pörög ezerrel,a másikon meg látom h.megjelent. Felváltva írok hol az egyik lapon,hol a másikon.
6:19:pm aszokfa :
Elég csak egyszer!
5:55:pm bau :
Már megint duplán kell rányomni az üzenet elküldő gombra.
6:03:am kutyus :
Jó reggelt!
5:45:am kutyus :
Jó reggelt mindenkinek!Cidri van odakint!
3:27:am Bojtárgazdi :
Jó reggelt kívánok minden gaznak! Én elfelejtettem aludni, most már költöm a "kis" fiamat mindjárt.
5:35:am kutyus :
Jó reggelt!
5:59:am Emmylie :
Jo reggelt szep napot mindenkinek
Korábbi üzenetek

Csak regisztrált felhasználóknak
Regisztráció/Belépés
Google Hirdetések
Mellékletek
Hirdetés
A FOGOLY (Perdix perdix)
rövid fajleírás
Jegyei: az öreg madarak nyaka szürke, a fej két oldala rozsdabarna, a kakas mellén patkó alakú barna folt van.A fiatalok barnák, lábuk sárgás.

Élőhelye: mezsgyékkel, bokrosokkal tagolt mezőgazdasági területek, parlagok, rétek.Hazai állománya nagyon megfogyatkozott.

Szaporodása:a párok tavasszal alakulnak ki, revírjét a kakas messzire hangzó "csirrik" hanggal jelzi. Főként az esti szürkületben szól, egészen a sötétség beálltáig. A talajon, a növényzet között jól elrejtett fészkébe a tyúk májusban vagy júniusban rakja le kb.12 tojását. Olyan szívósan ül, hogy néha kézzel lehet érinteni, ezért gyakran a kaszálógépeknek esik áldozatul. Különösen a modern, rendkívül gyors pörgettyűs gépek végzetesek számára, ezek ugyanis közvetlenül a talaj felett vágják le a füvet. Ha a kotló madár a helyén marad, menthetetlenül elpusztítják. Alkalmilag találtak már 19 tojásos fogolyfészket is, de az ilyen aljak mindig több tyúktól származnak.Ha a fészekmélyedés elég mély és a tojások nem kerülnek egymásra, a tyúk akár 18 darabot is képes kikölteni. Ha viszont egy fácán tojja jóval nagyobb tojásait a fogolyé közé, a madár már nem tud rendesen kotlani és a tojások elpusztulnak.
A tyúk csodálatra méltó bátorsággal védelmezi a fészekaljat ellenségeivel szemben: egyszerűen nekiszalad támadójának. A frissen kelt csibék az első éjszakát még a fészekben töltik, de másnap reggeltől anyjukkal már a környéket járják. Olyannak tűnik az ilyen fogolycsalád, mintha vándorló fészket látnánk magunk előtt.Az első 24 órában a csibék még a szikből élnek, de amint megéheznek, mindent felcsipegetnek, különösen a mozgó táplálékot. Sok kisérlet és gyakori tévedés árán megtanulják, mi az, ami ehető számukra. A kikaszált tojásokat egyébként bármely keltetőgépben ki lehet keltetni. A csibéket fácáneleséggel etethetjük és ha sokat foglalkozunk velük, nagyon megszelidülnek. Azok viszont,amelyek már látták, ismerték az igazi anyjukat, rendkívül félénkek az idegenekkel szemben, ijedősek és panaszos hangon, végkimerülésig hívják az anyjukat.
Ha veszély fenyeget, a csibék már 8 napos korukban szétrebbennek, és háromhetesen éppen olyan gyorsan repülnek, mint a szüleik. 70 fokos szögben, rézsút emelkednek felfelé, de a fátlan síkságok lakóiként soha nem tanulják meg, hogyan kell egy hirtelen akadályt kikerülni. Nem gallyaznak fel, a talajon maradnak, csak veszély esetén repülnek fel.

Tápláléka: a fogoly táplálékigénye jól ismert. Legalább 10-15 különböző növényre, ezenkívül rovarokra van szüksége. Felszedi a kellemetlen ízű burgonyabogarat is. Manapság a géppel művelt és rendszeresen vegyszerezett szántóföldeken nem tud megmaradni, kibírja viszont a legkeményebb teleket is, ha a hómezőt számos bokorsor és bokros mezsgye tarkítja. A szülők és az utolsó költésből származó fiatalok esténként összebújnak, így, egymást melegítve védekeznek a hideg ellen. Átvészelhetik a fagyos, akár -50 fokig lehűlő éjszakákat is. A fogolycsapat tavasszal, a párzási időszak beköszöntével feloszlik, de ha visszatér a tél, újra összegyűlnek és együtt éjszakáznak.

Egyéb: különösen az utóbbi években feltűnően csökken az állományuk. Ennek számos oka van. A madarak a gépi művelésű, tagosított tájon nem találnak már búvóhelyet, így védtelenek a ragadozókkal szemben. A vegyszeres gyomirtás számos olyan növényfajt pusztított el, melyek magvai a foglyokat táplálta, vagy amelynek leveleiről a madár leszedegette a hernyókat. A mai kultúrtájon joggal aggódhatunk a fogoly jövőjéért.


Az ismertetés Frieder Sauer: Landvögel c.műve alapján készült.
© Gazlap . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2004-11-05 (5164 olvasás)

[ Vissza ]


Impresszum : Jogi nyilatkozat : Moderálás : Médiaajánlat

@Gazlap | Indult 2004-03-01 l Oldalkészítés: 0.039 másodperc