A megkopasztott madárkákat minden esetben jól meg kell tisztítani a kis tolltokoktól, célszerű hideg vízzel jól lemosni, lecsöpögtetni-leszárítani, kívülről sóval-borssal bedörzsölni, a hasüregbe majorannát hinteni! Egy személyre általában két madarat számítsunk!
Tepsifürjes:
Hozzávalói: 8 fiatal fürj, 20 dkg kolozsvári szalonna, csontlé, majoranna, bors, só
Elkészítés: tisztítás, sóval bedörzsölés, borssal, majorannával fűszerezés után a mellrésznél egy-egy vékony szelet szalonnával jól körültekerem, fogvájóval rögzítem. Tepsibe téve, kevés olajat és csontlét (zöldséglét, húslét) aláöntve, forró sütőben, többször locsolgatva szép pirosra sütöm a madárkákat.
Köret: angolos kelbimbó, gombás kukorica vagy más, kipróbált párolt zöldségköret, vagy gombás rizs.
Díszítés: keményre főzött förjtojások, kis koktélparadicsomok vagy más, egyéni ötlet szerint
Gyöngyfürjes:
Hozzávalói: 4 db fürj, 25 dkg gyöngyhagyma (konzerv is lehet), 10 dkg füstölt szalonna,
csontlé vagy húslé, 25 dkg vegyes leveszöldség. 1 nagy fej vöröshagyma, petrezselyemzöld,
só, bors
Elkészítés: a karikára vágott hagymát zsíron megpárolom, a felaprított vágott vegyes zöldséget hozzáadom, ráhelyezem a fürjeket és fedő alatt együtt megpárolom.Serpenyőben a gyöngyhagymát vajon átpirítom, sózom, borsozom és petruska zöldjével meghintem. A fürjeket félbevágom, tálra helyezem, mellérakom a párolt gyöngyhagymát és a köretet.
Köret: bő zsírban kisütött burgonya (a csúcs a kiflikrumpliból készített roseibni!) vagy rizi-bizi.
Zöldfürjes:
Hozzávalói: 8 db fürj, ˝ csomó zöldhagyma, ˝ csokor petruska, ˝ csomó kapor, tárkonylevél,vörösbor
Elkészítés: a megtisztított, befűszerezett fürjecskéket felforrósított olajban átsütöm. Meghintem az apróra vágott zöldfűszerekkel, lelocsolom a vörösborral és fedő alatt, lasú tűzön puhára párolom.
Köret: héjában megfőzött, majd serpenyőben megpirított burgonya.
Díszítés: fejes saláta, paradicsom szeletek
© Gazlap . Minden jog fenntartva.